Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 3. 12:09

Pert nyert a Motorola, szabadalmat sért az iCloud

Újabb csapást mért a Motorola az Apple németországi működésére, miután ma a bíróság az összes iCloud-kompatibilis termék kitiltását lehetővé tette. A szabadalom megkerülése elméletben lehetséges, az Apple feltehetően gőzerővel dolgozik. Tegnap estétől egy másik kitiltást is érvénybe léptetett a Motorola, így egyes Apple-termékek ma már nem érhetőek el a hivatalos oldalról.

Ma reggel hirdette ki döntését a mannheimi regionális bíróság a Motorola-Apple perben - számolt be a szabadalmi vitákat szorosan követő Florian Müller a helyszínről.. A bíróság szerint az Apple iCloud szolgáltatása megsérti a kisebbik amerikai telefongyártó egy szabadalmát, ezért behozatali tilalmat rendelt el minden olyan eszköz ellen, amely kompatibilis a szolgáltatással. A kitiltás nem ideiglenes, hanem végleges, a döntés pedig végrehajtható. Az Apple számára nyitott a lehetőség a fellebbezésre, a döntés azonban jelenleg érvényesíthető.

A személyi hívó

A mannheimi bíróság normális ügymenetben, vagyis nem gyorsított eljárással tárgyalta a pert, ennek megfelelően a tiltó határozat nem ideiglenes, hanem végleges. A gyorsított eljárások eredményeznek ideiglenes határozatot, arra az időre, míg az időigényesebb normális tárgyalások eredménye megszületik. A Motorola áprilisban panaszolta be az Apple-t, arra hivatkozva, hogy annak iCloud megoldása megsérti az EP0847654 (B1) jelű európai szabadalmat - az 1996-ban benyújtott és 1997-ben publikált szabadalom tárgya több személyi hívó ("pager") szinkronizációs mechanizmusára vonatkozik és nem része a különböző telekommunikációs szabványoknak illetve a változatos rádiós keresztlicenceknek.

A bíróság döntése végrehajtható, érvényesítéséhez azonban a Motorolának százmillió eurós letétet kell képeznie. Ez arra az esetre biztosít garanciát, ha a fellebbezés során az ítéletet megváltoztatják, ilyenkor ez a letét szolgál garanciaként az Apple kárának megtérítésére. A százmillió eurós összeget a bíróság határozta meg, mint nagyságrendileg megfelelő, az Apple esetleges követelése ennél lényegesen kisebb vagy nagyobb is lehet.

A perben az alperes az Apple Írországban bejegyzett, logisztikáért felelős leányvállalata volt, a döntés így ennek a cégnek a működésére vonatkozik, szigorúan csak Németország területén. A döntés tehát nem európai szintű, a magyarországi szállításokat például negatívan semmiképp nem befolyásolja. Az Apple-termékek behozatalát végző Apple Sales International nem adhat el iCloud-kompatibilis termékeket német ügyfeleinek, így várhatóan hivatalos forrásból Németországban hamarosan nem lesznek ilyen eszközök kaphatóak. Elméletileg lehetséges, hogy az Apple más szervezeten keresztül vigye be Németországba a termékeket, ilyenkor azonban a bíróságok gyorsan szoktak reagálni és a döntés hatályát kiterjesztik az egyéb importőrökre is.

Csak néhány iPod nem érintett

A HWSW gyors számításai szerint jelenleg az iPod három változata, a Shuffle, a Nano és a Classic nem támogatja az iCloudot, így azok továbbra is szabadon eljutnak a német vásárlókhoz. Az Apple összes többi terméke, az Apple TV-től az asztali és hordozható Mac PC-ken keresztül az iPhone-ig és iPod touch-ig mindegyik eszköz a döntés hatálya alá tartozik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Apple számára jelenleg egyetlen lehetőség kínálkozik a behozatal fenntartására, ha a német piacra olyan változatot készít eszközeiből, amelyek egyáltalán nem tartalmazzák az iCloud szoftvert és amíg a döntés hatályban marad, le is tiltja a szoftver utólagos telepítését. A döntésben a bíró kijelentette, hogy elméletben lehetséges az iCloud olyan implementációja, amely a Motorola szabadalmát nem sérti, gyakorlatban azonban ennek elkészítése kétséges, de legjobb esetben is időbe kerül.

A baj nem jár egyedül

A Motorola december elején már nyert egy hasonló perben, akkor a bíróság a mostanihoz hasonlóan szabadalomsértőnek találta az Apple-t és megadta a Motorola számára a lehetőséget az importtilalom kérvényezésére. A legfrissebb hírek szerint az amerikaiak éltek ezzel a lehetőséggel, minek következtében az Apple németországi weboldaláról az iPad 2 3G illetve az iPhone 3GS és iPhone 4 már nem rendelhető. Az iPhone 4S továbbra is megvásárolható, feltételezhetően annak köszönhetően, hogy abban Qualcomm rádiós chip teljesít szolgáltatot, a Qualcomm és a Motorola közötti keresztlicencelési megállapodás pedig védelmet biztosít az Apple számára is.

A két vállalat közötti perek közül egy másikban is várható ma döntés, szintén a mannheimi bíróságon. Müller véleménye szerint ott is kicsi az Apple győzelmi esélye, a Motorola tehát újabb fontos győzelmet arathat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról