Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 8. 15:52

Élesben tesztelte a Windows 8 előzeteseit a Microsoft

Több mint harmincezer számítógépre telepítette új operációs rendszerének előzetes kiadásait a Microsoft, ezzel az alkalmazottak mintegy egyharmada használta kiadás előtt a Windows 8-at. A tapasztalatokról esettanulmány és blogbejegyzés született.

Széles körben használja élesben belső infrastruktúráján a Windows 8-at a Microsoft - jelentette be blogján a szoftverház. A poszt szerint a Microsoft alkalmazottai jelenleg mintegy 30 ezer számítógépen futtatják az új operációs rendszert, vagyis a mintegy 90 ezer gép egyharmadán már a "félkész" rendszer üzemelt július közepén. A hatalmas teszten három területre figyeltek oda különösen: a támogatás, a biztonság és a felhasználói élmény területén gyűjtöttek tapasztalatokat.

A Microsoft elől jár a saját termékek használatában, a webes szolgáltatásokat és az Office 2013-at is széles körben használták a cégen belül a hivatalos kiadás előtt is, a Windows 8-at is elsőként a saját számítógépes rendszerekre telepítették. Ez egyúttal kiváló tapasztalatszerzés a cégnek az éles környezetben való telepítésről, üzemeltetésről és támogatásról - a rendszert ugyanis a belső IT teljeskörűen támogatta, volt help desk, self-help dokumentáció illetve online közösséget is szerveztek az alkalmazottak problémáinak megoldására.

Közösségi támogatás

A közösségi megoldás különösen érdekes, a //pointer néven létrehozott közösségi támogatási rendszer, ahol a felhasználók kérdéseket tehettek fel, a haladóbbak pedig válaszokat adhattak. Mivel a 30 ezer Windows 8 felhasználó között szép számban voltak mérnöki tudással nem rendelkezők is, a moderált fórum kiváló eszköznek bizonyult a hibamegoldásokra. "A //pointers forgalmát folyamatosan figyelemmel kísértük, a látogatások száma jóval meghaladta az egyéni látogatók számát. Ezt úgy értelmeztük, hogy a felhasználók gyakran visszajártak, az oldal "ragadós" volt, ami mindenképp pozitív." - mondta O'Rourke.

A támogatáson kívül a biztonsági megoldásokat is tesztelték, a széles körű nagyvállalati telepítéseknél ugyanis váratlan szituációk is adódhatnak a különböző biztonsági megoldások összeakadásából. A Microsoft beszámolója szerint a Windows 8 DirectAccess (a VPN-n kiváltó távoli hozzáférési megoldás) nagyszerűen vizsgázott, ahogy a TPM-chipekkel való együttműködés illetve a virtuális Smart Cardok is probléma nélkül működtek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A felhasználói élményre vonatkozóan a Microsoft inkább az üzemeltetők "élményére" gondolt, így a telepítőeszközök (IT Easy Install) hatékonyságára illetve a telepítés gyorsaságára vonatkozóan gyűjtött tapasztalatokat. A mérések szerint a telepítési idő megfeleződött a Windows 7-hez viszonyítva, és ebben már benne volt az Office telepítése is. A felhasználói adatok migrálására a Microsoft IT-részlege a File History-t használta. Az eszköz rendszeresen monitorozza a felhasználó adatait, módosulás esetén pedig mentést készít a hálózati meghajtóra, az eszköz innen telepítés után gyorsan visszaállítja a felhasználók fájljait.

A házi Microsoft-tapasztalatokról készült részletes esettanulmány itt érhető el.

Nem tetszik a rendszer?

A Microsoft kommunikációjának iránya már egyértelműen a húzódozó vállalati felhasználókat célozza, akik egyelőre egyáltalán nem látják meggyőzőnek a Windows 8 új felületét, amely az érintőképernyőket helyezi a középpontba. A kommunikációs hadjáratra szükség is van, a kiszivárgó RTM alapján nagy bizonyossággal állítható, hogy a Microsoft egyáltalán nem támogatja a Metro felület letiltását, ehhez pedig eszközöket sem biztosít az üzemeltetők számára. Minden bizonnyal lesznek majd harmadik féltől származó szoftverek, amelyek segítenek egyenesen az Asztalra bootolni, a Microsoft határozott tiltása és a támogatás hiánya azonban a nagyvállalatok számára gyakorlatilag kizárja ezt a megoldást.

A Microsoft másik problémája, hogy a vállalatok számára eddig még nem nagyon sikerült megindokolni a Windows 8 előnyeit, a Metrót leszámítva ugyanis nagyon kevés drámai újdonság került be az operációs rendszerbe. A Metro erőltetése pedig kifejezetten kellemetlen a vállalatoknak, az új felület tapasztalataink szerint nem használható hatékonyan a hagyományos irodai eszközökkel (egérrel, billentyűzettel), a tabletek elterjedésére pedig valószínűleg még éveket kell várnunk.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról