Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 16. 13:32

Már mérhető a Windows 8 részesedése

Meg sem jelent a Microsoft legújabb operációs rendszere, már mérhető számú oldalletöltést produkál a Windows 8, heti egymillió oldalt néznek meg a kiadatlan rendszerből.

Magyarországon is egy ezrelék fölé került a Windows 8 a Gemius mérései szerint. Az oldalletöltések számát tekintve a legutóbbi héten a Windows 8 0,13 százalékos részesedést ért el, ami mintegy 900 ezer lapletöltést jelent. Ezzel a legújabb Windows felkerült a tíz legnépszerűbb magyarországi operációs rendszer listájára, a Symbian mögé, de a Windows 2003 elé.

A Gemius adatai szerint egyébként a Windows 8 a régióban először Horvátországban jelent meg nagyobb számban, még áprilisban, az operációs rendszer Consumer Preview állapotában. Ezt követően a balti államokban is felütötte a fejét a rendszer, Magyarországon a hibahatárt elérő számú oldalletöltést június első hetében kezdett produkálni - vagyis rögtön a május 31-én debütált Release Preview után. A Gemius egyébként azokat a rendszereket méri, azt a rendszert tekinti "létezőnek", amely három héten keresztül folyamatosan egy ezreléknél magasabb részesedést vív ki, a múlt héten ez 670 ezer letöltésnek felel meg.

Átlépte a mérési határt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A cég adatai szerint egyébként a Windows 8 jelenleg a kilencedik operációs rendszernek számít az oldalletöltéseket számítva, fej-fej mellett a Windows 2003-mal. Az első helyezett továbbra is a Windows XP 49 százalékkal, mögötte a Windows 7 41,7 százalékkal, a Windows Vista pedig távoli harmadikként 3,37 százalékra olvadt. A rangsorban következik a legelterjedtebb mobil operációs rendszer, az Android már a letöltések mintegy 2 százalékát adja, a két Apple-féle rendszer (OS X és iOS) pedig 1-1 százalékot hasít ki a tortából, akárcsak a Linux különböző válfajai együtt. A Symbian 0,35 százalékon áll és csak ez után következik a ki sem adott Windows 8.

A Microsoft operációs rendszere jelenleg kiadás előtti fázisban van, a felhasználók azonban már ingyenesen kipróbálhatják az új Windows-t. A fejlesztés amúgy a Microsoft bejelentései és a kiszivárgó információk szerint is lassan célba ér, augusztus folyamán várhatóan lezárják a Windows 8 kódját, ezzel a rendszer RTM (release to manufacture) fázisba lép. A rendszer ebben a verziójában kerül a hardveres és szoftveres partnerekhez, akik néhány hetet kapnak arra, hogy felkészítsék termékeiket a Windows 8 rajtjára. Ez utóbbi immár hivatalosan is októberben esedékes, ekkor lát napvilágot a Windows 8 mindkét kiadása, a Windows RT névre keresztelt ARM architektúrán futó változat és a "hagyományos" x86-os kiadás is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról