:

Szerző: Koi Tamás

2012. június 27. 10:16

Csatát nyertek a mobilszolgáltatók az állam ellen

Amikor már úgy tűnt, hogy a negyedik mobilszolgáltató indulása elől minden jogi akadály elhárult, a Fővárosi Bíróság ideiglenes intézkedésének köszönhetően elvesztette a frekvenciahasználati jogot az állami cégek által létrehozott MPVI Zrt.

A héten újabb érdekes fejezettel folytatódott a negyedik magyarországi mobilszolgáltató születésének már-már szappanoperába hajló története. Amikor már úgy tűnt, minden jogi akadály elhárult az indulás elől, a Fővárosi Bíróság egy hétfőn hozott ideiglenes intézkedésével megtiltotta, hogy a Magyar Posta, a Magyar Villamosművek és a Magyar Fejlesztési bank által létrehozott MPVI Zrt. használatba vehesse azokat a spektrumokat, melyekhez a múlt téli frekvenciaaukción hozzájutott. Mindez hetekkel, de az is lehet, hogy hónapokkal elodázza a negyedik mobilszolgáltató indulását.

Apró győzelem az inkumbenseknek

A Népszabadság értesülése szerint az ideiglenes tiltás a három mobilszolgáltató közül kettő, a Telenor és a Magyar Telekom valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közt folyó per eredménye. A három szolgáltató beadványában az NMHH frekvenciaaukciót lezáró, január 31-én kelt határozatát támadta meg a bíróságon, miután a cégek kifogásait első- és másodfokon is elutasította a hatóság illetékes szerve.

Így jött létre a negyedik szolgáltató

Az NMHH tavaly augusztusban jelentette be, hogy ősszel frekvenciaaukciót ír ki a 900 MHz-es E-GSM és az 1800 és 2100 MHz-es sávok szabad blokkjaira.
Az eredeti kiírás szerint az aukció jelentkezési határideje tavaly október 20. volt, a lezárást december 12-re tervezte a hatóság. Az NMHH a kiírási dokumentációban később ezeket a határidőket december 8-ra és 2012. január 31-re változtatta.
Az aukción az MPVI mellett két új pályázó jelent meg, ezek ajánlatát azonban különböző formai és jogi okokra hivatkozva elutasította az NMHH, így az MPVI egyedüli versenyzőként a január 31-i lezáró határozat értelmében nettó 10 millió forintért jutott hozzá összesen 35 MHz-nyi frekvencia használati jogához a fent említett sávokban.

Az operátorok eljárási hibák sorozatára hivatkozva támadták meg a határozatot, jóllehet részletekről egyik cég sem volt hajlandó nyilvánosan beszélni. A mobilszolgáltatók ugyanakkor nagy valószínűség szerint többek közt azt kifogásolták, hogy a hatóság menet közben többször is módosított a kiírási dokumentáción, többnyire úgy, hogy ezzel előnyösebb helyzetbe hozta a piacra potenciálisan belépő új szereplőt.

A két mobilcég az NMHH ellen indított perben a frekvenciaaukció lezárásáról szóló határozat felfüggesztését kérte a bírósági eljárás idejére. Ha ennek helyt adna a bíróság, az azt jelentené, hogy az új mobilszolgáltató az ítélethozatalig, vagyis előreláthatóan évekig nem gyakorolhatná a nyertes jogait. A halasztó hatályú kérelmet a bíróság végül első fokon elutasította, ezt követően adta ki a frekvenciahasználati engedélyt az NMHH az MPVI-nek.

Az ideiglenes tiltás, vagyis az engedély visszavonása a bíróság szerint ettől függetlenül azért indokolt, mert elképzelhető, hogy a jogerős döntés az elsőfokú ítélettel ellentétes lesz, ez esetben pedig jelentős kár érheti a társasággal szerződést kötő partnereket. Az ügyben a következő tárgyalási nap július 9-ére van kitűzve, ha akkor nem születik másodfokú ítélet, legközelebb várhatóan csak szeptemberben ül újra össze a bíróság.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez utóbbi forgatókönyv az MPVI számára szinte biztosan egyet jelentene azzal, hogy a cég nem tudja tartani az aukciót lezáró határozatban és a kiírási dokumentációban szereplő vállalásokat, vagyis a szolgáltatás nem tudna időben, december 31-ig elindulni. A vállalat frekvenciahasználati engedély nélkül gyakorlatilag semelyik komoly beszállító- vagy roamingpartnerrel nem tudna megállapodást kötni, hiszen a cégek a másodfokú döntésig nem vállalják azt a kockázatot, hogy az új szolgáltató esetleg mégsem szolgáltathat éveken keresztül.

Időprés

A potenciális partnerek közül elsősorban a műszaki hátteret biztosító cégekkel kell mielőbb megállapodást kötnie az MPVI-nek, hiszen a hálózat kiépítése és üzembe állítása - még akkor is, ha az előírások szerint az induláskor csak Budapest belső kerületeit kell lefedni - időigényes folyamat. A potenciális beszállítókat az MPVI tendereztetni fogja, eddig iparági értesülések szerint a Huawei, a ZTE, az Ericsson és a Nokia Siemens Networks érdeklődött.

Az MPVI emellett csak az infrastruktúra-beszállítói partner kiválasztása után tud leülni érdemben tárgyalni a belföldi roaming feltételekről a Vodafone-nal, a Magyar Telekommal és a Telenorral, melyek az aukció szabályaiból eredően kötelesek megosztani hálózatukat az induló operátorral. A tárgyalások során ugyanis egyáltalán nem mellékesek a műszaki szempontok, a partnerek a műszaki háttér pontos ismerete nélkül aligha tudnak árajánlatot adni az MPVI-nek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.