Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

NMHH: a minimális sávszélesség alacsony színvonalat takar

Koi Tamás, 2012. június 11. 09:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az előfizetők "hatékonyabb" védelme érdekében módosítja július elsejétől azt a szabályozást, mely többek közt az ügyfelek felé vállalt vagy garantált sávszélességek képzési módját határozza meg a mobilnet-szolgáltatások esetében is.

Az alábbiakban változtatások és kommentár nélkül közöljük az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság lapunkhoz megküldött reakcióját a június 5-én megjelent, Júliustól nincs garancia a mobilnetre című cikkünkre.

Az NMHH új rendeletet hozott az internetezők hatékony védelmében, mely ez év július elsejétől lép hatályba. Erre azért volt szükség, mert egyes szolgáltatók esetében jelentős különbség mutatkozott a beígért, illetve garantált internet le- illetve feltöltési sebesség között, és ez a nagy eltérés alkalmas az ügyfelek megtévesztésére.

A korábbi jogszabály alapján a hatóság nem tudott hatékonyan fellépni azokban az esetekben, ahol az előfizetők jogos panasszal fordultak hozzá. A panaszosok azt kifogásolták, hogy a szerződésben ígért internetes sávszélességet a szolgáltató nem teljesítette.

Az eddig érvényben lévő rendelet csupán azt mondta ki, hogy a szolgáltatónak csak az esetek, illetve szerződések nyolcvan százalékában kell megfelelnie a garantált sávszélességnek. Az egyéni panaszokra a szolgáltató mindig azt a választ adta, hogy vállalásai az összes előfizető 80 százalékánál teljesültek. A panaszok egyedi esetek csupán, tehát nem követett el jogsértést. A szolgáltató olyan szolgáltatásért követelt fizetséget, amelyet nem teljesített. Az NMHH csak akkor tudta volna bizonyítani a jogosan hozzáforduló reklamálók igazát, ha igazolni tudta volna, hogy az előfizetők nyolcvan százalékánál felmerültek a minőségi kifogások.

Minderre tekintettel az NMHH módosította a szabályt az internetezők érdekeinek védelmében. Előírta, hogy az internetkapcsolat garantált fel- és letöltési sebességét külön-külön, minden egyes előfizetőnél teljesíteni kell, egyben arra ösztönözve a szolgáltatókat, hogy reklámjaikban és szerződéseikben reális minőségi mutatókat adjanak meg.

A szolgáltatók tisztában vannak azzal, hogy milyen kapacitással képesek működtetni szolgáltatásukat. A cégek úgy építik ki és fejlesztik mobilhálózataikat, hogy a rendszer bírja az általuk meghatározott szintű terhelést. Amennyiben valamely szolgáltató még egy minimális le- illetve feltöltési sebességet sem mer vagy hajlandó vállalni, az egyértelműen jelzi a felhasználók számára, hogy jelenlegi szolgáltatójuk alacsony színvonalú szolgáltatást nyújt. Ebben az esetben más céggel köt majd szerződést.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.