Szerző: Török Roland

2012. augusztus 17. 15:04:00

Élő közvetítés mobilról Facebookra

Facebookra épülő alkalmazással erősít a Ustream, egyelőre iPhone-on. Az új, BFF nevű szolgáltatás segítségével a felhasználó közvetlenül a Facebook idővonalára lesz képes kitenni a közvetített videót, amit az ismerősei kliens telepítése nélkül meg is tekinthetnek.

A Ustream az élő videómegosztás egy jelentős képviselője az online világban. Segítségével rengeteg eseményt közvetítenek a felhasználók és cégek egyaránt - presztízsét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a NASA is ezt a szolgáltatást használva közvetíti élőben a Nemzetközi Űrállomás vagy az új marsjáró történéseit.

A magyarországi fejlesztőközponttal rendelkező vállalat most a mobil szegmensben még tovább bővíti a szolgáltatásait. A Skype és a Google+ Hangouts hasonló szolgáltatásainak távoli riválisaként is felfogható Ustream BFF ugyanis néhány kattintásnyi közelségbe hozza a facebookos ismerőseink felé történő élő videóközvetítést.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A szoftver a telefon kameráit használja a képmegosztásra, a felhasználó kiválaszthatja, hogy az első vagy hátsó kamera képét szeretné-e sugározni. A program a többi kameraközpontú alkalmazáshoz hasonlóan már alapból rendelkezik szűrőkkel, a videóra rárakható effektekkel.

A pár apró beállítás után a közvetítés gombra kattintva azonnal követhetővé vállnak az események a Facebookon, amit csak a felhasználó ismerősei vagy az engedélyeknek megfelelően egy szűkebb kör láthat az idővonalon. A nézők megjegyzéseket is küldhetnek, szintén a Facebookon keresztül, ami megjelenik a közvetítő képernyőjén, így reagálhat is rájuk a videóban. A szolgáltatás egyik nagy előnye, hogy a résztvevők számának nincs határa. A közvetítés befejezésével a készült videót a rendszer eltárolja, ami később visszanézhetővé válik. A szoftver hátránya, hogy a felvett tartalmat viszont nem képes egyelőre kezelni, tehát például nem törölhető a mobilkliensen keresztül a felvett anyag.

A BFF névre hallgató szoftver az angol "best friends forever" (mindörökké legjobb barátok) kifejezésből ered, de annak szolgáltatásra szabott újraértelmezése: a BFF a „Broadcast For Friends” (közvetítés a barátoknak) rövidítése. Az egyelőre iPhone-ra készült szoftver még elbírálásra vár az Apple-től, így az App Store-os megjelenése heteken belül, de legkésőbb szeptemberre várható. Az androidos BFF verzió megjelenési idejéről viszont egyelőre még nincs hivatalos tájékoztatás, de ez a platform sem marad ki. Az alkalmazás mindkét platformon teljesen ingyenes lesz, az üzleti modell minden bizonnyal a Ustream platform népszerűsítése. Az új közönség bevonzásával az eredeti bevételek is növekedhetnek majd, továbbra is úgy, hogy a nézők nem fizetnek a szolgáltatásért.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 21:50

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.