Szerző: Koi Tamás

2012. június 27. 14:43

Másodfokon is jogerős a Microsoft gigászi büntetése

Másodfokon is jogerős az Európai Bizottság 2008-as döntése, mely csaknem egymilliárd euró megfizetésére kötelezte a Microsoftot amiért a cég évekkel korábban nem tett eleget egy akkori ítéletben szereplő kötelezettségeknek. Ezzel egy több mint egy évtizedig húzódó ügy végére tett pontot a testület.

Másodfokon is jogerős az Európai Bizottság 2008-ban hozott határozata, mely egy korábbi ügy kapcsán rekord összeg: 899 millió euró megfizetésére kötelezte a redmondi céget. A Törvényszék ugyanakkor csekély, 4,3 százalékos mértékben mérsékelte ezt az összeget, a Microsoftnak az ügy lezárásaként így végül "csak" 860 millió eurót kell majd fizetnie.

A Microsoftot 2008-ban azért büntették az addigi idők legnagyobb összegű bírságával, mert a cég nem engedelmeskedett egy korábbi trösztellenes döntésnek. Az ügy egészen 2001-ig húzódik, ekkor indult az a 2004-ben büntetés kiszabásával járó vizsgálat, mely arra a következtetésre jutott, hogy a Microsoft visszaélt a Windows monopóliumával, korlátozva versenytársait, végeredményben pedig megkárosította az európai fogyasztókat.

A Bizottság 2006 nyarán újabb 280 millió eurós bírságot szabott ki, mivel úgy találta, hogy a vállalat nem teljesítette a határozatban foglaltakat (ebben többek közt kötelezték a Microsoftot arra, hogy nyissa meg és tegye licencelhetővé a Windows kommunikációs protokolljait, valamint adjon ki egy Media Player nélküli Windows XP operációs rendszert - ennek a cég egyébként nagyrészt eleget is tett, de későn).

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ezen felül a testület további, naponta akár 3 millió euróig terjedő büntetést helyezett kilátásba, amennyiben a Microsoft továbbra sem engedelmeskedik. A 899 milliós rekordbírság kiszabására végül az ügy további elhúzódását követően, 2008 februárjában került sor.

A redmondi szoftvercég három hónapon belül reagált, megtámadta az elsőfokú döntést, a másodfokú eljárás lefolytatásához azonban több mint négy év kellett. A Microsoft a héten született döntést csalódottan vette tudomásul, egyelőre azonban nem tudni, hogy fordul-e végső jogorvoslati kérelemmel az Európai Bírósághoz. Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa, Joaquin Almunia a döntéssel kapcsolatban leszögezte, az EU a jövőben is úgy tekint az efféle büntetésekre, mint az egyik leghatékonyabb fegyverre a versenyt korlátozó mamutcégek ellen.

A 890 millió eurós eredeti büntetés egyébként a Microsoft 2008-as pénzügyi évében keletkező árbevétel alig több mint 2 százalékát tette ki.

a címlapról