Szerző: Koi Tamás

2012. március 21. 08:57

Függetlenítené magát a Qualcommtól a Samsung

Saját gyártású, integrált rádiós modem kerül a Samsung következő generációs csúcskategóriás okostelefonjaiba, a koreai gyártó ezzel jelentős mértékben függetlenítheti magát egyik legnagyobb beszállítójától, a Qualcommtól.

A Samsung tervei szerint saját gyártású rendszerchip (SoC) kerül a vállalat soron következő csúcskategóriás okostelefonjába, a Galaxy S III-ba, ezzel a koreaiak jelentős mértékben függetleníthetik magukat egyik legnagyobb beszállítójuktól, az amerikai Qualcommtól - írja a Korea Times. A négy Cortex A9 magra épülő következő generációs Exynos SoC egyik legfőbb vonzereje az lehet, hogy a chipbe épített rádiós egység már LTE-modemet is tartalmaz.

A lapnak névtelenül nyilatkozó illetékesek szerint a lépés része annak a stratégiai folyamatnak, mellyel a Samsung chipgyártó részlege egy komplett mobileszköz-architektúra kialakítására helyezi a hangsúlyt. A cég ezzel csökkentené a rádiós egységeket beszállító partnerektől való függését, egyszersmind több partnernek szállíthatna komplett, saját gyártású rendszerprocesszorból és memóriából álló megoldásokat. "Korábban azt tartották, hogy a Qualcomm chipek stabilabbak, és könnyebb rájuk fejleszteni, de ez ma már nem igaz. A hosszútávú célunk egyértelmű: Samsung chipekre építeni a Samsung termékeket" - nyilatkozta az egyik vezető a Korea Times-nak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Samsung törekvései nyilvánvalóan rossz hírt jelentenek az ARM-alapú mobilchipek mellett működő rádiós modemek  legnagyobb szállítójának számító Qualcomm számára, mely egyben a koreai multi egyik legnagyobb beszállítója is. A cég nemrég jelentette be ötödik generációs Gobi referenciaplatformját, mely két olyan modemet is tartalmaz (MDM9615/9215), melyek már LTE-hálózatokkal is kompatibilisek. Emellett a Snapdragon SoC-széria következő generációs tagjai közül kettő, az MSM8960 és 8930 szintén rendelkezik integrált LTE-modemmel, két-két rendkívül erős Krait-sorozatú processzormag mellett.

Az új, LTE-modemet is tartalmazó Exynos az előző generációs megoldásokhoz képest a fejlettebb gyártástechnológiának (45-ről 32 nanométerre csökkentett csíkszélesség) köszönhetően fele annyit fogyaszt mint elődje, a gyártó ígérete szerint pedig a magasabb maximális órajelnek köszönhetően negyedével nagyobb számítási kapacitást nyújt majd. A jelenlegi legfejlettebb Exynos-modell, a 4210 a lelke többek közt a Samsung Galaxy S II-nek, a Galaxy Note-nak, valamint a Galaxy Tab 7.7/7.0 Plus-nak.

A Samsung, a világ legnagyobb okostelefon-gyártója idén 250 millió okostelefon értékesítésével számol. A cégnek 2024-ig van keresztlicenc-megállapodása a Qualcommal az amerikai gyártó technológiájának használatára.

a címlapról