Szerző: Török Roland

2012. augusztus 6. 14:13

Túlkapásokkal büntet a PayPal

A PayPal az online bankkártyahasználat kedvelt megoldása. A biztonság ígéretével kecsegtet, mert az eladóhoz nem jutnak el a vevő bankkártyájának adatai. A túlzott biztonság viszont fordítottan is elsülhet, a hirtelen megváltozó használati szokások miatt a PayPal könnyen felfüggeszti a jóhiszeműen használt számlákat is.

Ezt nehezményezi többek közt Jorge Espinoza, a PreRace nevű szervezet alapítója, aki a futókat és kerékpárosokat regisztrál be versenyekre és a három nap alatt összegyűlt jelentős mennyiségű regisztrációs díjból származó fizetések miatt befagyasztották a számláját. A PayPal figyeli az összes tranzakciót és szűri a gyanús pénzmozgást, ez többek közt az illegális kereskedelem, csalások és pénzmosás ellehetetlenítését célozza.

Jorge Espinoza fiókja egy ilyen szűrőn akadt fent, jogtalanul. A honlapján egy kerékpárverseny résztvevőinek regisztrációs díjainak befizetését intézte volna PayPalon keresztül, de a hirtelen forgalomnövekedés miatt a PayPal kérdezés nélkül befagyasztotta a számláját. A három nap alatt összegyűlt egymillió dollár értékű regisztrációs díj a rendszerben maradt, így viszont se Jorge Espinoza, se a versenyzők nem fértek hozzá a pénzükhöz.

Át a ló túloldalára

Ez nem az első eset, hogy a PayPal túl szigorú intézkedésekkel hoz meg olyan döntéseket, amikkel a jóhiszemű felhasználókat hozza kellemetlen helyzetbe és úgy tűnik, ezen nem is kíván változtatni. Volt, hogy karácsonyi adománygyűjtést fagyasztott be az online fizetési szolgáltató, amit szegény gyerekeknek gyűjtöttek, ám a PayPal tiltása miatt a szervezőnek saját pénzből kellett állnia a költségeket. A PayPal magyarázkodások után kifizette az adomány összegét, de ez is jól példázza a cég rugalmatlanságát.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A PayPal magyarázata szerint ha egy üzletben például élelmiszereket lehet kapni, az átlagos költés mértéke pedig néhány ezer forint, akkor nem életszerű, ha hirtelen több százezer forintnyira ugrik a költekezés - minden extrém és szokatlan eset gyanús. A cég elmondása szerint a felhasználók mindössze két százalékát érintik a hasonló kellemetlenségek, amik szerinte elenyészőnek tekinthetők. Valójában viszont elég rossz felhasználói élménynek számít, ha minden ötvenedik fiókot érte már hasonló atrocitás.

A PayPal mondhatni önkéntesként is részt vesz az illegális vagy szerinte annak tartott tranzakciók befagyasztásában. A vállalat többek között olyan torrentoldalak kifizetéseit is letiltotta, amik feltételezhetően illegális tartalmat osztanak meg, de ezt még akkor tette, amikor erről hatósági megerősítést nem is kapott. Ez a fajta hozzáállás nem tesz jót a PayPal megítélésének, egyre több cég lép be erre a piacra a PayPal riválisaként, akik épp a szolidabb ellenőrzés ígéretével kecsegtetik az eladókat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról