Szerző: Koi Tamás

2012. február 21. 12:17:00

Több cellához is csatlakozhatnak egyszerre a jövő mobiljai

Megnövelt adatátviteli tempót ígér egy, a Nokia Siemens Networks és a Qualcomm által közösen jegyzett új technológia, mely lehetővé teszi a mobilkészülékeknek, hogy egyszerre két cellával is folyamatos kapcsolatot tartsanak.

Gyorsabb adatátvitelt ígér HSPA+ hálózatokon a Nokia Siemens Networks (NSN) és a rádiós chipekben is utazó Qualcomm új találmánya. A két cég által tető alá hozott rendszer lehetővé teszi ugyanis a mobilkészülékeknek, modemeknek, okostelefonoknak vagy tableteknek, hogy egyszerre két mobilcellához, vagyis bázisállomáshoz csatlakozzanak.

A HSPA+ Multiflow névre keresztelt eljárás elsősorban a cella hatósugarának határán elhelyezkedő terminálok számára kínálja fel a fenti lehetőséget: ilyenkor a berendezés a mobileszközök standard protokollja helyett (a készülék handoverrel átvált a szomszédos cellára) megmarad az összeköttetés a régi cellával is, miközben párhuzamosan létrejön a kapcsolat a szomszédos bázisállomással. Ez az eljárás az NSN és a Qualcomm szerint összességében akár duplázott adatátviteli tempót, és 50 százalékkal jobb válaszidőt eredményezhet.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A mobilszolgáltatók számára a már sztenderdizált technológiák szerteágazó lehetőséget kínálnak a sávszélesség növelésére. A HSPA+ technológia által alapesetben biztosított 21/28 Mbps elméleti letöltési sávszélesség a duplájára növelhető az úgynevezett kétszeres vivő (dual carrier) technológiával - ezt a rendszert ma már mindhárom mobilszolgáltató használja hazánkban, a DC-HPSA+ elsőként a Telenor hálózatán jelent meg (a Hipernet szolgáltatást ezzel a technológiával biztosítja az operátor). A sávszélesség több antenna közbeiktatásával (MIMO) még tovább növelhető, ez azonban már eszközoldalon jelentős változtatásokat igényel mind a terminál, mind a bázisállomás felépítésében.

A Nokia Siemens Networks és a Qualcomm a február végi szokásos Mobile World Congress alkalmával mutatják be a HSPA+ Multiflow eljárást. A rendszert a tervek szerint még idén nyáron szabadalmaztathatja a 3GPP, kereskedelmi felhasználása pedig a jövő év közepétől kezdődhet.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 00:21

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.