:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 9. 14:34

A Motorola ellen szervez kerekasztalt az ENSZ

Az elharapózó pereskedés ellen szervez kerekasztalt az ITU (Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség). A testület célja nem az Apple vagy a Microsoft leállítása, inkább a Motorola gyakorlatát tartják veszélyesnek a telekom-ágazatra.

Kerekasztalt szervez a Nemzetközi Telekommunikációs szövetség, amelynek témája a szabványokhoz elengedhetetlen szabadalmak (standard essential patents - SEP) felhasználása lesz peres ügyekben. Az ENSZ-tagszervezet ITU által szervezett kerekasztalra meghívást kaptak a szabványokat kidolgozó testületek, a piaci kulcsszereplők és a kormányok képviselői is. Az eseményre október 10-én kerül sor, Genfben.

"Azt a kellemetlen trendet látjuk a piacon, hogy egyes elengedhetetlen szabadalmakat használnak arra, hogy kizárjanak termékeket a piacról. Szükséges, hogy sürgősen megoldjuk ezt a szituációt: a szabadalmaknak bátorítaniuk kell az innovációt, nem pedig akadályozniuk azt. A szabadalomtulajdonosok, a felhasználók és a piac igényei között kell megtalálni az egyensúlyi pontot. Ez a sokszereplős kerekasztal segíthet összehangolni ezeket az igényeket és megoldani a kritikussá váló helyzetet." - mondta Hamadoun Touré, az ITU főtitkára.

Az ellen nem véd

A kerekasztal hallgatólagosan a Motorola üzleti gyakorlatára adott hivatalos válaszként is felfogható, az amerikai mobilgyártó messze a legnagyobb piaci szereplő, amely SEP státuszú szabadalmakkal támadja versenytársait. Ilyen szabadalmakat hozott fel ugyanis a Motorola a Microsoft ellen az Xbox 360 németországi kitiltását követelve bizonyos H.264-hez kötődő szellemi tulajdon kapcsán, illetve fordult az Apple iPhone ellen a német és az amerikai piacon mobil adatátviteli szabványokhoz kapcsolódó szabadalmakkal. Mindkét esetben a Motorola (amely időközben a Google kizárólagos tulajdonban lévő leányvállalatává vált) az adott termék összeladásaiból származó bevétel 2,25 százalékát kérte, cserébe az adott szabadalmak licencéért.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kerekasztal várhatóan ezt a gyakorlatot kívánja ellehetetleníteni, illetve pontosabban megszabná a FRAND (vagy RAND) licencelési elv pontos elemeit - mekkora összeg számít elfogadhatónak, mik a licenctulajdonos és mik a licenc kérelmezőjének jogai illetve kötelességei. A FRAND ugyanis jelenlegi formájában több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, a jobbára informális alapon betartott megkötés értelezése piaci szereplőnként, országonként, bíróságonként változik. Az ITU kerekasztala azonban rendet tehet a kérdésben és tiszta vizet önthet a pohárba.

A Motorola jogászainak gyakorlata időközben a különböző illetékes hatóságok figyelmét is felkeltette, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is vizsgálat indult az amerikai mobilgyártó ellen. Az ITU lépése így valószínűleg nem okoz felhőtlen örömöt a Google illetve a Motorola háza táján, főleg mert az "innovációt segítő és nem akadályozó" szabadalmi felfogás egyáltalán nem terjed ki az androidos ökoszisztéma ellen indított perekre, illetve az azokban használt szabadalmakra. Bármi legyen is a kerekasztal végső konklúziója, a Motorola/Google helyzetén várhatóan csak rontani fog.

Mi a FRAND?

A FRAND (fair, reasonable and non-discriminative, fair, észszerű és nem-kizáró) licencelés a gyártók önkorlátozása egyes szabadalmaik licencelési feltételeire. A korlátozást a szabványokhoz kötődő szabadalmak esetében vállalják a cégek, annak érdekében, hogy a szabványok széleskörű elterjedését lehetővé tegyék.
A mobilhálózatok esetében a gyártók és a szabványtestületek kooperációjában létrejöttek az alapvető kommunikációs szabványok, az ezek használatához elengedhetetlenül szükséges szabadalmakat pedig FRAND-feltételek mellett mindenki számára elérhetővé tették. Ezzel a szabvány létrehozóin kívül is megnyílt a terep új belépők számára, akik immár csomagban, ésszerű áron megvásárolhatták a szabványhoz szükséges összes technológia licencét.
Mivel a szabvánnyal való együttműködéshez az összes licencre egyszerre van szükség, az egyes szabadalmak értéke rendkívül felértékelődik. Ez különösen igaz az olyan egyszerű algoritmusokra vonatkozó szabadalmak esetében, amelyek amúgy könnyen megkerülhetőek lennének és másképpen is implementálhatóak - azonban a szabvány előírja ezek használatát, így a gyártóknak nincs mozgásterük. Hogy a helyzettel a tulajdonosok ne élhessenek vissza, a szabvány megteremtői megkötik a saját kezüket és vállalják, hogy az összes ilyen szabadalmat ésszerű és nem-kizáró módon licencelhetővé teszik minden szereplő számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.