Szerző: Koi Tamás

2012. június 7. 10:48

Az összevont mobilhálózatoké lehet a jövő

Egyre több mobilszolgáltató látja be, hogy érdemes a versenytársakkal közösen üzemeltetett hálózatot fenntartani amellett, hogy továbbra is versenyben maradnak egymással a szolgáltatások és készülékválaszték tekintetében. Nagy-Britanniában készülődik a második fúzió, összeáll a Vodafone és a Telefonica.

Egyesíti mobilhálózatát Nagy-Britanniában a Vodafone és a Telefonica, a cégek közös infrastruktúráját a tervek szerint a két vállalat 50-50 százalékos tulajdonrészével létrejövő vegyesvállalat fogja üzemeltetni. A brit és spanyol gyökerekkel rendelkező operátorok ezt követően is versenyezni fognak egymással, a lépés ugyanakkor komoly költségcsökkentéshez vezethet, emellett válasz a Deutsche Telekom és a France Telecom hálózatának másfél évvel ezelőtti összevonására.

Jóbarátok

A vegyesvállalat létrehozásának anyagi körülményeiről egyik fél sem nyilatkozott, egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy az infrastruktúra-üzemeltető mintegy 18,5 ezer bázisállomással rendelkezik majd, mellyel a 98 százalékos lakossági lefedettség valósítható meg a szigetországban 2015-re. A két szolgáltató hálózata közt ettől az időponttól számítva teljes átjárhatóság lesz, ami az ügyfelek számára is járhat előnyökkel, így elképzelhető, hogy olyan helyeken is használhatják majd a mobilszolgáltatást, ahol addig térerő sem volt.

A hálózatok összevonásában rejlő lehetőségeket a Deutsche Telekom és a France Telecom ismerte fel először, a két telekommunikációs multi 2009 szeptemberében jelentette be, hogy összevonja a brit hálózatait. A tényleges hálózat-összevonásra a jogi procedúrák és a műszaki előkészületeket követően végül 2010 októberében kerülhetett sor. A brit Orange és T-Mobile ügyfelek telefonjai számára az egykor különállóan működő két hálózat ma már teljesen transzparens.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az angol Orange és T-Mobile hálózatok egyesítését rövidesen Lengyelországban is hasonló folyamat követheti, a két operátor ott NetWorkS! néven hozza létre az infrastruktúra-üzemeltető céget. A két társaság 2015-től (a folyamat teljes lezárását követően) évente 71,5 millió dollár megtakarítást remél az együttműködés eme formájának köszönhetően Lengyelországban.

Itthon is gondolkodnak rajta

Hazánkban egyelőre nincs arról publikus információ, hogy bármelyik mobilcég össze kívánná vonni hálózatát egy versenytárs szolgáltató infrastruktúrájával. Információink szerint ugyanakkor a függöny mögött a Magyar Telekomot, a Telenort és a Vodafone-t, illetve a szabályozó hatóságot egyaránt élénken foglalkoztatja egy ilyen lehetőség, különösen a szolgáltatók megnövekedett anyagi terheit figyelembe véve. A HWSW által megkérdezett, nevük elhallgatását kérő bennfentesek szerint az infrastruktúra-összevonás még úgy is kifizetődő lehet, hogy a szolgáltatók éppen most költöttek, illetve költenek milliárdokat a mobilhálózatuk modernizációjára. A megváltozott pénzügyi környezet (válság, új adóterhek) mellett a negyedik magyarországi mobilszolgáltató megjelenése is új körülményeket teremthet.

Mint ismert, a tavaly kiírt frekvenciaaukció feltételei szerint a három magyar mobilszolgáltatónak eleve meg kell nyitnia hálózatát az új piaci szereplő számára, így amíg a negyedik operátor kiépíti saját infrastruktúráját, ügyfelei addig is teljes szolgáltatási lefedettséget kapnak a három versenytársnak köszönhetően. A Telenor, a Vodafone és a Magyar Telekom több plénum előtt is jelezte, aggályosnak tartja, hogy a jogszabályok nem írnak elő semmiféle határidőt az együttműködés végét illetően, a rendeletek pusztán azt szabják meg az új mobilszolgáltató számára, hogy 2014 végére milyen lefedettségi szintet kell elérnie az új cégnek.

Az új mobilszolgáltató működési modelljéről egyelőre semmit nem tudni, a kormány eddigi szándékait ismerve azonban nem teljesen kizárt, hogy az állami mobilszolgáltató létrejötte megadja az alapot egy nemzeti mobil-infrastruktúra létrehozására, melynek üzemeltetője közvetve az állam lenne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról