Szerző: Koi Tamás

2012. július 3. 13:32

Első komoly krízisét éli a Nokia-Microsoft házasság

A Microsoft és a Nokia közti viszony korántsem biztos hogy olyan felhőtlen, mint ahogy a felszínen látszik, legalábbis erre utal a Nokia elnökének egyik elszólása. A cégnél nemcsak hogy számolnak a Windows Phone 8 kudarcával, de terv is van arra az esetre, ha ez bekövetkezik.

Van B-terve a Nokiának arra az esetre, ha a Windows Phone 8 operációs rendszerrel sem tud áttörést elérni az okostelefon-szegmensben a Microsoft. A Nokia elnöke, Risto Silasmaa nem közölt ezzel kapcsolatban részleteket, szavai azonban jelzésértékűek: a korábbi, optimista nyilatkozatok ellenére nem biztos, hogy gyártó és a Microsoft viszonya annyira felhőtlen, mint látszik.

Silasmaa egy finn tévécsatornának adott interjújában kijelentette, hogy arra az esetre, ha a Windows Phone 8 "nem teljesíti a várakozásokat", a társaság rendelkezik vészforgatókönyvvel. A cégvezető megjegyzése szakértők szerint elsősorban arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a Nokia sorsa nem függ teljes mértékben a Microsofttól, noha jelenleg a cég az okostelefon-szegmensben kizárólag Windows Phone-alapú újdonságokkal jelentkezik.

A mindössze néhány hónapja kinevezett elnök szerint ettől függetlenül helyes döntés volt a Symbian leváltása, jóllehet a platform jóval hamarabb eltűnt a süllyesztőben, mint amire a Nokia eredetileg számított. A társaság vezérigazgatója, Stephen Elop nemrég kénytelen volt elismerni, hogy az Android előretörése a középszegmensben lényegesen gyorsabb volt a vártnál, ami a gyorsan bővülő piacon nehéz helyzetbe hozta a gyártót, különösen az ázsiai térségben.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az eladások stagnálása mellett a Microsoft és a Nokia korábban felhőtlennek tűnő viszonyának láthatóan a Windows Phone 8 frissítési stratégiával kapcsolatos fiaskó sem tett jót, melynek egyértelműen a Nokia itta meg a levét. A két héttel ezelőtt zajlott Windows Phone Developer Summiten elhangzottak alapján többek közt kiderült, hogy egyetlen, jelenleg piacon lévő Lumia okostelefonra sem lesz telepíthető az új verzió.

Bár a Microsoft kiad majd egy köztes változatot a kurrens készülékekre (ez lesz a Windows Phone 7.8), a technológia újdonságokra fogékonyabb, a csúcskategóriás Lumia 900 egyik elsődleges célcsoportjának szánt geek vásárlók számára ez a döntés nem tette vonzó alternatívává az új, alig pár hónapja megjelent Nokia csúcsmodellt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról