:

Szerző: Koi Tamás

2012. június 6. 12:27

Már műholdas internetet is árul a BTel

Tovább folytatja portfóliójának bővítését a tavaly gyakorlatilag a semmiből előtűnt, magyar tulajdonosi körrel rendelkező BTel. A cég mostantól műholdas internetszolgáltatást is értékesít nagykereskedelmi partnerén keresztül.

Mától műholdas internetszolgáltatásra is elő lehet fizetni a BTelnél, mely az RG Networks partnereként nyújtja a szélessávú szolgáltatást a Eutelsat műholdján keresztül. A cég ezzel az első olyan alternatív távközlési vállalat lehet Magyarországon, mely száz százalékos földrajzi lefedettséggel kínál internetszolgáltatást.

A BTel sajtóközleménye szerint hiánypótló megoldás lehet főként azokon a területeken, ahová sem a vezetékes-, sem a mobilinternet nem ér el. A Eutelsat KA-SAT nevű műholdján keresztül nyújtott szolgáltatás ráadásul a vezetékes (xDSL) és mobilnettel összemérhető sávszélességű adatcsatornát kínál (a maximális letöltési sávszélesség 6-10 Mbps díjcsomagtól függően), a rendszer egyedül a késleltetési idő miatt nem alkalmazható minden célra (például online játék).

A rendszer használatához egy 77 centiméteres parabolatükörből, speciális fejegységből és modemből álló szettet kell összeállítani és a megfelelő irányba pozicionálni - a beállításokat elvileg akár egy minimális műszaki érzékkel rendelkező ember is elvégezheti, a BTel azonban biztosít szakembereket a művelethez. A díjcsomagok ára havi 13 900 forinttól 59 900 forintig terjed, minden konstrukció része a forgalmi korlát, mely csomagtól függően 4-25 gigabájt. A szolgáltatásra nem szükséges hűségidőt vállalni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szolgáltató közleményében úgy fogalmaz, hogy a rendszer kapacitása mintegy százezer ügyfelet képes kiszolgálni. Ennyi előfizető azonban szinte biztosan nem várható a gyakorlatban, legalábbis hasonló szolgáltatást üzemeltet a luxemburgi székhelyű SES-Astra is (Astra2Connect), melynek egész Európában nincs 100 ezer ügyfele, jóllehet a cég a kisebb kapacitású Ku-sávot használja adattovábbításra.

A Eutelsat Ka-sávú műholdas szélessávú szolgáltatását korábban a HWSW is tesztelte, tapasztalataink alapján a rendszer valós körülmények közt képes hozni a díjcsomagokban közölt értékeket. A műholdas net elsősorban weboldalak böngészéséhez, e-mail küldéshez és alapvető fájlműveletek elvégzéséhez (a megadott forgalmi keretig) használható, de a magas késleltetési értékek ellenére a VoIP-szolgáltatások is használhatóan működnek a segítségével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.