Szerző: Török Roland

2012. augusztus 17. 15:04

Élő közvetítés mobilról Facebookra

Facebookra épülő alkalmazással erősít a Ustream, egyelőre iPhone-on. Az új, BFF nevű szolgáltatás segítségével a felhasználó közvetlenül a Facebook idővonalára lesz képes kitenni a közvetített videót, amit az ismerősei kliens telepítése nélkül meg is tekinthetnek.

A Ustream az élő videómegosztás egy jelentős képviselője az online világban. Segítségével rengeteg eseményt közvetítenek a felhasználók és cégek egyaránt - presztízsét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a NASA is ezt a szolgáltatást használva közvetíti élőben a Nemzetközi Űrállomás vagy az új marsjáró történéseit.

A magyarországi fejlesztőközponttal rendelkező vállalat most a mobil szegmensben még tovább bővíti a szolgáltatásait. A Skype és a Google+ Hangouts hasonló szolgáltatásainak távoli riválisaként is felfogható Ustream BFF ugyanis néhány kattintásnyi közelségbe hozza a facebookos ismerőseink felé történő élő videóközvetítést.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szoftver a telefon kameráit használja a képmegosztásra, a felhasználó kiválaszthatja, hogy az első vagy hátsó kamera képét szeretné-e sugározni. A program a többi kameraközpontú alkalmazáshoz hasonlóan már alapból rendelkezik szűrőkkel, a videóra rárakható effektekkel.

A pár apró beállítás után a közvetítés gombra kattintva azonnal követhetővé vállnak az események a Facebookon, amit csak a felhasználó ismerősei vagy az engedélyeknek megfelelően egy szűkebb kör láthat az idővonalon. A nézők megjegyzéseket is küldhetnek, szintén a Facebookon keresztül, ami megjelenik a közvetítő képernyőjén, így reagálhat is rájuk a videóban. A szolgáltatás egyik nagy előnye, hogy a résztvevők számának nincs határa. A közvetítés befejezésével a készült videót a rendszer eltárolja, ami később visszanézhetővé válik. A szoftver hátránya, hogy a felvett tartalmat viszont nem képes egyelőre kezelni, tehát például nem törölhető a mobilkliensen keresztül a felvett anyag.

A BFF névre hallgató szoftver az angol "best friends forever" (mindörökké legjobb barátok) kifejezésből ered, de annak szolgáltatásra szabott újraértelmezése: a BFF a „Broadcast For Friends” (közvetítés a barátoknak) rövidítése. Az egyelőre iPhone-ra készült szoftver még elbírálásra vár az Apple-től, így az App Store-os megjelenése heteken belül, de legkésőbb szeptemberre várható. Az androidos BFF verzió megjelenési idejéről viszont egyelőre még nincs hivatalos tájékoztatás, de ez a platform sem marad ki. Az alkalmazás mindkét platformon teljesen ingyenes lesz, az üzleti modell minden bizonnyal a Ustream platform népszerűsítése. Az új közönség bevonzásával az eredeti bevételek is növekedhetnek majd, továbbra is úgy, hogy a nézők nem fizetnek a szolgáltatásért.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról