Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 15. 12:53

A Diablo III sem mentette meg a videojáték-piacot

A videojáték-piac az NPD Group statisztikái szerint az egy évvel ezelőtti 718,9 millió dolláros havi szintről idén májusra 28 százalékot zuhant, 2012-ben mindössze 515,5 millió dollárt költöttek a játszani vágyók. Az adat leginkább azért meglepő, mert ebben a hónapban debütált az egyik legjobban várt cím, a Diablo III is.

A májusi siralmas eredmények leginkább azért szembetűnőek, mert ebben a hónapban indult útjára a Blizzard akció-horror szerepjátéka, a Diablo III, illetve az akció-kaland kategóriában a Max Payne 3 is húzócímnek minősül. Ha pedig két ilyen szuper-cím sem tudja kilengetni a mutatót, akkor bizony komolyabb problémák lehetnek a játékpiacon.

Erősít a mobil

A gyenge teljesítmény ráadásul egyáltalán nem példa nélküli, sőt, ez némileg javulást jelent az áprilisi adatokhoz képest, ahol az éves összehasonlításban 42 százaléknyi a visszaesés. A trend folytatódik, miszerint a klasszikus dobozos értékesítés egyre kevésbé számottevő, a szaküzletek pedig már az eladások alig felét bonyolítják. Aggodalomra azért nincs ok, hiszen ha az 515 milliós havi eredményhez hozzáadjuk az NPD számaiból a használt játék kereskedelmet, illetve a digitális csatornákat, akkor máris egy 1,17 milliárd dolláros eredmény születik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ettől persze még nem lesznek boldogok a játékipar szereplői, akiknek a gyakran százmilliós büdzséből fejlesztett játékainak értékét olyan címek szabotálják indirekt módon, mint az Angry Birds, vagy bármely hasonló jellegű mobiljáték. Az okostelefonok és tabletek térnyerésével párhuzamosan folyamatosan csökken a játékcélú hardverek eladása is. Míg tavaly 228,8 millió dollár értékben vásároltak konzolokat, addig ez mostanra 138,9 millió dollárra esett vissza. Igaz ebben benne lehet az is, hogy a játékkonzolok piacán most egy generáció életciklusának a végén vagyunk. Az egyéb kiegészítők piacán viszont némi nyüzsgés látszik, a tavalyi 122,3 millióról 7 százalékkal 114,3 millióra nőtt ezek forgalma.

A PC egyre kevésbé játék

A PC-s játékok piacán nem meglepő, hogy a Blizzard Diablo III-a tarolt mindent, annyira, hogy a statisztikákat teljesen eltorzította a szokásos trendvonalból. Ilyet legutoljára szintén a Blizzard alkotott, tavaly júliusban, amikor a Starcraft II öntötte el a PC-s piacot. A Blizzard minden szempontból magához ragadta a PC-s játékvilágot, mostanra gyakorlatilag nincs másik játékfejlesztő, ami hasonló eredményeket lenne képes felmutatni, s olyan sem, aki ennyire ragaszkodnak a PC-hez, mint platformhoz. Ráadásul a Blizzard nem is kényszerül árversenybe, a Diablo III sikere az átlagos eladási árat is 31 százalékkal növelte, miközben a darabszám 188 százalékkal nőtt az előző év májusához képest. A megjelenő programok száma viszont 27 százalékkal csökkent, a PC, mint játékplatform szép lassan elfelejtődik.

a címlapról