Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 31. 14:48

Újra próbálkozik a tabletpiacon a Sony

Az iPad mellett szinte egyetlen tablet sem tud labdába rúgni a piacon, egyedüli kivételt a tavalyi év végén az amerikai piacon kérészéletű sikert elérő Amazon Kindle Fire, valamint a Samsung változatos Galaxy Tab gépei jelentik.

A Sony korábban is próbálkozott androidos tablettel, a Sony Tablet S1 azonban teljes érdektelenség mellett került piacra és tűnt el szinte nyomtalanul. Ez azonban láthatóan nem szegte kedvét a cégnek, a kiszivárgott fotók tanúsága szerint hamarosan érkezik a Sony következő dobása a tabletpiacon, amely az azóta beolvasztott Sony Ericssontól megkapja az Xperia márkát. A Sony Xperia Tablet mindössze 8,8 milliméter vékony alumíniumházba költözik, legalábbis ez szerepel a német Mobilflip által nyilvánosságra hozott diákon. A készülék 9,4 hüvelykes TruBlack kijelzőt kapott, amelynek felbontása 1280x800 pixel mindössze, vagyis messze nem éri el a legújabb generációs iPad "retina" felbontását - igaz, az Apple negyedéves eredményei alapján maguk a vásárlók sem igénylik annyira az extrém felbontást.

Az Xperia Tablet szíve egy NVIDIA Tegra 3 rendszerchip, amit számos különféle androidos eszközben láthattunk már, okostelefonokban és tabletekben egyaránt. A processzor mellé kiviteltől függően 16, 32 vagy 64 gigabájtos flash háttértár tartozik - ezt SD-kártyával tovább bővítheti a felhasználó. A specifikációs listán szerepel még a 802.11a/b/g/n szabványú Wi-Fi adapter, a Bluetooth 3.0 vezérlő, a 8 megapixeles hátlapi és az 1 megapixeles előlapi kamera, illetve a HDMI-kimenet. A német oldal 3G-modemről is említést tesz. A gépet 6000 mAh kapacitású akkumulátor látja el árammal, a cég szerint ez 10 óra vezeték nélküli böngészésre elegendő.

Az elődmodell, a Sony Tablet S1

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A tablet operációs rendszere "Android 4.0 vagy újabb", feltehetően a piacra érkezés időpontjától függ, hogy a Sony fejlesztői elkészülnek-e az Android 4.1 portjával addigra.  A kiszivárgott információk szerint a Sony úgy módosította az operációs rendszert, hogy azt többen is használhassák, létre lehet majd hozni egy "vendég" fiókot, amely csak korlátozott számú alkalmazáshoz fér hozzá.A készülék megkapta a Sony PlayStation minősítést, vagyis letölthetők lesznek rá játékok a PlayStation Store-ból, emellett zenét és videót is lehet vásárolni a Sony katalógusából - persze csak azokban az országokban, ahol ez elérhető. Emellett lehetőség lesz elektronikus könyvek vásárlására is, a fotókat pedig a Sony által biztosított online szolgáltatásban tárolhatják a felhasználók.

A Mobilflip nem csak a készüléket, hanem a kiegészítőit bemutató diákat is nyilvánosságra hozta. Ezek alapján az Xperia Tablethez is megjelenik egy, a Microsoft Surface Touch Coverjéhez hasonló billentyűzet, amely egyben "okos" kijelzőtakaró fedlapként is működik. A megvásárolható perifériák listáján emellett többféle dokkoló is szerepel, érdemes közülük megemlíteni a hangszórót tartalmazó verziót. Az Xperia Tablet ára kiviteltől függően 450 és 650 dollár között alakul, vagyis némileg drágább lesz az azonos mennyiségű memóriát tartalmazó Wi-Fis iPad 2-nél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról