Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 6. 09:22

Nem lesz Start gomb a Windows 8-ban

Szakítva a tizenöt éves gyakorlattal a Windows 8-ban nem lesz stabil pozíciója a Start gombnak. Az interfész-elem várhatóan a beállításokból azért visszahozható lesz.

Merész lépésre szánta el magát a Microsoft és eltüntette a Start gombot a Windows 8 Customer Preview-ból. A kikerült képernyőfotók tanúsága szerint a 8220-ás beta szoftver alapértelmezett beállításai szerint nincs Windows-logós gomb a bal alsó sarokban és helyét sem veszi át más, hasonló interfész-elem.

Windows 8

A Microsoft készülő új operációs rendszeréről és annak megújuló kezelőfelületéről a Developer Preview kapcsán írtunk részletesebb bemutatót, az itt érhető el. A Start képernyő funkcionalitásával kapcsolatos októberi Microsoft blogbejegyzés pedig itt található.

A Start menühöz vezető, bal alsó sarokban található gomb a Windows 95-tel jelent meg, több mint 15 évvel ezelőtt. Azt már az első, Developer Preview változatban is láthattuk, hogy a Start menü eredeti funkcionalitását elveszítette, megnyomására nem a megszokott menü ugrott fel, hanem a Start képernyő, vagyis a Metro felület kelt életre.

A fejlesztők most úgy döntöttek, hogy gombot, az archaikus interfész-elemet is megszüntetik, helyette egy apró felugró menü jön elő, ha a bal alsó sarokba húzzuk az egeret - ahogy a DP-változatban is. Innen a beállítások, az eszközök, a megosztás illetve a keresés funkciók érhetőek el, a hagyományos alkalmazásindítási feladatra pedig ott a teljes képernyős "menüként" funkcionáló Metro felület.

Gomb nélkül (forrás: pcbeta.com)

Megmarad azonban a Windows 7-ből már jól ismert Super Bar, amely az indítósáv és az alkamazásváltás funkcióit egyesíti. A sáv funkcionalitása a Microsoft szerint csorbítatlan marad, így továbbra is letűzhetőek az alkalmazások és megmaradnak a további képességek is (ugrólisták, élő képek). A Microsoft hagyományosan konzervatívan nyúlt a Windows kezelőfelületéhez, a legújabb operációs rendszerek kinézete és elemei is szinte tökéletesen visszaállíthatóak a Windows 95 szintjére. Ez várhatóan a Start menüvel és a Start gombbal kapcsolatban is így marad és a felhasználók illetve a szervezetek a beállításokban visszahozhatják majd az ismerős gombot. Természetesen az sem zárható teljesen ki, hogy a széleskörű, tömeges részvétellel zajló tesztprogram során gyűjtött telemetriás adatok birtokában a Microsoft a Start gomb/menü teljes vagy részleges visszaállítása mellett dönt.

A Consumer Preview megjelenése amúgy belső információk szerint küszöbön áll. Ezt erősíti, hogy a Bing oldalán már élő a Windows 8-hoz tervezett nyitóképernyő - feltételezhetően ez lesz az integrált Internet Explorer 10 alapértelmezett nyitóoldala. Az oldal a Windows 7 betában már használt sziámi harcoshal motívumát használja, HTML5 alapú animációval. A nyitóoldal linkjei a Windows 8 újdonságaihoz illetve az alkalmazásbolthoz és a fejlesztői központba vezetnek, a hivatkozott oldalak azonban még nem élnek.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról