Szerző: Koi Tamás

2012. január 24. 14:53

Jelentős felfutás előtt a hibrid televízió

Néhány éven belül százmilliós nagyságrendben szállítják majd a gyártók azokat a beltéri egységeket, melyek internetkapcsolatot és valamilyen tévétunert is tartalmaznak - jósolják piackutatók.

Rövid időtávon belül jelentősen megnőhet az úgynevezett hibrid set-top boxok iránti kereslet - ezek azok a tévére vagy más megjeleníthetőre csatlakoztatható beltéri egységek, melyek a hagyományos, lineáris tévézést kapcsolják össze az internet nyújtotta interaktivitással, extra funkciókkal. Az In-Stat elemzése szerint az internethez kapcsolódó tartalmak rohamos terjedése révén 2015-ben már közel százmillió hibrid beltéri egység találhat gazdára.

A hibrid beltéri egységek segítségével a szolgáltatók olyan területekre, régiókba is el tudják juttatni a televíziós tartalmat, ahová pusztán IP-alapú megoldással a hálózat szűk keresztmetszete miatt nem lehet eljuttatni jelet, vagy nem megfelelő minőségben. Tipikusan ilyen rendszerekkel lehet gazdaságosan megoldani a nagy számú HD-csatorna költséghatékony célba juttatását, ez a feladat márpedig az idő előrehaladtával még jelentőségteljesebbé válhat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Hibrid televíziós rendszer már hazánkban is elérhető, az első ilyen megoldást a Magyar Telekom kínálta ügyfeleinek Interaktív Sat TV néven. A termék az elnevezése alapján az IPTV és a műholdas televíziós rendszerek előnyeit igyekszik összegyúrni, de léteznek Európában olyan hibrid megoldások is, melyek a földfelszíni digitális tévésugárzást köti össze az IP-alapú tévézéssel (a Vodafone németországi leányvállalatánál működik ilyen rendszer tavaly óta).

Az In-Stat kutatása szerint a két rendszer közül a műholdas-IP hibrid élvez majd nagyobb népszerűséget, 2013-ban a hibrid beltéri egységek csaknem 60 százaléka tartalmaz majd DVB-S(2) tunert az Ethernet-csatlakozás mellett. A hibrid platformok népszerűsége elsősorban az Egyesült Államokban nőhet jelentősen, itt már jövőre 23 millió hibrid set-top boxot adhatnak el a gyártók kereskedelmi partnerei.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról