Szerző: Koi Tamás

2012. június 27. 14:43

Másodfokon is jogerős a Microsoft gigászi büntetése

Másodfokon is jogerős az Európai Bizottság 2008-as döntése, mely csaknem egymilliárd euró megfizetésére kötelezte a Microsoftot amiért a cég évekkel korábban nem tett eleget egy akkori ítéletben szereplő kötelezettségeknek. Ezzel egy több mint egy évtizedig húzódó ügy végére tett pontot a testület.

Másodfokon is jogerős az Európai Bizottság 2008-ban hozott határozata, mely egy korábbi ügy kapcsán rekord összeg: 899 millió euró megfizetésére kötelezte a redmondi céget. A Törvényszék ugyanakkor csekély, 4,3 százalékos mértékben mérsékelte ezt az összeget, a Microsoftnak az ügy lezárásaként így végül "csak" 860 millió eurót kell majd fizetnie.

A Microsoftot 2008-ban azért büntették az addigi idők legnagyobb összegű bírságával, mert a cég nem engedelmeskedett egy korábbi trösztellenes döntésnek. Az ügy egészen 2001-ig húzódik, ekkor indult az a 2004-ben büntetés kiszabásával járó vizsgálat, mely arra a következtetésre jutott, hogy a Microsoft visszaélt a Windows monopóliumával, korlátozva versenytársait, végeredményben pedig megkárosította az európai fogyasztókat.

A Bizottság 2006 nyarán újabb 280 millió eurós bírságot szabott ki, mivel úgy találta, hogy a vállalat nem teljesítette a határozatban foglaltakat (ebben többek közt kötelezték a Microsoftot arra, hogy nyissa meg és tegye licencelhetővé a Windows kommunikációs protokolljait, valamint adjon ki egy Media Player nélküli Windows XP operációs rendszert - ennek a cég egyébként nagyrészt eleget is tett, de későn).

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ezen felül a testület további, naponta akár 3 millió euróig terjedő büntetést helyezett kilátásba, amennyiben a Microsoft továbbra sem engedelmeskedik. A 899 milliós rekordbírság kiszabására végül az ügy további elhúzódását követően, 2008 februárjában került sor.

A redmondi szoftvercég három hónapon belül reagált, megtámadta az elsőfokú döntést, a másodfokú eljárás lefolytatásához azonban több mint négy év kellett. A Microsoft a héten született döntést csalódottan vette tudomásul, egyelőre azonban nem tudni, hogy fordul-e végső jogorvoslati kérelemmel az Európai Bírósághoz. Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa, Joaquin Almunia a döntéssel kapcsolatban leszögezte, az EU a jövőben is úgy tekint az efféle büntetésekre, mint az egyik leghatékonyabb fegyverre a versenyt korlátozó mamutcégek ellen.

A 890 millió eurós eredeti büntetés egyébként a Microsoft 2008-as pénzügyi évében keletkező árbevétel alig több mint 2 százalékát tette ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról