Szerző: Koi Tamás

2012. május 22. 14:46

Az egekbe növelhető a vezetékes net sávszélessége

A jelenlegi vezetékes szélessávú hálózatok által elérhető sávszélességnél jóval gyorsabb infrastruktúrák felépítését segíti az Intel új vezérlőchipje, a Puma 6.

Új, a jelenleg széles körben hozzáférhető technológiához képest számottevően nagyobb sávszélesség elérésére képes vezetékes szélessávú kontrollert mutatott be hétfőn az Intel: A cég Puma 6 fedőnevű chipje 1 Gbps letöltési sávszélességet biztosít több DOCSIS 3.0 csatorna összefűzésével. A szolgáltatók last mile rendszereiben található forgalomelosztókba építhető chip  lehetővé teszi, hogy a már meglévő infrastruktúrával, minimális módosítást követően jóval nagyobb kapacitást tudjanak kiosztani a szolgáltatók.

Az Intel Puma 6 lapkák az eddigi megoldásokhoz képest jóval több DOCSIS-csatornát képesek összekapcsolni a nagyobb elérhető sávszélesség érdekében. Míg a jelenleg széles körben használt rendszerek tipikusan 8 csatornát képesek egyszerre kezelni, addig az Intel új vezérlője háromszor ekkora kapacitással rendelkezik letöltési irányban, míg feltöltési irányban 4 helyett 8 csatornát fog össze, ezzel elérve az elméleti 240 Mbps maximális sávszélességet.

Az Intel Puma márkanevű vezérlőchipjeire épülő kontrollereket előszeretettel használják a távközlési szolgáltatók és infrastruktúra-tulajdonos a mai modern kábelhálózatok esetében. A chipgyártó eddig nagyjából 20 millió DOCSIS 3.0-alapú rendszerhez szállította a Puma architektúra valamelyik tagját - a nagy számra magyarázat, hogy a lapkacsaládnak léteznek olyan tagjai is, melyek kábelmodemekbe kerülnek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új lapka bejelentése egyelőre nem jelenti azt automatikusan, hogy a kábelszolgáltatók sokkal gyorsabb internetkapcsolatot biztosítanak majd ügyfeleik számára, jóllehet a lehetőség adott erre. A Puma 6 ugyanakkor egyszerűbb felépítésű, jobban skálázható és kisebb fogyasztású megoldások kiépítését teszi lehetővé, mely többchipes rendszerekbe szervezve végső soron a végponti sávszélesség jelentős megnövelésére is alkalmas.

Más kérdés, hogy egyelőre mennyire van igény arra, hogy az előfizetői oldalon tapasztalható sávszélességet jelentős mértékben növeljék a szolgáltatók. Hazai viszonyokban DOCSIS 3.0 technológiával jelenleg a UPC kínálja a legnagyobb, 120 Mbps-os letöltési sávszélességet, a szolgáltató ugyanakkor már hónapokkal ezelőtt demonstrálta, hogy képes az álomhatárnak tűnő 1 Gbps átlépésére is. A szolgáltatás elindítása kapcsán jelenleg tehát nem a technológia képezi a szűk keresztmetszetet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról