Szerző: Koi Tamás

2012. február 21. 12:17

Több cellához is csatlakozhatnak egyszerre a jövő mobiljai

Megnövelt adatátviteli tempót ígér egy, a Nokia Siemens Networks és a Qualcomm által közösen jegyzett új technológia, mely lehetővé teszi a mobilkészülékeknek, hogy egyszerre két cellával is folyamatos kapcsolatot tartsanak.

Gyorsabb adatátvitelt ígér HSPA+ hálózatokon a Nokia Siemens Networks (NSN) és a rádiós chipekben is utazó Qualcomm új találmánya. A két cég által tető alá hozott rendszer lehetővé teszi ugyanis a mobilkészülékeknek, modemeknek, okostelefonoknak vagy tableteknek, hogy egyszerre két mobilcellához, vagyis bázisállomáshoz csatlakozzanak.

A HSPA+ Multiflow névre keresztelt eljárás elsősorban a cella hatósugarának határán elhelyezkedő terminálok számára kínálja fel a fenti lehetőséget: ilyenkor a berendezés a mobileszközök standard protokollja helyett (a készülék handoverrel átvált a szomszédos cellára) megmarad az összeköttetés a régi cellával is, miközben párhuzamosan létrejön a kapcsolat a szomszédos bázisállomással. Ez az eljárás az NSN és a Qualcomm szerint összességében akár duplázott adatátviteli tempót, és 50 százalékkal jobb válaszidőt eredményezhet.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A mobilszolgáltatók számára a már sztenderdizált technológiák szerteágazó lehetőséget kínálnak a sávszélesség növelésére. A HSPA+ technológia által alapesetben biztosított 21/28 Mbps elméleti letöltési sávszélesség a duplájára növelhető az úgynevezett kétszeres vivő (dual carrier) technológiával - ezt a rendszert ma már mindhárom mobilszolgáltató használja hazánkban, a DC-HPSA+ elsőként a Telenor hálózatán jelent meg (a Hipernet szolgáltatást ezzel a technológiával biztosítja az operátor). A sávszélesség több antenna közbeiktatásával (MIMO) még tovább növelhető, ez azonban már eszközoldalon jelentős változtatásokat igényel mind a terminál, mind a bázisállomás felépítésében.

A Nokia Siemens Networks és a Qualcomm a február végi szokásos Mobile World Congress alkalmával mutatják be a HSPA+ Multiflow eljárást. A rendszert a tervek szerint még idén nyáron szabadalmaztathatja a 3GPP, kereskedelmi felhasználása pedig a jövő év közepétől kezdődhet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról