Szerző: Dojcsák Dániel

2012. március 7. 13:56

Egységesebb mobilwebet hozhat az Adobe Shadow

A Shadow elsődleges vívmánya, hogy a fejlesztő több eszközön láthatja egyszerre futni weboldalát. A rendszer segítségével Wi-Fi-n keresztül szinkronizálhatóak az eszközök az asztali számítógéppel. Ha a fejlesztő megnyit egy weboldalt, az összes csatlakoztatott eszköz követi az eseményeket.

A Shadow segítségével azonnal látszik, hogy mely eszközökön működik jól egy megoldás, hol akadnak problémák, hol hibádzik a megjelenítés, illetve folyamatosan nyomon követhető, hogy az asztali gép nagy képernyőjén megálmodott felület hogyan fest a kis kijelzőkön. A rendszer segítségével a felcsatlakoztatott eszközök követése mellett lehetőség van a böngészőből megnyitni és szerkeszteni a kódot. Ha a tesztelt eszközök közül az egyiken egy elem hibásan jelenik meg, akkor közvetlenül nyitható meg az adott eszközre optimalizált kódváltozat és a hibákat valós időben ellenőrizve lehet javítani.

Fárasztó a színes paletta

A webfejlesztőknek manapság nincs könnyű dolga. Végtelen mennyiségű időt tud elvenni, amikor különböző platformokra, különböző felbontásokra, böngészőkre és készülékekre kell egyszerre megfelelő kódokat létrehozni. A másik állandó probléma a fejlesztők szerint, hogy a platformok palettája folyamatosan és gyorsan változik, amit nagyon nehéz lekövetni.

A változó paletta problémája már jó ideje nehéz helyzetbe hozza a fejlesztőket, legalábbis mióta a Google operációs rendszere, az Android megérkezett és a felhasználók ízlésére bízta, hogy milyen hardver kombinációk fordulhatnak elő. Az Android nem korlátozza a hardveres variációkat, tucatnyi felbontást és különböző teljesítményű processzorokat, grafikus vezérlőket, kijelzőt és méretet támogat. Csak Androidot futtató okostelefonból és tabletből százas nagyságrendű van piacon és ezek közül mindig csak egy töredék résznyi az, ami viszonylag szabványosnak tekinthető.

A felhasználók számára áldásos lehetőség, hogy a készülékválaszték ennyire színes, de a fejlesztői oldalon igazi katasztrófahelyzet alakult ki emiatt. A natív alkalmazások esetén is komoly fejtörést okoznak a különböző paraméterek, de ott legalább az adott platformon belül kezelhető a helyzet. a sokszínűség miatt azonban egyre több megoldást látunk natív alkalmazás helyett mobil webes felületen megjelenni, az ugyanis elvben mindenki számára elérhető.

A HTML5 a közös nevező

A fejlesztők szemléletváltására reagált az Adobe, amikor megtervezte a Shadow-t, ami a szabad webre és HTML5-re úgy tekint, mint egy univerzális platformra. A HTML5 ma már a legelterjedtebb okostelefon platformok támogatását élvezi, sőt egyes esetekben kizárólagossága van. Az iOS soha nem is engedte be a Flash-t, mint közös multimédia eszközt, de az Android is szép lassan kihátrál mögüle. Így a HTML5 kétségkívül a legjobb megoldás arra, hogy a böngészőben valaki tartalmakat létrehozzon és terjesszen különböző operációs rendszereken keresztül.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Shadow a Wi-Fi párosítás és a szinkronizáció mellett arra is képes, hogy menet közben “ébren tartsa” az eszközöket. Továbbá távolról lehet az eszközöket figyelni, a kódokat ellenőrizni, illetve a böngészőkben futó folyamatokat kezelni. Az Adobe szerint a Shadow az asztali munka precizitását adja a mobileszközös teszteléshez.

Az univerzalitás azonban még nem teljes, ugyanis a Shadow egyelőre csak iOS és Android eszközökkel működik együtt. Az Adobe szerint azért ez a két platform került implementálásra elsőként, mert általában ennek a két rendszernek a keresztplatformos kompatibilitása jelenti a legnagyobb kihívást a fejlesztők szerint. A későbbiekben azonban várható a bővítés, az Adobe folyamatosan fejleszti majd a terméket, tudomásuk szerint nincs semmi akadálya annak, hogy a Shadow támogassa a BlackBerry vagy a Windows Phone 7 klienseket. iOS alatt bármelyik élő verzióval használható a program, Androidon pedig legalább 2.2 Froyo szükséges az eszközön, de a még friss 4.0 Ice Cream Sandwich is a listán van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról