Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 2. 01:16

A Conoco Linux-alapú szuperszámítógépet használ az olaj- és gázfúrási szeizmikus adatok feldolgozására

A 27 milliárd $-os évi forgalmú amerikai olajvállalat Seismic Imaging Technology Center-je (SITC - Szeizmikus Kép Technológia Központ) önállóan készítette el az új geofizikai szuperszámítógépet, amelyet már fel is használták északi-tengeri és mexikói-öbölbeli szeizmikus adatok elemzésére. Az SITC vezetője, Dr. Alan Huffman szerint a Linux-alapú rendszer ára kb. egy-tizede volt egy hasonló képességű "hagyományos" szuperszámítógépének.

A Houston-i központú Conoco bejelentése szerint a Linux-alapú szuperszámítógép Intel processzoros, fürtözött hardver architektúrát használ, 10 terabájtos HDD kapacitással, fejlett szalagos tárolóeszközökkel és a cég által kifejlesztett szeizmikus adatelemző szoftverrel - a felhasználói interfész pedig Java-alapú valamint XML-kompatibilis. A rendszert úgy tervezték, hogy bármely Conoco alállomásról elérhető, bár maga a szuperszámítógép és a hozzá tartozó tárolóeszközök a cég Ponca City, Oklahoma-beli szeizmikus számítási központjában vannak.

Huffman elmondta, hogy a választás azért esett a Linux-ra, mert az megfelelő rugalmasságot biztosított ahhoz, hogy a cég igényei szerint építsék fel a rendszert. A Conoco úgy tervezte meg a hardvert, hogy lehetőség legyen arra, hogy az olajfúró helyeken dolgozó geofizikusok processzorok "mini-fürtjeit" (mini-clusters) is fel tudják használni munkájukhoz. Például szükség lehet arra, hogy a geofizikusok olyan hanghullámokat tartalmazó szalagokat elemezzenek, amelyeket az adott helyszínen vettek fel és amelyeket a földalatti felszín képének elkészítéséhez használnak.

Az új, Linux-alapú szuperszámítógép révén a cég gyorsabban és olcsóbban tudja feldolgozni a szeizmikus adatokat ill. olyan elemző munka válik lehetővé a dolgozók számára, amely korábban vagy lehetetlen vagy túlságosan drága lett volna.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról