:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 19. 12:11

Belépőszintű szalagos tárolóval állt elő az Oracle

Bemutatta első Oracle szalagos tárolóját a gyártó. Az SL150 skálázódását az Oracle is hangsúlyozza, a gyártó bejelentése szerint saját portfóliójában is három másik termék helyére lép egyszerre az új könyvtár.

Az Oracle StorageTek SL150 szalagkönyvtár három korábbi modellt vált le, rugalmasságának köszönhetően. Az SL150 ugyanis minimum 30, de akár 300 kazettát is képes fogadni és minimum egy, de maximum 20 olvasó egységet tartalmazhat. Ezzel az SL150 az SL24 és SL48 kisebb, belépő szintű termékeket és az SL500-as középkategóriás modellt is lecseréli az Oracle kínálatában. A tárolókapacitás ennek megfelelően széles korlátok között változik, a legegyszerűbb kiszerelés 45 terabájtos kapacitása 450 terabájtig is feltornázható, tömörítéssel pedig még ennél is jóval több adatot képes fogadni.

A leváltott termékek egyébként jól mutatják, hogy miért fontos költségcsökkentő tényező a skálázódás. Míg korábban az Oracle kínálatában egy ekkora mértékű adatnövekedéssel három könyvtárat "fogyasztott" volna el a felhasználó szervezet, az SL150-nel csak az újabb modulok beszerzésére kell költeni, legalábbis míg a felső határt át nem lépi a kapacitásigény. Az SL150 egyébként a StorageTek LTO-5-ös, félmagas, 1,5 terabájtos szalagjait használja, egy 2U magas modulban 30 ilyen kaphat helyet.

Az eszköz fejlesztésében az egyszerű használat is fontos szempont volt. "Olyan terméket szerettük volna létrehozni, amely jól skálázható, nagyon egyszerű használni és jelentős megtakarításokat kínál" - mondta Tom Wultich, a szalagos könyvtárakért felelős Oracle termékmenedzser, aki a StorageTektől érkezett a Sunhoz, majd annak felvásárlásával került az Oracle-hez. Az SL150 egyébként hagyományos StorageTek fejlesztés, az első, amely a Sun felvásárlása óta Oracle márkanév alatt érkezik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tárolóhoz elérhető szoftverek azonban az Oracle-től származnak. A rendszer az Oracle Fusion Middleware és az Oracle Linux kombinációját használja, az üzemeltetők felé pedig egy egyszerű érintőkijelzős felületen közli a meghajtókra, a könyvtárra illetve az egyes adathordozókra vonatkozó adatokat. Mivel a belépő szintű rendszert nem adatközpontokba, hanem fiókirodákba, telephelyekre szánja az Oracle, sokszor az eszköz üzemeltetése és felügyelete sem specialisták dolga, így fontos szempont volt az az egyszerű bővíthetőség és a hibatűrés. A rendszer egyébként nagyon egyszerűen, 2U magas modulonként bővíthető, az új modul észlelésekor a konfigurálást automatikusan elvégzi, az új kapacitás pedig gyakorlatilag azonnal használhatóvá válik. A bővítéshez egyébként sem szerszámokra, sem kábelezésre nincs szükség, a modult egyszerűen be kell csúsztatni a helyére, amely USB-csatlakozón keresztül inicializálja magát és felveszi a kapcsolatot a könyvtárral.

A rendszer maximális átviteli kapacitása 10 terabájt óránként, ehhez azonban a húsz fejegységes kiépítésre van szükség. Host platformként a tároló Solaris, UNIX, Windows és Oracle Linuxot támogat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.