Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 22. 16:17

Linuxon megszűnik az önálló Flash Player

Az Adobe egy blogbejegyzésben adta hírül, hogy feladja az önálló linuxos Flash Player fejlesztését, az a továbbiakban csak a Google Chrome böngésző részeként lesz elérhető - átkozódhatnak azok a Linux-felhasználók, akik más böngészőt, például Firefoxot használnak.

A Chrome böngészőnek már jó ideje része a Flash plugin, és a Google meg az Adobe szorosan együttműködik, hogy a böngésző a Netscape-től megörökölt helyett egy új, modern plugin API-t kapjon (PPAPI, "Pepper" API), amely elfedi a böngészők és az operációs rendszerek közötti különbségeket, így egyszerűbb lehet a böngészőplugin-fejlesztők dolga.

Az Adobe várhatóan még az első negyedévben elkészül a Flash Player új változatával, amely Linuxon már a Pepper API-t használja, ez azonban kizárólag a Chrome böngésző részeként lesz elérhető. A vállalat blogbejegyzése szerint Linuxon (egy ideig) ez lesz az egyetlen Flash Player implementáció, vagyis a jövőben csak a Chrome-ban lesznek elérhetők a friss Flash tartalmak Linuxon - a Firefoxot fejlesztő Mozilla már korábban közölte, nem érdekli a Pepper és nem dolgozik rajta. Az Adobe részéről ugyanis a 11.2 verzióval megszűnik az önálló linuxos Flash Player fejlesztése, az első negyedévre ígért pluginhoz még öt évig érkeznek biztonsági frissítések, de új verziók már nem lesznek letölthetők.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A hivatalos termékterv szerint a Flash Player 11.2 után két kisebb frissítés érkezik még az idén, a "Cyril" és a "Dolores", előbbi a második negyedévben, utóbbi pedig a második félév során esedékes. Mindkettővel az a célja az Adobe-nak, hogy a fejlesztők számára vonzóbb játékplatformmá váljon a Flash, ennek megfelelően a fejlesztések is erre a területre koncentrálódnak (pl. jobb hangkezelés, fejlettebb hardveres gyorsítás, billentyűzetes bevitel teljes képernyős üzemmódban). Eközben a cég javában dolgozik Flash teljes átdolgozásán, amelynek eredményre, a Flash Player "Next" feltehetően 2013-ban születik meg - ebben debütál az ActionScript új verziója is.

Az Adobe korábban is "mostohagyerekként" kezelte a Linuxot, a Flash Player 64 bites kiadása nagyon sokáig nem volt elérhető a szabad operációs rendszerre, tavaly júniusban pedig a linuxos Adobe Integrated Runtime (AIR) fejlesztése is leállt. Akkor a vállalat az alacsony elterjedtséggel magyarázta a döntést és azt ígérte, az androidos fejlesztésekre koncentrál, de tavaly novemberben a mobilos Flash Playerek fejlesztését is leállította.

A Flash Player minden támogatott platformon továbbra is elérhető marad nem Pepper API-t használó verzióban, kivéve a Linuxot - azoknak, akik a szabad operációs rendszeren ragaszkodnának a Firefoxhoz vagy más böngészőhöz, azoknak érdemes lehet "alternatív" Flash-implementációkat kipróbálni. Linuxra az Adobe csak egy "debug" implementációt ígér, de hogy ez mikor jelenik meg és milyen formában lesz elérhető, arról a cég egyelőre nem hozott nyilvánosságra információt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról