Szerző: Gálffy Csaba

2012. április 17. 12:19

Olcsó lakossági SSD az Inteltől

Frissült az Intel belépő szintű SSD-családja. A modern lapkákat használó 330-as sorozat kifejezetten gyors és a hagyományos Intel-féle validáción is átmegy. Ugyan élettartama nem olyan hosszú mint drágább társaié, otthoni felhasználásra ez nem is akadály.

Bemutatta új, kifejezetten belépőszintű SSD-it az Intel. Az olcsó meghajtókat elsősorban régebbi PC-k frissítésére kínálja a gyártó, a modellek árát is ehhez szabták. Az alsó kategóriás meghajtók előnye a kimerítő, Intel-féle validáció és a kategóriatársakhoz képest kifejezetten pénztárcabarát árazás, a külső beszállítótól származó vezérlő pedig SATA 3 kompatibilitást is hoz.

A 330-as sorozatú SSD-k is SandForce SF-2281 vezérlőt használnak, a chipgyártó saját, mainstream kategóriát célzó vezérlőegysége továbbra sincs készen. Az Intel korábban már használta a SandForce lapkáját, a néhány hete bemutatott Intel SSD 520 már erre a vezérlőre épül. A vezérlőhöz az Intel azonban hosszasan validált és finomított, saját firmware-t használ, így a meghajtó teljesítménye és megbízhatósága is jobb mint a versenytársak hasonló vezérlőt használó meghajtói.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az 520-as sorozathoz képest az Intel valamivel alacsonyabb minőségű NAND-lapkákat használ a 330-as modellekben, így 5 év helyett csak 3 éves élettartamot jósol a gyártó. Az Intel előrejelzései szokás szerint rendkívül konzervatívak, a gyártó napi 20 gigabájtnyi írásra vonatkoznak, ezt a felhasználók elsöprő többsége biztosan nem fogja elérni. A 3 éves előrejelzésnek megfelelően azonban a meghajtók jótállása is 5 évről 3 évre zsugorodott, függetlenül az írott adatmennyiségtől.

Az Intel SSD 330 NAND-lapkái a gyártó saját üzemeinek termékei és ugyanúgy 25 nanométeres darabok, mint a frissített kínálat többi tagja. A lapkák szelektálásakor azonban az alacsonyabb sebességű és minőségű modulok kerülnek a belépő szintű meghajtókba, ennek köszönhető az alacsonyabb ár és a valamivel kisebb sebesség is. A 6 Gbps SATA 3 felületű csatolót használó meghajtó maximális átviteli sebessége 500 megabájt (olvasás) és 450 megabájt (írás) másodpercenként, tömöríthető adat esetén. A másodpercenként elvégezhető IO-műveletek száma a kapacitással skálázódik, a középső, 120 gigabájtos egység másodpercenként 22,5 ezer olvasási és 33 ezer írási művelet elvégzésére képes.

Az Intel SSD 330 három méretben, 60, 120 és 180 gigabájtos kiszerelésben lesz kapható majd, ára 90, 150 és 234 dollár, vagyis 20-55 dollárral alacsonyabb, mint az 520-as sorozat hasonló darabjai. Sajnos a két meghajtó között a különbség nem csak a NAND-modulok minőségében van, a belépő szintű meghajtó mind a másodpercenkénti IO-műveletek, mind az átviteli sebesség tekintetében mintegy 10-15 százalékkal lassabb drágább társánál. A lassulás oka a lassabb modulok használata is lehet, de elképzelhető, hogy a meghajtó sebességét mesterségesen fogta vissza az Intel a két termékcsalád tisztább megkülönböztetése érdekében.

a címlapról