Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 12. 11:17

Univerzális hibát javít kedden a Microsoft

Általános, minden Windows-változatot érintő hibát javít a Microsoft a márciusi patch kedden. Az operációs rendszereken kívül a fejlesztői eszközöket is foltozza a szoftverház.

Hat biztonsági frissítésből áll a Microsoft márciusi patch-csomagja - áll a cég biztonsági közleményében. Négy javítást kapnak az operációs rendszerek, ide tartozik az egyetlen kritikus besorolású patch is, két fontos és egy mérsékelt besorolású javítás mellett. Biztonsági frissítést kap a Visual Studio két kiadása és az Expression Design is, mindkét javítás fontos besorolású.

A Windows XP-től a Windows 7-ig, a Server 2003-tól a 2008 R2-ig az összes támogatott Windows operációs rendszert javítja a márciusi javítócsomag egyetlen kritikus besorolású frissítése. A kritikus minősítés azt jelenti, hogy a támadó mindenféle felhasználói interakció nélkül végre képes hajtani a támadást, tehát sem fájlok, sem weboldalak megnyitására nincs szükség. A javítás leírása szerint a hiba (hibák) jogosultságkiterjesztésre használhatóak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szakértők véleménye eltér abban, hogy a javítás pontosan milyen rendszerkomponenst javít. Egyes feltételezések szerint egy, a Windows XP óta változatlan szoftvermodul tartalmazhatta a hibát, amely így a különböző iterációk között öröklődött. Ebben az esetben a lehetőségek tárháza meglehetősen korlátozott, ugyanis a frissítés a Server Core telepítésű Server változatokat is javítja. Valószínűbb azonban, hogy a Microsoft több, a rendszerek különböző változatai között kisebb átfedést mutató javítást csomagolt össze márciusra, így egy nagy patch különböző, de hasonló besorolású hibákat foltoz a különböző rendszereken.

A támogatott szerveres operációs rendszereket javítja a második sorszámú frissítés, a hiba feltételezhetően valamelyik kiszolgálóspecifikus részegységben található. Ahogy említettük, frissítést kap a Visual Studio 2008 és 2010-es verziója is, illetve a Microsoft Expression Design összes támogatott kiadása.

a címlapról