Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 15. 12:53

A Diablo III sem mentette meg a videojáték-piacot

A videojáték-piac az NPD Group statisztikái szerint az egy évvel ezelőtti 718,9 millió dolláros havi szintről idén májusra 28 százalékot zuhant, 2012-ben mindössze 515,5 millió dollárt költöttek a játszani vágyók. Az adat leginkább azért meglepő, mert ebben a hónapban debütált az egyik legjobban várt cím, a Diablo III is.

A májusi siralmas eredmények leginkább azért szembetűnőek, mert ebben a hónapban indult útjára a Blizzard akció-horror szerepjátéka, a Diablo III, illetve az akció-kaland kategóriában a Max Payne 3 is húzócímnek minősül. Ha pedig két ilyen szuper-cím sem tudja kilengetni a mutatót, akkor bizony komolyabb problémák lehetnek a játékpiacon.

Erősít a mobil

A gyenge teljesítmény ráadásul egyáltalán nem példa nélküli, sőt, ez némileg javulást jelent az áprilisi adatokhoz képest, ahol az éves összehasonlításban 42 százaléknyi a visszaesés. A trend folytatódik, miszerint a klasszikus dobozos értékesítés egyre kevésbé számottevő, a szaküzletek pedig már az eladások alig felét bonyolítják. Aggodalomra azért nincs ok, hiszen ha az 515 milliós havi eredményhez hozzáadjuk az NPD számaiból a használt játék kereskedelmet, illetve a digitális csatornákat, akkor máris egy 1,17 milliárd dolláros eredmény születik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ettől persze még nem lesznek boldogok a játékipar szereplői, akiknek a gyakran százmilliós büdzséből fejlesztett játékainak értékét olyan címek szabotálják indirekt módon, mint az Angry Birds, vagy bármely hasonló jellegű mobiljáték. Az okostelefonok és tabletek térnyerésével párhuzamosan folyamatosan csökken a játékcélú hardverek eladása is. Míg tavaly 228,8 millió dollár értékben vásároltak konzolokat, addig ez mostanra 138,9 millió dollárra esett vissza. Igaz ebben benne lehet az is, hogy a játékkonzolok piacán most egy generáció életciklusának a végén vagyunk. Az egyéb kiegészítők piacán viszont némi nyüzsgés látszik, a tavalyi 122,3 millióról 7 százalékkal 114,3 millióra nőtt ezek forgalma.

A PC egyre kevésbé játék

A PC-s játékok piacán nem meglepő, hogy a Blizzard Diablo III-a tarolt mindent, annyira, hogy a statisztikákat teljesen eltorzította a szokásos trendvonalból. Ilyet legutoljára szintén a Blizzard alkotott, tavaly júliusban, amikor a Starcraft II öntötte el a PC-s piacot. A Blizzard minden szempontból magához ragadta a PC-s játékvilágot, mostanra gyakorlatilag nincs másik játékfejlesztő, ami hasonló eredményeket lenne képes felmutatni, s olyan sem, aki ennyire ragaszkodnak a PC-hez, mint platformhoz. Ráadásul a Blizzard nem is kényszerül árversenybe, a Diablo III sikere az átlagos eladási árat is 31 százalékkal növelte, miközben a darabszám 188 százalékkal nőtt az előző év májusához képest. A megjelenő programok száma viszont 27 százalékkal csökkent, a PC, mint játékplatform szép lassan elfelejtődik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról