Szerző: Koi Tamás

2012. június 5. 10:20

Szorosabb mobil-konzol integrációt hoz a Microsoft

Az idei E3 játékexpó legfontosabb bemutatói tegnap este, illetve magyar idő szerint ma hajnalban zajlottak, megannyi játékszoftver mellett bemutatkozott néhány új kiegészítő szolgáltatás is, például a SmartGlass.

A Microsoft a tegnapi E3 sajtókonferencián egy olyan szoftveres kiegészítőről rántotta le a leplet, melynek segítségével a legnépszerűbb mobil eszközök - okostelefonok és tabletek - tulajdonosai számára még könnyebbé, még egyszerűbbé válhat az Xbox 360 játékkonzol különböző szolgáltatásainak használata. A SmartGlass a vállalat elképzelései szerint a többképernyős tartalomfogyasztást emelné új dimenziókba, a játékkonzollal, illetve a televízióval a központi szerepben.

Az új szoftver így többek közt lehetővé teszi, hogy az okostelefonokon vagy a tableteken tárolt médiatartalmakat a felhasználó az Xbox 360 konzolra továbbítsa, emellett egyes játékoknál és bizonyos eszközökön alkalmas lesz arra is, hogy a játékmenettel kapcsolatos kiegészítő információkat a konzol a mobil készüléken jelenítsen meg. Bár a konkrét részletek egyelőre nem ismertek, egyes készülékekkel minden bizonnyal a tegnap bemutatott Internet Explorer for Xbox is vezérelhető lesz.

02:43
 

SmartGlass Demo - E3 2012

Még több videó

A SmartGlass egyik legfőbb érdekessége éppen a többplatformos pozicionálásból ered: az alkalmazás windowsos tabletek és okostelefonok mellett iOS-en és androidos eszközökön is elérhető lesz, várhatóan azonban csak limitált funkciókkal. A Microsoft az E3-on elhangzottak szerint több mint egy éve fejleszti a SmartGlasst, mely valamikor az év második felében jelenhet meg a különböző alkalmazás-piactereken (a működéséhez alighanem szükség lesz az Xbox rendszerszoftverének a frissítésére is).

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Bár a SmartGlasst a Microsoft igyekszik korszakalkotó technológiaként beállítani, valójában inkább egy már meglévő termék újrapozicionálásáról van szó. A cég tavaly decemberben tette elérhetővé Windows Phone platformra az Xbox Live Companion alkalmazást, mellyel lényegében szabadon lehetett vezérelni a játékkonzolt. A cégnek iOS platformra is van alkalmazása, ez a My Xbox Live, ami egyelőre csak arra képes, hogy a felhasználók az Xbox Live-on felvett barátaikkal chatelhessenek.

A médiatartalmak tévékészülékre továbbítása és a többképernyős játék ötlete sem teljesen új koncepció, az Apple AirPlay technológiája például részben ezt a célt szolgálja, a konzolt ez esetben az Apple TV egység helyettesíti.

a címlapról