Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 18. 14:51

Angol chipgyártótól vett technológiát a Samsung

Elsősorban szellemi tulajdonáért és szakértelméért vásárolta fel a CSR nevű angol lokációs és hálózati technológiákkal foglalkozó részlegeit a dél-koreai Samsung.

Megvette a CSR lokációs és hálózati technológiákat fejlesztő részlegeit a Samsung. A 310 millió dolláros ügylet keretében a dél-koreaiak fontos építőelemekhez jutottak a saját gyártású rendszerlapkáikhoz, a CSR pedig feladta az egyre kevésbé jövedelmező üzletágat.

A CSR elnök-vezérigazgatója szerint a cég termékei önmagukban az élvonalba tartoztak, házon belül azonban nincs meg minden eleme a fejlett integrált termékek gyártásának. "A félvezetőgyártás óriásai (Qualcomm, Intel, Samsung) között hatalmas csata folyik az okostelefonokba szánt teljeskörű megoldások piacán" - mondta Joep van Beurden kedden a Reuters kérdésére. "A csapatunk és technológiánk (lokáció és hálózatok) nagyon fontos elemei ezeknek a megoldásoknak, de sokkal fontosabbakká tudnak válni, ha egy nagyobb platformot tudnak kiteljesíteni - ahogy a Samsung esetében fogják tenni".

A Samsung közleménye is ezt támasztja alá, a CSR technológiáival ki kívánja egészíteni saját platformját, így minden eddiginél teljesebb rendszerlapkákat szállíthat a saját telefonjaiban és az ügyfelek megrendelésére. A Samsung chipgyártó kvalitásai eddig is sokat segítettek a mobilpiacon, de elsősorban a házon belül termelt, olcsó memóriachipek nyújtottak versenyelőnyt. A következő generációkban azonban az egészében házon belül készülő integrált alkalmazásprocesszorok is előnyt jelenthetnek majd, amelyekhez nem kell külső gyártók különböző lapkáit párosítani.

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Az 1998-ban alapított CSR eredetileg a Cambridge Silicon Radio rövidítésből kapta a nevét. A végfelhasználók számára a neve ismeretlenül csenghet, pedig a cég 2009-ben olvadt össze a SiRF-fel, amely akkor a GPS-lapkák legnagyobb szállítójának számított. A CSR 14 éves története során számos további apró chipgyártót vásárolt fel vagy olvasztott be, így a Clarity Technologies (hangszűrés, DSP-k), Nordnav és CPS (GPS lapkák), Zoran (kép és videó DSP-k), valamint az UbiNetics révén 3G-s rádiós modulokat is képes gyártani. A CSR jelenleg számos többfunkciós lapkát készít a megrendelők igényeinek megfelelően, így Bluetooth, GPS, FM rádió, WiFi, NFC illetve alkalmazásprocesszorok is kikerülnek a gyártó műhelyéből. A CSR a jövőben az autóiparra és a hangfeldolgozásra fókuszál majd, a mobilpiaci termékek gyártásával pedig teljesen leáll. A CSR audiolapkáit egyébként a Sennheiser és a Beats Audio fülhallgatói is használják.

Az ügylet hatására a CSR papírjai jelentősen, 33 százalékkal emelkedtek. A Broadcom papírjai azonban három százalékkal estek, a gyártó ugyanis a Samsung legnagyobb beszállítójának számított, az eddig kívülről vásárolt technológiákat pedig immár házon belül is megtalálják a dél-koreaiak.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.