Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 8. 12:07

Vezetőváltás a Samsung Electronicsnál

Távozik a Samsung Electronics elnök-vezérigazgatói pozíciójából Choi Gee-sung, helyét az alkatrészüzletágat irányító Kwon Oh-hyun veszi át. A 61 éves Gee-sung a több mint 80 vállalatot tömörítő Samsung Group stratégiai vezetőjeként folytatja pályafutását.

A chiptervező mérnökként végzett új Samsung vezérigazgató 1985-ben kezdett a vállalatnál dolgozni, majd a ranglétrát végigjárva 2008-ban került a vállalat félvezetőgyártó részlegének az élére, irányítása alatt a cég megszilárdította első helyét a memóriapiacon és sikeresen épített ki logikaichip-gyártó kompetenciát, amelyek ma már a félvezetőrészleg forgalmának 40 százalékát adják. Sikereit követően a kijelzőgyártó részleget is a mérnöki végzettségű Kwon irányítása alá vonta a Samsung Electronics vezetése. A vállalat szilárdan állítja, a vezetőváltás nem lesz hatással az üzletmenetére vagy a stratégiájára, és elemzők is erre számítanak.Kwon az elnök-vezérigazgatói teendői mellett továbbra is ellátja a komponensüzletág vezetői feladatait.

Kwon Oh-hyun

A Samsung Electronics 19 évvel ezelőttig egy jobbára arctalan, tucattermékeket gyártó távol-keleti vállalat volt, azonban Lee Kun-hee akkori elnök-vezérigazgató, ma az igazgatótanács elnöke új irányt adott a vállalatnak. A legenda szerint egy frankfurti hotelben gyűltek össze a Samsung felsővezetői, akikkel Lee közölte, a feleségükön és a gyerekeiken kívül mindenen változtatniuk kell ahhoz, hogy a Samsung termékeinek minősége javulásnak induljon. Az elmúlt évek során a cég a legnagyobb szórakoztatóelektronikai vállalattá vált, megelőzve a Sonyt és a többi japán riválist, miközben egyes elektronikai komponensek, például memóriachipek és kijelzők piacán is világelső, illetve megszerezte a mobiltelefon-piac első helyét is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat szintén tegnap közölte, hogy 1,9 milliárd dollár értékben új félvezetőgyárat épít, ahol 300 milliméteres szilíciumszeletek megmunkálásával, 20 és 14 nanométeres csíkszélességgel készülnek az alkatrészek, elsősorban rendszerchipek okostelefonok és tabletek számára. A Gartner szerint ezeknek a piaca tavaly már 23 milliárd dollárra rúgott, 2016-ra viszont meg fogja haladni az 59 milliárdot. A Samsung legfontosabb piaci ellenfelei ebben a szegmensben olyan nagyágyúk mint a Qualcomm, az NVIDIA vagy a Texas Instruments. A Samsung jelenleg öt logikaichip-gyárral rendelkezik, ezek közül kettő az USA-ban, három Dél-Koreában található.

A Samsung Electronics a legutóbbi pénzügyi évében 142,4 milliárd dolláros bevételt ért el, ehhez 11,5 milliárd dolláros nettó nyereség társult.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról