Szerző: Koi Tamás

2012. február 17. 10:23

Nincs többé Sony Ericsson

Valamivel több mint tíz év után véglegesen véget ért a Sony és az Ericsson vegyesvállalatának pályafutása: a Sony az előzetes megállapodásnak megfelelően kivásárolta a svéd gyártót a cégből.

A héten száz százalékban a Sony tulajdonába került a japán óriás és az Ericsson által 2001-ben közösen létrehozott, mobiltelefonok és kapcsolódó tartozékok gyártására szakosodott Sony Ericsson. A Sony összesen 1,05 milliárd eurót fizetett a partnercég üzletrészéért cserébe, a vállalat a kivásárlás után nevet vált, és Sony Mobile Communications néven folytatja tovább, az anyacég leányvállalataként.

A Sony Ericsson valamivel több mint 10 éve, 2001. október 1-én kezdte meg a működését azzal a céllal, hogy a Sony szórakoztatóelektronikai tapasztalatait egyesítse az Ericsson távközlési know-howjával. Az évek során a Sony legtöbb brandje átszivárgott a mobilpiacra, például a Walkman, a Cyber-Shot, a PlayStation és a Bravia és az együttműködésből több sikeres, a piacon útmutató készülék is született. Az együttműködés az évek során azonban komoly áldozatokat is követelt a felek részéről, mivel a veszteségeket az anyavállalatoknak kellett finanszírozniuk és a Sony Ericssont többször is fel kellett tőkésíteni, ami egyre kevésbé tetszett az Ericssonnak.

A két gyártó szakításához az eltérő célok és eszközök vezethettek. Míg az Ericsson elsődleges kompetenciája a rádióhálózatokhoz és az adatátvitelhez kötődik, a Sony a szórakoztató elektronika és a tartalomgyártás területén tartozik az élvonalhoz. A hálózati eszközök azonban mára mindennapivá, névértéken megvásárolhatóvá váltak (kommoditizálódtak), miközben az eszközökön elérhető tartalom, illetve a konzumerelektronikai elemek integrációja vált az egyes eszközök megkülönböztető elemévé.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cégek végül tavaly októberben tették világossá, hogy a Sonynak és az Ericssonnak a mobiltelefon-piacon nincs közös jövője: "Gyorsabban és szélesebb körben kínálhatunk az ügyfeleinknek olyan okostelefonokat, laptopokat, tableteket és tévéket, amelyek összekapcsolódhatnak egymással és az online szórakozás új világát nyitják meg. Ebbe beletartoznak a Sony saját hálózati szolgáltatásai is mint amilyen a PlayStation Network és a Sony Entertainment Network" - mondta a bejelentés kapcsán Howard Stringer, a Sony akkori vezére. "Lehetővé tesszük az embereknek, hogy a tartalmainkat, legyen szó zenéről, filmről vagy játékokról, mindenféle eszközön elérhessék." Stringer hozzátette, hogy a felvásárlás révén a vállalat javíthatja hatékonyságát például a terméktervezés, a hálózati fejlesztések és a marketing területén is.

A Sony első okostelefonja a szakítás után az idén tavasszal érkező, Android operációs rendszerre épülő csúcskategóriás Xperia S lesz.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról