Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 8. 15:52

Élesben tesztelte a Windows 8 előzeteseit a Microsoft

Több mint harmincezer számítógépre telepítette új operációs rendszerének előzetes kiadásait a Microsoft, ezzel az alkalmazottak mintegy egyharmada használta kiadás előtt a Windows 8-at. A tapasztalatokról esettanulmány és blogbejegyzés született.

Széles körben használja élesben belső infrastruktúráján a Windows 8-at a Microsoft - jelentette be blogján a szoftverház. A poszt szerint a Microsoft alkalmazottai jelenleg mintegy 30 ezer számítógépen futtatják az új operációs rendszert, vagyis a mintegy 90 ezer gép egyharmadán már a "félkész" rendszer üzemelt július közepén. A hatalmas teszten három területre figyeltek oda különösen: a támogatás, a biztonság és a felhasználói élmény területén gyűjtöttek tapasztalatokat.

A Microsoft elől jár a saját termékek használatában, a webes szolgáltatásokat és az Office 2013-at is széles körben használták a cégen belül a hivatalos kiadás előtt is, a Windows 8-at is elsőként a saját számítógépes rendszerekre telepítették. Ez egyúttal kiváló tapasztalatszerzés a cégnek az éles környezetben való telepítésről, üzemeltetésről és támogatásról - a rendszert ugyanis a belső IT teljeskörűen támogatta, volt help desk, self-help dokumentáció illetve online közösséget is szerveztek az alkalmazottak problémáinak megoldására.

Közösségi támogatás

A közösségi megoldás különösen érdekes, a //pointer néven létrehozott közösségi támogatási rendszer, ahol a felhasználók kérdéseket tehettek fel, a haladóbbak pedig válaszokat adhattak. Mivel a 30 ezer Windows 8 felhasználó között szép számban voltak mérnöki tudással nem rendelkezők is, a moderált fórum kiváló eszköznek bizonyult a hibamegoldásokra. "A //pointers forgalmát folyamatosan figyelemmel kísértük, a látogatások száma jóval meghaladta az egyéni látogatók számát. Ezt úgy értelmeztük, hogy a felhasználók gyakran visszajártak, az oldal "ragadós" volt, ami mindenképp pozitív." - mondta O'Rourke.

A támogatáson kívül a biztonsági megoldásokat is tesztelték, a széles körű nagyvállalati telepítéseknél ugyanis váratlan szituációk is adódhatnak a különböző biztonsági megoldások összeakadásából. A Microsoft beszámolója szerint a Windows 8 DirectAccess (a VPN-n kiváltó távoli hozzáférési megoldás) nagyszerűen vizsgázott, ahogy a TPM-chipekkel való együttműködés illetve a virtuális Smart Cardok is probléma nélkül működtek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felhasználói élményre vonatkozóan a Microsoft inkább az üzemeltetők "élményére" gondolt, így a telepítőeszközök (IT Easy Install) hatékonyságára illetve a telepítés gyorsaságára vonatkozóan gyűjtött tapasztalatokat. A mérések szerint a telepítési idő megfeleződött a Windows 7-hez viszonyítva, és ebben már benne volt az Office telepítése is. A felhasználói adatok migrálására a Microsoft IT-részlege a File History-t használta. Az eszköz rendszeresen monitorozza a felhasználó adatait, módosulás esetén pedig mentést készít a hálózati meghajtóra, az eszköz innen telepítés után gyorsan visszaállítja a felhasználók fájljait.

A házi Microsoft-tapasztalatokról készült részletes esettanulmány itt érhető el.

Nem tetszik a rendszer?

A Microsoft kommunikációjának iránya már egyértelműen a húzódozó vállalati felhasználókat célozza, akik egyelőre egyáltalán nem látják meggyőzőnek a Windows 8 új felületét, amely az érintőképernyőket helyezi a középpontba. A kommunikációs hadjáratra szükség is van, a kiszivárgó RTM alapján nagy bizonyossággal állítható, hogy a Microsoft egyáltalán nem támogatja a Metro felület letiltását, ehhez pedig eszközöket sem biztosít az üzemeltetők számára. Minden bizonnyal lesznek majd harmadik féltől származó szoftverek, amelyek segítenek egyenesen az Asztalra bootolni, a Microsoft határozott tiltása és a támogatás hiánya azonban a nagyvállalatok számára gyakorlatilag kizárja ezt a megoldást.

A Microsoft másik problémája, hogy a vállalatok számára eddig még nem nagyon sikerült megindokolni a Windows 8 előnyeit, a Metrót leszámítva ugyanis nagyon kevés drámai újdonság került be az operációs rendszerbe. A Metro erőltetése pedig kifejezetten kellemetlen a vállalatoknak, az új felület tapasztalataink szerint nem használható hatékonyan a hagyományos irodai eszközökkel (egérrel, billentyűzettel), a tabletek elterjedésére pedig valószínűleg még éveket kell várnunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról