:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. március 28. 15:46

3G-vel teríti az országot a Vodafone

A Vodafone ma ünnepélyes keretek közt jelentette be, hogy befejeződtek a hálózatmodernizációs munkálatok, illetve az esemény ideje alatt az NMHH-tól is megérkezett a frekvencia tenderen elnyert 900 MHz-es tartományra vontakozó engedély, így holnap reggeltől az ország területének nagy részén felgyorsulhat a Vodafone mobilnet.

A Vodafone az elmúlt időszakban nagy erőkkel állt neki a hálózatmodernizációs programjának, aminek keretében 200 ember, több mint 100 ezer munkaórányi idő alatt cserélte le 2600 bázisállomás felszerelését. A régi, szekrény méretű bázisállomások helyett a Huawei kisméretű, és alacsonyabb fogyasztású eszközei kerültek beszerelésre. Azon felül, hogy az új eszközpark jobb szolgáltatást biztosít az előfizetőknek, a Vodafone fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ezt az infrastruktúrát a korábbi bázisállomásokhoz képest fele annyi energiából lehet üzemeltetni. Ez a számítások szerint évi 7000 tonnányi szén-dioxid kibocsátástól mentesíti a környezetet.

Több sávszélesség, kevesebb CO2

Dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke beszédében elmondta, hogy egy évvel ezelőtt a projekt kezdetekor még csak 673 magyarországi településen volt elérhető a 3G mobilinternet, az azóta lecserélt bázisállomásoknak és az UMTS900-as frekvenciatartományban elnyert 2 Mhz-es blokknak köszönhetően holnaptól már 2432 településen lesz elérhető a 21 Mbps elméleti sávszélesség. Illetve 101 településen, köztük Budapest nagy részén is a DC-HSPA+ is megjelenik a 42 Mbps maximális elméleti sávszélességgel. Az újonnan bekötött települések egy részén eddig semmilyen szélessávú mobilinternet csatlakozási lehetőség nem volt, az ott élő 1,2 millió embernek meg kellett elégednie a GPRS és az EDGE által nyújtott színvonallal.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hálózatmodernizáció munkálatai során 2600 bázisállomást szereltek át a Vodafone munkatársai, s ezek közül 950-nél bekapcsolták a DC-HSPA+ technológiát is. 2700 esetben a mikrohullámú összeköttetést is kicserélték, illetve a bázisállomás cserékkel párhuzamosan felépült az újgenerációs felhordó- és aggregációs hálózat is. A lecserélt 2700 mikrohullámú berendezés biztosítja az összeköttetést a bázisállomások és az optikai gerinchálózat között. A munkálatok alatt a felhasználók érezhettek zavarokat a szolgáltatásban, de a legtöbb feladatot éjjel 1 és hajnal 5 óra között végezték, amikor is a legkisebb a hálózati forgalom.

Stabilabb működés

A gyorsuló mobilinternet mellett a Vodafone még azt is ígéri, hogy a hanghívások minősége is jelentősen javulni fog az új hálózaton keresztül, ugyanis a nagyobb kapacitású rendszeren szükségtelenné vált a hangcsomagok erős minőségromlással járó többszörös tömörítése kódolása. Illetve a most munkába állt rendszerek többszörösen redundánsak, így 1-1 csomópont meghibásodása vagy tervezett szervize során sem tapasztalnak az ügyfelek szolgáltatáskiesést.

A napokban a Vodafone kénytelen volt egyébként szembesülni azzal, hogy ezt a bejelentést felvezető reklám kampányukat a Telenor Magyarország bíróságon támadta meg, s a rendszerváltás óta első alkalommal fordult elő, hogy a bíróság tévéreklámot tiltott be. A tévés hirdetésben egy terep pályán halad a piros, értelemszerűen Vodafone-t szimbolikusan megjelenítő autó, amiben egy hölgy okostelefonja segítségével navigálja a rally autó vezetőjét. A reklám közben feltűnik az út szélén egy magenta és egy kék autó is az út szélén vesztegelve. Dr. Beck György a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ezt a szpotot a Vodafone egy gegnek szánta, amiben arra hívja fel a figyelmet, hogy a cégük elsőként fejezte be a teljes hálózatmodernizációs programját.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.