Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 22. 14:43

Egy év alatt felére esett az SSD-k ára

Átlagosan 48 százalékkal csökkent a népszerű SSD meghajtók ára 2011 elejéhez viszonyítva, ezzel gyakorlatilag mindenki számára megfizethetővé vált a technológia.

A hagyományos merevlemezek ára továbbra is a csillagos égben maradt, a thaiföldi árvíz levonulása óta a gyárak üzembe álltak, a nagykereskedelmi és végfelhasználói árak azonban még hosszú ideig nem állnak vissza az árvíz előtti árszínvonalra. Az SSD-k piacán azonban tombolnak a felhasználóbarát trendek, a Tech Report vizsgálata szerint 2011 eleje óta átlagban 48 százalékkal csökkentek a népszerűbb SSD modellek árai. A drámai árcsökkentés gyakorlatilag minden gyártó minden modelljére és az összes kapacitásra egyaránt jellemző, bár bizonyos eltérések azért felfedezhetőek. A magyarországi piacon az árcsökkenést sajnos visszafogta a forint gyengülése a dollárral és az euróval szemben, a kisebb kapacitású modellek azonban már nálunk is elfogadható árszintet képviselnek.

A technológia kiforrása mellett az árakat lefelé hajtja az úgynevezett kommoditizálódás is, vagyis hogy a kapacitáson, a támogatott adatátviteli szabványon kívül és esetleg a vezérlő lapka márkáján kívül nem tudják megkülönböztetni magukat a gyártó. Vezérlő chipet azonban csupán maroknyi cég állít elő, a differenciálásnak tehát komoly gátjai vannak a piacon. Erre utal az is, hogy az egyedi vezérlőket használó termékek, például az Intel saját lapkájára épülő 320-as család kevésbé érzékenyek a piaci trendekre, a termékhez társuló, egyedi megbízhatóságot hirdető imázs pedig jól működik differenciáló tényezőként.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Fontos újdonság, hogy egyes modellek ára már a lélektani határnak számító 1 dollár/gigabájtos határ alá esett, a Crucial, az OCZ és Corsair 120-240 gigabájtos modelljei már befértek az egy dolláros szint alá, a csúcstartó népszerű modell (Crucial m4 - 256 GB) pedig 82 centért kínálja a gigabájtokat. Az SSD-k egy másik lélektani határt is sikerrel léptek át, a legkisebb, 40-64 gigabájtos modellek már 100 dollár alatt elérhetőek az amerikai piacon, ami újabb lökést ad a termékkategória népszerűségének.

Az SSD-k ára minden más termékhez hasonlóan a kereslet és kínálat függvénye, így könnyen belátható, hogy a zuhanó árak elsősorban annak köszönhetőek, hogy egyre több gyártó egyre több gyártósort állít be a szükséges NAND-lapkák készítésére, a kapacitás bővülése pedig jóval meghaladja a kereslet bővülését. A gyorsan növekvő és eleinte vastag profitrátával kecsegtető piac ma is gyorsan nő, a termékek eredményhányada azonban fokozatosan elolvadt. A gyártók ennek megfelelően próbálják korlátozni a kivitelt, a Samsung nemrég jelentette be, hogy saját hatáskörben korlátozza a flash lapkák szállításait, a dél-koreai gyártó a lépéstől az árak stabilizálódását várja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról