Szerző: Dojcsák Dániel

2012. május 3. 13:27

Meséltek a legsikeresebb magyar startupok

Tegnap este harmadik születésnapját ünnepelte az egyik legígéretesebb magyar startup, a Prezi. Az évforduló alkalmából egy könnyed, nem szokványos szakmai beszélgetésre gyűlhettek össze az érdeklődők, ahol első alkalommal ültek egymás mellett, egy színpadon a Prezi, Ustream és a LogMeIn alapítói is.

A VAM Design Center halljában tartott színpadi beszélgetés célja az volt, hogy bemutassa, erősítse az innovatív gondolkodás és a vállalkozás kultúráját, ami már Magyarországon is egyre többek sajátja. Az este folyamán nem voltak beszédek, prezentációk, sem grafikonok, adatok és okítás sem. A résztvevők D. Tóth Kriszta moderálása mellett szórakoztató történeteken keresztül mutatták be, milyen kihívásokkal szembesültek, milyen kalandokon keresztül jutottak el a világsikerhez.

110 millió felhasználó a három magyar startupnál

A három webes szolgáltatás összesen már több mint 110 millió felhasználót számlál a világon, ami döbbenetes adat, ha figyelembe vesszük, hogy az érdeklődés középpontjában álló Foursquare 25 milliós táborral büszkélkedhet, a már-már közműként nyilvántartott Twitter pedig 140 millióig jutott 2011 végéig. A Prezi nemrégiben kapott 3,2 milliárd forintos tőkebefektetést, amivel a további dinamikus növekedést lesz képes finanszírozni. A LogMeIn már az amerikai tőzsdén jegyzett, a Ustream pedig a SoftBank és a KoreaTelekom 47 millió dolláros összegével együtt már 13 milliárd forintos kockázati tőkét vonzott magához.


Somlai-Fischer Ádám

Gyakran emlegetjük a három céget egy mondatban, példaképként állnak ezek a vállalatok minden magyar startup és kezdő vállalkozás előtt. Az azonban még nem fordult elő korábban, hogy Árvai Péter, Halácsy Péter, Somlai-Fischer Ádám (Prezi), Fehér Gyula (Ustream) és Anka Márton (LogMeIn) együtt tűnjenek fel és közösen meséljenek a vállalkozásról, kockázatokról, munkáról, eredményekről. A sort még kiegészítette a Prezi két legnagyobb befektetője, az Accel Partnerstől Andrew Braccia és a Sunstone Capitalstól Christian Jepsen.

A legfontosabb tanulság a beszélgetésből az volt, hogy az eredményekhez mindent kockára kell. Mindhárom cég esetében szinte őrültségnek tűnhetett az első évben, amit csináltak, a legtöbb ember bele sem vágott volna, végigcsinálni pedig tényleg művészetszámba megy.

Miért ne lehetne jó másnak is?

Somlai-Fischer Ádám először csak magának készített egy grafikus szemmel használható prezentációs eszközt, amit később egy-egy cimborája is “kölcsönkért”. Hét évvel később már heten prezentáltak a kezdetleges megoldással, ekkor jött a képbe Halácsy Péter, aki a BME kutató-oktatójaként nem látta át a grafikusi fejjel összetákolt rendszert, de szerette volna ő is használni. Így jött létre az első emberi prototípus.


Árvai Péter

Eközben a svéd születésű, de magyar származású Árvai Péter svédországi munkahelyén egy olyan technológiát keresett, ami kezelhetővé teszi a mobil felületeken a különböző nyelvek használatát tipográfiai szempontból. Teljesen véletlenül Halácsy Péternek volt egy ilyen megoldása, ami miatt Árvai el akarta csábítani őt, de a képlet végül megfordult és Árvai jött Magyarországra és szállt be az akkor már világmegváltó terveket szövögető ZUI Prezi projektbe.

A grafikus platform végtelen számú módon hasznosítható lenne, de az alapítók kitartottak amellett, hogy egy prezentációkészítő webes alkalmazást készítenek. Az egy pillanatig sem volt prespektíva, hogy ez csak Magyarországra készüljön, a végtelen vászon gondolata annyira univerzális és kultúrafüggetlen, hogy bárhol megállja a helyét. Nyilvánvaló volt, hogy minél gyorsabban globális léptékre kell átállni és megmérettetni az ötletet a nagyvilágban.

Az első működő bétaverziót elkezdték páran, pár százan, majd pár ezren használni, az első igazi lökés viszont az amszterdami NextWeb konferencián érkezett, amikor egy félresikerült előadás ellenére is felfigyeltek a felhasználók, illetve befektetők is az ötletre. Árvai Péter egy nyakkendőre “akasztotta fel” magát, hogy szemléltesse, mennyire szívás a PowerPoint, majd egy ollóval vágta volna le magát, ami nem sikerült. A közönség azonban a bénázás ellenére is meglátta a spirituszt a Preziben és hamarosan az első befektető maga írt egy e-mailt, hogy érdekli a történet.


Fehér Gyula

Mindent be kell dobni

Minden startup álma az, hogy a befektető keresse meg. Anka Márton elmesélése szerint a befektetőkeresés nem volt ilyen egyszerű, a LogMeIn sokáig két alkalmazottal működött, igaz akkor is szép bevételeket tudott már felmutatni. Az első befektetők keresésekor viszont Anka hetekig olcsó, lepukkant hotelekben húzta meg magát és találkozóról-találkozóra járt, amíg végül beakadt a horog. Fehér Gyulának ezzel szemben látszólag könnyebb dolga volt, hiszen a West Point Katonai Egyetemen két amerikaival állt össze, hogy megvalósítsa elképzelését.

Az ötlet - miszerint az emberek élőben közvetíthessenek videókat - zseniális, a probléma ott kezdődött, amikor ezt meg kellett valósítani. A másik két alapítónak is megvoltak a maguk elképzelései, egy texasi és egy Los Angeles-i viszont pont annyira nem volt járatos a Szilícium-völgyben, mint a magyar. Akkoriban Magyarországra még furán néztek, ha innovációról volt szó, a tanult, tájékozott amerikaiak tudták ugyan, hogy hol ez az ország, de ha startupot vártak a környékről, akkor inkább gondoltak Oroszországra, Izraelre vagy Indiára.

Video streaming by UstreamAndrew Braccia (Accel Partners) szerint viszont ma már teljesen mindegy, hogy ki honnan jön. A befektetői csoportok ugyanúgy jelen vannak az USA-ban mint Európában, Ázsiában, Dél-Amerikában - senkit nem érdekel, hogy honnan jöttél, ha az ötleted megérdemli, hogy időt és pénzt szánjanak rá. A vállalkozók és a befektetők is egyaránt azt mondják, hogy ezen felül azért kell, hogy működjön a felek közt a kémia. A Prezi esetében is egy “reality check” történt mindkét oldalról az első ismerkedéskor. Az ötletgazda is megkérdezte a befektetőt, hogy mit lát ebben az ötletben, hisz-e benne és a befektető is megtette ugyanezt visszafelé.

Szinte szerelem

A kölcsönös bizalom azért is fontos az ilyen kapcsolatokban, mert hosszú évekre egymáshoz láncolják magukat a szereplők, együtt kell dolgozniuk, függnek egymástól és nyilvánvalóan folyamatosan akadnak majd problémák, konfliktusok keletkeznek és vitás helyzetek alakulnak ki. Ha nincs meg a szimpátia, ha emberileg nem értékelik, tisztelik, szeretik egymást a felek, akkor ezek megoldása fájdalmas lesz. Mondhatni a befektető-vállalkozó kapcsolat kissé romantikus.


Anka Márton

A legtöbben azt gondolják, hogy a befektető csak a pénzt hozza és utána mindenbe beleszól. A valóság az, hogy a befektetőnél a pénzen felül a legfontosabb a látásmód, filozófia és a kapcsolati háló, amivel rendelkezik. Ráadásul a két jelen lévő befektető szerint a pénz odaadása után nem igazán van beleszólásuk abba, hogy azzal mi történik, visszafelé is kell a bizalom. Anka Márton a LogMeInnel kapcsolatban elmondta, hogy annak ellenére, hogy a kockázati tőkebefektetőik nagy részét már régen kifizették, a kapcsolat mégis megmaradt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Szó esett még a siker egy további fontos előfeltételéről is: úgy nem lehet befutni, ha maga az alapító sem hisz a termékben. A befektető is ezt a csillogást keresi a szemekben, hiszen ha még az sem lelkesedik valamiért, aki kitalálta, akkor hogy várható el, hogy másokat rá tudjon venni ugyanerre. Fehér Gyula például a Ustream alapításakor a teljes vagyonát, mindenét feltette az akkor még megfoghatatlan ötletre, a prezisek egy ideig fizetés nélkül dolgoztak - igaz, a cég a termék bemutatása után egy évvel már nyereséges volt.

A geekek lelkesedése csapda

A hirtelen szintlépésekhez végtelen mennyiségű munkára és áldozatra van szükség, aki biztonsági játékos, az inkább maradjon alkalmazott. Ebben az esetben viszont kimarad az az élmény is, mint amiről Fehér Gyula mesélt: az első megjelenés a Techcrunch-on, a felhasználói szám drasztikus növekedése, az óriási skálázódás - hirtelen megnyílnak az ajtók, jönnek a lehetőségek és persze a további felelősség is. A webes startup-világban például van egy óriási csapda is: a geekek mindenre rárepülnek, ami új és csillog, de a valódi eredmény az, amikor az igazi emberek kezdik el használni a terméket. A Prezi számára is az első megnyugtató visszaigazolás az volt, amikor egy amerikai nyugdíjas tűzoltó írt nekik egy levelet, hogy használni kezdte a szerkesztőt és nagyon tetszik neki, hálás a lehetőségért.


Halácsy Péter

A beszélgetés során számtalan ehhez hasonló apró történetet került elő, D. Tóth Kriszta ártatlan és néha esetlen kíváncsisága és a beszélők boldog, lelkes, de egyben elégedett tekintete egy Budapesten szokatlan közeget teremtett. A teremben ülők feszülten figyelték a mondatokat, leszámítva egy-egy megrögzött geeket, még csak az sem volt jellemző, hogy az emberek a mobiljukat nyomkodták volna. Tweetek is alig születtek, a show ugyanis kellően lekötötte a közönség figyelmét. Ha valaki lemaradt volna a tegnapi eseményről, az szerencsére utólag is megnézheti azt a Ustream segítségével a fent beágyazott lejátszón keresztül.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról