Szerző: Dojcsák Dániel

2012. március 8. 12:12

Elhagyta a Foursquare-t az egyik alapító

Nem ritka eset, hogy a gyorsan sikeressé váló startup cégek alapító között feszültségek alakulnak ki és az eredeti csapat egyes tagjai nem tudnak egy pályán mozogni. Naveen Selvadurai kiszáll a 700 millió dollárra értékelt cégből és más utakat keres.

Még vasárnap jelentette be Naveen Selvadurai, a Foursquare társalapítója, hogy elhagyja a céget. Nyilatkozatában azt mondta: “Úgy érzem mindent megtettem, amit tudtam. Most továbbállok. Rájöttem, hogy valami újdonságra vágyom”. A nyilatkozatból akkor még úgy tűnt, hogy Selvadurai önmaga döntött úgy, hogy továbblép, de az azóta napvilágra került részletek alapján ez valószínűleg nem így van.

A Mashable információi szerint Naveen Selvadurai kilépése már jó ideje napirenden van. Dennis Crowley társa úgy érezte az utóbbi időben, hogy eltávolodott a cégtől, mondhatni ki lett fúrva. A kifúrást pedig teljes egészében társa, Crowley nyakába varrja. A Mashable forrása szerint ráadásul nem csak a startup ügyeiből lett kigolyózva az indiai származású fiatalember, hanem pénzügyileg is nagyon rosszul járt, amikor a körülmények miatt távoznia kellett.

Se pénz, se feladat

A nyilvánosság előtt tisztázatlan, hogy ez utóbbi részlet mit jelent, de általában amikor egy startup cégből kiszáll egy alkalmazott, akkor a fizetése mellett a részesedése és részvényopciói is elúszhatnak. A helyzet annyira komplikált, hogy Selvadurai ügyvédeket vont be helyzetének tisztázására. A Mashable forrása szerint, amikor erről beszélt, nagyon dühös volt, illetve azt mondta, hogy belefáradt a hadakozásba már.

Egy másik forrás szerint az eset nem egy egyszerű kirúgás vagy lemondás, a két alapító már jó ideje nem tud megegyezni alapvető dolgokban egymással. Selvadurai hosszú ideje elveszettnek érezte magát a vállalatban, aminek a másik alapító, Dennis Crowley lett a vezérigazgatója, Selvadurai-t pedig egyre jobban frusztrálta saját szerepe. Annak ellenére, hogy mindketten keményen dolgoztak azon, hogy a Foursquare olyan legyen, amilyennek ma ismerjük, mindig is Crowley álma volt. A vizionárius alapító már jóval az iPhone megjelenése, vagy épp a Foursquare elődjének számító első startupja, a Dodgeball indulása előtt megálmodta magának az egész szolgáltatást és meg is valósította. Az álomban viszont csak a támogató szerep jutott a másik alapítónak, akinek a feladatai közül a döntés és a tervezés ezek szerint folyamatosan kikopott. Az üggyel kapcsolatban egyelőre sem Crowley, sem a Foursquare nem nyilatkozott, illetve Naveen Salvedurai is csak a szűkszavú közleményében kommunikált.

A startupok forrongásába beleférnek a személyes ellentétek

Az ilyen szakítás mindenesetre megszokott a startup világban. A társalapítók és a korai időszak alkalmazottai gyakran hagyják el a szárnyaló céget azelőtt, hogy az pályára állna. A Zynga esetében is eljött korábban az a pillanat, amikor Mark Pincus realizálta, hogy a jelentős tulajdoni opcióval rendelkező alkalmazottak elengedték magukat és csak pihentek és várták a pénzt. Pincus ultimátumot intézett az ellustult dolgozókhoz: vagy elkezdenek keményen dolgozni megint, vagy ki vannak rúgva az opcióikkal együtt.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Twitter esetében az alapító Jack Dorsey-t tessékelték ki a vezérigazgatói székből a befektetők. A befektetői partnerek úgy gondolták, hogy Dorsey nem elég érett a cég vezetésére, így visszafokozták igazgatósági taggá. A Facebook esetében is számos személyi botrány bontakozott ki a kezdeti időkben. Zuckerberg Eduardo Saverint játszotta ki a Facebookból, s hígította fel a részesedését a cégben újabb tőkebevonásokkal, amiből korábbi társát kihagyta. Az egyetlen kivételt talán a Google képezi a nagyok közül. A céget továbbra is a két alapító kormányozza, annak ellenére, hogy éveken keresztül Eric Schmidt ült a vezérigazgatói székben. Jelenleg Larry Page a cégvezető, Sergei Brin pedig a speciális projektekért felel.

Igaz ez a helyzet is tűnhet úgy, hogy az egyik beragadt társalapító egy vigasz-pozícióban vesztegel. Naveen Salvedurai helyzete azért érdekes, mert annak ellenére, hogy a cégben “pihenve” jelentő mennyiségű pénzre tehetett volna szert, inkább a büszkeségére hallgatott, és igazi vállalkozóként nem elégedett meg azzal, hogy ballaszt legyen a vállalatban.

a címlapról