Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 11. 09:46

Desktopra is jó lesz a Visual Studio 2012 Express

A Microsoft nemrég úgy döntött, hogy a Visual Studio 2012 Express verziójával nem lehet desktop alkalmazásokat fejleszteni. A fejlesztők kiakadtak, a cég pedig visszakozott.

Mégis lehet desktop alkalmazásokat fejleszteni a Visual Studio 2012 Express verziójával. A Microsoft eredeti tervei szerint az ingyenes fejlesztői eszközzel csak Metro stílusú programok lettek volna létrehozhatók, azonban az erről szóló bejelentés akkora felzúdulást váltott ki a fejlesztők körében, hogy a cég jobbnak látta módosítani az álláspontját.

Hátraarc

Ahogy arról a HWSW is beszámolt, a Microsoft a Visual Studio 2012 Express termékoldalán közölte, az ingyenes fejlesztői eszközzel kizárólag Windows 8 Metro alkalmazások hozhatók létre. "A Visual Studio 11 Express for Windows 8 kizárólag Metro stílusú alkalmazások fejlesztéséhez szükséges eszközöket tartalmaz. A desktop alkalmazások létrehozásához Visual Studio 11 Professional vagy magasabb verzió szükséges. A Visual Studio 2010 Express termékek - Visual Basic 2010 Express, Visual C 2010 Express és Visual C# 2010 Express - továbbra is ingyenesen letölthetők maradnak" - állt a Microsoft weboldalán.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat múlt pénteki blogbejegyzése szerint azonban mégis lesz ingyenes fejlesztői eszköz azok számára, akik Windows 8 desktop alkalmazásokban utaznak. "Ma örömmel jelenthetem be, hogy a Visual Studio 2012 család a Visual Studio Express 2012 for Windows Desktop verzióval bővült" - írja a hivatalos Visual Studio blogban Soma Somasegar, aki a Microsoft fejlesztői eszközökért felelős vezetője.

"A Visual Studio 2012 for Windows Desktop egy egyszerű, end-to-end fejlesztői környezet Windows dekstop alkalmazások számára, amelyek minden olyan Windows-verzió számára, amelyet a Visual Studio 2012 támogat. Az Express verzióval a fejlesztők C++, C# és Visual Basic nyelveken hozhatnak létre dekstop és konzol alkalmazásokat. A fejlesztők ugyanígy hozzáférnek azokhoz a fejlesztésekhez, amelyek a Visual Studio 2012-ben jelennek, meg, például a legújabb fordítók és programozási eszközök, integrált unit testing, és a kis fejlesztőcsapatok együttműködése a Team Exploreren és TFS Expressen keresztül."

Hallgatnak a közönségre

A Microsoft tehát úgy döntött, a Visual Studio 2012 Express for Windows Desktop egy önálló termékként jelenik meg a piacon. A blogbejegyzés alapján a szoftver valamikor az ősszel jelenik meg, de Mary Jo Foley, az All about Microsoft blog szerzője szerint valamivel később mint a Visual Studio 2012 professzionális verziói, valamint a metrós alkalmazások fejlesztésére alkalmas Express for Windows 8.

A Visual Studio 2012 fejlesztői számára nem ez az első irányváltás, amelyre a közösség visszajelzései alapján kényszerültek. A béta verzió fakó színvilágát is komoly kritika érte a felhasználók részéről, erre reagálva a Release Candidate felhasználói felülete kontrasztosabb és színesebb is lett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról