Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 12. 11:17:00

Univerzális hibát javít kedden a Microsoft

Általános, minden Windows-változatot érintő hibát javít a Microsoft a márciusi patch kedden. Az operációs rendszereken kívül a fejlesztői eszközöket is foltozza a szoftverház.

Hat biztonsági frissítésből áll a Microsoft márciusi patch-csomagja - áll a cég biztonsági közleményében. Négy javítást kapnak az operációs rendszerek, ide tartozik az egyetlen kritikus besorolású patch is, két fontos és egy mérsékelt besorolású javítás mellett. Biztonsági frissítést kap a Visual Studio két kiadása és az Expression Design is, mindkét javítás fontos besorolású.

A Windows XP-től a Windows 7-ig, a Server 2003-tól a 2008 R2-ig az összes támogatott Windows operációs rendszert javítja a márciusi javítócsomag egyetlen kritikus besorolású frissítése. A kritikus minősítés azt jelenti, hogy a támadó mindenféle felhasználói interakció nélkül végre képes hajtani a támadást, tehát sem fájlok, sem weboldalak megnyitására nincs szükség. A javítás leírása szerint a hiba (hibák) jogosultságkiterjesztésre használhatóak.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

A szakértők véleménye eltér abban, hogy a javítás pontosan milyen rendszerkomponenst javít. Egyes feltételezések szerint egy, a Windows XP óta változatlan szoftvermodul tartalmazhatta a hibát, amely így a különböző iterációk között öröklődött. Ebben az esetben a lehetőségek tárháza meglehetősen korlátozott, ugyanis a frissítés a Server Core telepítésű Server változatokat is javítja. Valószínűbb azonban, hogy a Microsoft több, a rendszerek különböző változatai között kisebb átfedést mutató javítást csomagolt össze márciusra, így egy nagy patch különböző, de hasonló besorolású hibákat foltoz a különböző rendszereken.

A támogatott szerveres operációs rendszereket javítja a második sorszámú frissítés, a hiba feltételezhetően valamelyik kiszolgálóspecifikus részegységben található. Ahogy említettük, frissítést kap a Visual Studio 2008 és 2010-es verziója is, illetve a Microsoft Expression Design összes támogatott kiadása.

a címlapról