Szerző: Koi Tamás

2012. június 1. 10:40

A drága euró miatt alig lettek olcsóbbak a roamingtarifák

Július elsejétől minden szinten csökken az Európai Unión belüli mobilhasználat költsége, a telefonhívások ára azonban alig változik. A helyzet még mindig jobb mint 2009-ben, akkor a jelentős forint-euró árfolyamváltozásnak köszönhetően még nőttek is a telefonálás költségei. Az adatroaming viszont lényegesen olcsóbb lesz a nyártól.

Július elsejétől az Európai Unió új roamingrendeletének köszönhetően ismét változnak a külföldi mobilhasználat költségei a nemzetközösség tagállamainak határain belül maradva. Az új, 2017 nyaráig érvényben maradó, évenkénti további árcsökkenéseket előíró rendelet több új szabályozási elemet is tartalmaz, így többek közt most először szabja meg az EU az adatroaming kiskereskedelmi árát. A percdíjak a magyar előfizetők számára ugyanakkor korántsem csökkennek olyan látványosan.

Árfolyamcsapda

Átváltási módszer

Idén az eddigiekkel szemben új átváltási módszert kell alkalmazniuk a szolgáltatóknak az árfolyamváltáskor. Míg korábban mindig a tárgyév május 31-i EKB középárfolyamhoz kellett igazodni, addig idén a márciusi, áprilisi és májusi referenciaárfolyam átlagával kell számolni. Ezzel a módszerrel valamivel jobban jártunk, de a nagyjából 291 forintos árfolyamátlag még így is jóval magasabb, mint azegy évvel ezelőtti 267 forintos euró középárfolyam.

Ennek oka, hogy a jogalkotók euróban határozzák meg a tarifákat, amire ráadásul a helyi áfa is rákerül. Július 1-jén a jelenlegi nettó 35 eurocentről 29-re csökken a külföldi hálózatból indított hívások maximális percdíja, ami majdnem 20 százalékos árleszállítást jelent, ehhez képest a magyar szolgáltatók ügyfelei 118 forint helyett nagyjából percenként 107 forintot fizethetnek majd, ami csak kevesebb mint 10 százalékos csökkenést jelent. A fogadott hívásokért jelenleg maximum 11 centet számlázhatnak a szolgáltatók, júliustól viszont már csak 8 centet - a magyar előfizetők számára 37,2 forintról 29,4 forintra csökken ez a tarifa. Júliustól kisebb mértékben ugyan, de csökken az SMS-küldés díja is, a jelenlegi 37 forintról 33 forintra.

Fontos változás, hogy a korábbi, nagykereskedelmi díjakat érintő szabályozást kevésnek találva az EU idén júliustól az adatroaming kiskereskedelmi díját is szabályozza a tagországokon belül barangolva. Itt egy megabájtnyi adatforgalom nem kerülhet többe nettó 0,70 eurocentnél, ez a magyar szolgáltatóknál legfeljebb körülbelül 258 forintos megabájtonkénti árat eredményez. A három hazai operátor közül a Vodafone World roamingtarifája volt eddig a legdrágább, bizonyos partnerhálózatokon még az EU-n belül is elérte a 2500 forintos megabájtonkénti árat, de a másik két szolgáltató is 600 forintot kért egy megabájtért. Ennek július 1-től vége, az áraknak egységesen csökkennie kell mindhárom szolgáltatónál.


*27 százalékos áfatartalommal
A 2012-es tarifák a Vodafone Magyarország július 1-től érvényes díjszabásában közölt árak

Az adathasználatot érintő további kedvező változás, hogy a roamingrendelet értelmében a számlázási egységet egységesen 1 kilobájtban kell megállapítani, szemben az eddigi 100 kilobájttal. Szintén lényeges módosítás, hogy az eddig csak az EU területén belül működő limitszolgáltatást júliustól az összes partnerhálózatnál alkalmazniuk kell a szolgáltatóknak, vagyis ha az ügyfél által generált forgalom értéke eléri az 50 eurót (vagy más, az előfizető által előre meghatározott összeget), az előzetes figyelmeztetést követően a roamingszolgáltatásnak szünetelnie kell.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szolgáltatóknál jelenleg hozzáférhető roaming adatcsomagok igénybevételével ugyanakkor még az új tarifák bevezetése után is jobban járhat az ügyfél: a T-Mobile Travel & Surf S csomag például 690 forintért 10 megabájtot ad (igaz csak egy napig), a Vodafone-ügyfeleknek pedig ugyanennyi pénzért 25 megabájt jár, szintén egy napra (MobilWeb napijegy külföldön), utazás előtt ezért érdemes utánanézni az éppen aktuális költségcsökkentési lehetőségeknek.

2014-től szabad a szolgáltatóválasztás

Jóllehet a fenti árak évről-évre tovább csökkenek majd, a roamingrendelet ügyfelek számára kétségtelenül leghasznosabb, legnagyobb költségcsökkenést eredményező pontja csak 2014-ben lép életbe: ekkor indul a roamingszétválasztás intézménye, mely gyakorlatilag egyet jelent a szabad szolgáltatóváltással külföldön. Az új rendelet szerint ettől az időponttól az ügyfelek külföldi utazásaik során külön szerződést köthetnek egy honos szolgáltatóval a roaming igénybevételre. Mindez lényegében egy sokak által ma is használt módszer, a kártyafüggetlen készülékekben cserélgetett SIM továbbgondolása, csak az ügyfélnek ezzel nem kell kártyát cserélnie a telefonjában és ezzel együtt természetesen a hívószáma mindvégig elérhető marad külföldön is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

10

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.