Szerző: Gálffy Csaba

2012. január 26. 11:48

Nyílt forrású a webOS egy része

Decemberi döntésének megfelelően a HP közzétette a webOS mobilplatform első elemének forráskódját. A most kinyitott Enyo nevű JavaScript keretrendszer a webOS alapját képezi

A megengedő Apache licenccel tette elérhetővé a HP a webOS egyik legfontosabb elemét adó Enyo keretrendszert és forráskódját. A lépés összhangban van a vállalat korábbi bejelentésével, miszerint a webOS mobil operációs rendszert rövidesen egészen nyílt forráskódúvá teszi. A döntés implementációja azonban időigényes, a szoftver kódja ugyanis változatos idegen elemeket tartalmaz, amelyeket a HP nem jogosult kiadni.

A webOS, az Androidhoz hasonlóan a Linux kernelre épül, azonban az alkalmazások futtatásához egy speciális, saját fejlesztésű keretrendszert használ. Az Enyo kódnevű szoftver HTML és JavaScript alapú alkalmazásokat képes futtatni, egyelőre webOS-en. A HP bejelentése szerint már gőzerővel készül az Enyo következő változata, amely függetlenebb lesz a webOS-től, így más platformokon is használható lesz. Az Enyo környezet a szakértők szerint hatalmas potenciállal bír, amennyiben képes elszakadni a homályos jövőjű operációs rendszertől. A HP bejelentett fejlesztései pontosan ezt célozzák, az Enyo 2 önállóan is működőképes lesz, ennek a kódját is nyilvánosságra hozta a HP, a projekt fejlesztése azonban még nem zárult le.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az Enyo leválasztásával a webOS-től különböző platformokon is futtathatóak lesznek a környezetet használó alkalmazások, ami rendkívül jó hír az operációs rendszer mellett kitartó fejlesztőknek. A fejlesztés hosszútávú célja a "write once, run anywhere" megvalósítása, az elkészült alkalmazások a környezet portolásával változatos operációs rendszereken és architektúrákon is képesek lesznek futni.

A webOS-hez a HP a Palm felvásárlása után jutott. A számítógépgyártó óriás telefonos és tabletes programja kérészéletűnek bizonyult, az eszközök gyártását nyár közepén, néhány héttel a debütálás után a sikertelenség miatt leállították. A HP decemberig rágódott a webOS sorsán, akkor jelentette be, hogy a rendszert nyílt forráskódúvá teszi. A lépéstől a cég azt várja, hogy további gyártópartnerek szállnak be a webOS ökoszisztémába, amely így hiteles ellenfele lehetne a ma uralkodó Androidnak és iOS-nek.

A keretrendszer kódja és dokumentációja a projekt weboldaláról tölthető le.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról