Szerző: Koi Tamás

2012. április 11. 16:01

A Vodafone-nak ért a legtöbbet a mikrohullám

Jogerősen lezárult a 26 GHz-es frekvenciasáv értékesítési folyamata a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. A pályázaton az összes jelenlegi és új mobilszolgáltató pályázott, a legtöbbet a Vodafone Magyarország fizette - nekik is lehet a legnagyobb szükségük a mikrohullámú hálózat bővítésére.

Jogerőre emelkedett a 26 GHz-es frekvenciapályázat eredménye, melynek során összesen több mint nettó 1,5 milliárd forintért értékesített frekvenciát az állam - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mai közleményében. A pályázatra öt szolgáltató adta be a jelentkezését: a Telenor Magyarország Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., a GTS Hungary Távközlési Kft., a Magyar Villamos Művek Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt. egyaránt sikeresen pályázott, azaz frekvenciatartományhoz jutott a 26 GHz-s sávon belül.

Az öt pályázó közül a Vodafone Magyarország és a Magyar Villamosművek egyaránt a megszerezhető maximumhoz, azaz 6 blokknyi frekvenciához jutott a 26 GHz-es sávban. Míg előbbi 498,6 millió forintot fizetett a blokkokért, addig az állami mobilszolgáltatói konzorcium tagjaként induló MVM 450 millió forintot fizetett ugyanezért. A Telenor Magyarország 4 blokkért csaknem 333 millió forintot fizetett, míg a Magyar Telekom mindössze 1 blokk használati jogát vásárolta meg 80 millió forintért. A mobilszolgáltatással nem rendelkező GTS Hungary 2 blokkot szerzett, 150 millió forintért cserébe.

Az NMHH még novemberben írt ki tendert a 26 GHz-es frekvenciasáv értékesítésére. Ebben a frekvenciasávban elsősorban kis hatótávolságú, pont-pont, illetve pont-multipont közti digitális rádió-összeköttetéssel működő, nagy sávszélességű adatátviteli hálózatok hozhatók létre, ennek megfelelően a pályázók a mobilszolgáltatók, és a vállalati ügyfeleket kiszolgáló, elsősorban vezetékes infrastruktúrával rendelkező távközlési szolgáltatók közül kerültek ki. A mobilszolgáltatók számára a 26 GHz-es frekvenciatartomány elsősorban a mobil bázisállomások összeköttetésének egy új módját teremtheti meg, az eddig alkalmazott optikai, illetve mikrohullámú csatlakozás mellett.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az újonnan elnyert mikrohullámú frekvenciára a három már meglévő magyarországi mobilszolgáltató közül a Vodafone-nak van a legnagyobb szüksége. A 3G-s hálózatát a 900 MHz-es frekvenciasávra is kiterjesztő, csaknem teljes, országos mobil szélessávú lefedettséget kínáló szolgáltató számára a felhordóhálózat bővítése kritikus fontosságú lehet, hiába ugyanis az eszközök és a bázisállomások közti nagy sávszélesség, ha a gerinchálózattal lassú adatkapcsolaton kommunikál a cella - ilyenkor a felhordóhálózat válik szűk keresztmetszetté.

A nyertesek a határozat jogerőre emelkedését, azaz április 5-ét követő 15 napon belül kötelesek befizetni az általuk elnyert felhasználói blokk pályázati díját. A szolgáltatók 15 évig használhatják az általuk most elnyert frekvenciablokkokat.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról