:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 7. 14:48

Vége az utolsó európai memóriagyártónak is

Az utolsó európai memóriagyártó is eltűnik a színről, a Qimonda gyáraiból már árulják a berendezéseket. Szakértők szerint amennyiben nem emelkedik jelentősen a memória ára, idén további gyártók kerülhetnek likviditási zavarba.

Európa utolsó memóriagyártójának drezdai üzeméből már árulják a 300 milliméteres szilíciumszeletek megmunkálásához szükséges precíciós berendezéseket, és eladók a Qimonda richmondi (Virginia, USA) chipgyárának felszerelései is, köztük a félvezetőgyártáshoz használt Applied Materials, KLA-Tencor, Tokyo Electron és ASML gépek, illetve az elkészült lapkák tesztelésére és tokozására alkalmas Advantest, Accretech és Suss MicroTech berendezések.

A Qimonda január elején jelentette be, hogy fizetésképtelenné vált, miután a pénzügyi krízist követően elapadó hitelforrásokból nem tudta biztosítani a működését. A vállalat gyáraiban március végén állt le a termelés, miután nem sikerült olyan vevőt vagy befektetőt találni, amely pénzelte volna a folytatást. A cég állítólag több lehetséges partnerrel is tárgyalt, de megegyezés végül nem született. A Qimonda a Siemens egykori memóriagyártó leányvállalatából, az Infineonból jött létre, a DRAM-gyártási tevékenység leválasztásával.

A DRAM-ipar két éve húzódó folyamatos mélyrepülése hatalmas, összesen közel 10 milliárd dolláros veszteséget okozott a vállalatoknak, melyek túlzott kapacitásokat építettek ki a ténylegesnél jelentősen magasabb kereslettel számolva. Sem az ipar, sem az elemzők nem látták előre a jelenleg kialakult helyzetet, melyet maguknak a vállalatoknak a rendkívül agresszív magatartása váltott ki. 2007 eleje óta a DDR2-chipek árai a tizedére estek vissza, a gyártók egy ideje már önköltségi ár alatt adnak túl a chipeken, ami rövid távon komoly veszteségeket okoz, hosszú távon pedig egész cégek létét fenyegeti.

A memóriapiac továbbra is mélyponton van, a DRAMeXchange.com memóriatőzsde adatai szerint az irányadó 1 gigabites DDR2 chipek azonnali ára 1,1 dollár körül mozog, ami még mindig messze az előállítási költség alatt van. Amennyiben nem következik be jelentős változás, iparági elemzők szerint további memóriagyártók kerülhetnek idén likviditási zavarba. A Qimonda nem az egyedüli áldozata a memóriapiac turbulenciájának, az év elején az AMD memóriagyártó vegyesvállalata, a Spansion is csődöt jelentett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.