Szerző: Dojcsák Dániel

2012. február 15. 12:31

Nyílt forrású lett a webOS böngészője

A HP publikálta Isis nevű webOS böngészőjének forráskódját, mostantól bárki szabadon hozzányúlhat, fejlesztheti, felhasználhatja. A cég továbbá kiadta a böngésző alatt futó HTML renderelő motor kódjait is, ami a QtWebKiten alapul.

A webOS böngészőjének forráskódja és a hozzájuk tartozó dokumentációk elérhetőek a GitHub oldaláról, a terjesztésre és felhasználásra pedig az Apache licenc vonatkozik. A halottnak tűnő platform utóéletét tekintve ez lehet az egyetlen lehetőség: külső fejlesztők számára elérhetővé kellett tenni a forrásokat, amik visszaköszönhetnek a HP-tól független területeken.

A webOS platform teljes egészében Linuxra épül, de a felhasználói réteg saját fejlesztésű részekből áll. A HP még decemberben jelentette be, hogy meg fogja nyitni a teljes platform forráskódját és ahelyett, hogy leállítaná az egész projektet, további fejlesztésekben gondolkodik, bevonva a szabad szoftveres fejlesztői közösségeket. A kódok publikálása múlt hónapban kezdődött meg, amikor is az Enyo nevű JavaScript keretrendszer került ki. A következő lépés a mai publikáció, amikor is a böngésző vált nyílttá. Ezzel mondhatni komolyra fordult a webOS nyílt forráskódú jövőképe, innen már a közösségen is múlik a platform jövője.

Irány a többi mobil platform!

A kizárólag webOS-re készült böngészőt egy huszárvágással áttették egy új projektbe, ami Isis néven fut. Ennek célja, hogy egy új, teljesen platformfüggetlen böngésző szülessen meg a webOS alapokból. A böngésző felhasználói felületét a már korábban publikált Enyo-van építették, a motor pedig a QtWebKit. Ez utóbbi a Chrome és a Safari alapját is adó WebKit portolása. A Palm a webOS eredeti fejlesztése során a WebKitet Qt alapokon írta újra. A Qt egyik nagy előnye, hogy könnyen alakítható, egyszerű platformok közt mozogni vele. Ez az Isis szempontjából is fontos szempont, a kód könnyen portolható lesz a változatos mobilplatformok között.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az Isis egyébként támogatja a Netscape Plugin API-t (NPAPI), ami azt jelenti, hogy eleve úgy van megtervezve, hogy támogassa a Flash és egyéb beépülő plugineket, amivel a webes tartalmak megjeleníthetőek. A böngésző alapból nem tartalmaz Flash implementációt, így a Flash-t csak olyan platformokon fogja tudni támogatni, ahol már egyébként is jelen van. Az iOS-en így ez nem jelent különbséget, de Androidon érdekes lehet majd az Isis, ha a Google valóban kiejti a mobilos Chrome-ból a Flash-t.

A bejelentésről és a kódok nyilvánosságra hozásáról részletesebben lehet olvasni az Isis weboldalán, a HP hivatalos blogposztjában és a GitHubon.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról