:

Szerző: Koi Tamás

2012. január 24. 14:53

Jelentős felfutás előtt a hibrid televízió

Néhány éven belül százmilliós nagyságrendben szállítják majd a gyártók azokat a beltéri egységeket, melyek internetkapcsolatot és valamilyen tévétunert is tartalmaznak - jósolják piackutatók.

Rövid időtávon belül jelentősen megnőhet az úgynevezett hibrid set-top boxok iránti kereslet - ezek azok a tévére vagy más megjeleníthetőre csatlakoztatható beltéri egységek, melyek a hagyományos, lineáris tévézést kapcsolják össze az internet nyújtotta interaktivitással, extra funkciókkal. Az In-Stat elemzése szerint az internethez kapcsolódó tartalmak rohamos terjedése révén 2015-ben már közel százmillió hibrid beltéri egység találhat gazdára.

A hibrid beltéri egységek segítségével a szolgáltatók olyan területekre, régiókba is el tudják juttatni a televíziós tartalmat, ahová pusztán IP-alapú megoldással a hálózat szűk keresztmetszete miatt nem lehet eljuttatni jelet, vagy nem megfelelő minőségben. Tipikusan ilyen rendszerekkel lehet gazdaságosan megoldani a nagy számú HD-csatorna költséghatékony célba juttatását, ez a feladat márpedig az idő előrehaladtával még jelentőségteljesebbé válhat.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Hibrid televíziós rendszer már hazánkban is elérhető, az első ilyen megoldást a Magyar Telekom kínálta ügyfeleinek Interaktív Sat TV néven. A termék az elnevezése alapján az IPTV és a műholdas televíziós rendszerek előnyeit igyekszik összegyúrni, de léteznek Európában olyan hibrid megoldások is, melyek a földfelszíni digitális tévésugárzást köti össze az IP-alapú tévézéssel (a Vodafone németországi leányvállalatánál működik ilyen rendszer tavaly óta).

Az In-Stat kutatása szerint a két rendszer közül a műholdas-IP hibrid élvez majd nagyobb népszerűséget, 2013-ban a hibrid beltéri egységek csaknem 60 százaléka tartalmaz majd DVB-S(2) tunert az Ethernet-csatlakozás mellett. A hibrid platformok népszerűsége elsősorban az Egyesült Államokban nőhet jelentősen, itt már jövőre 23 millió hibrid set-top boxot adhatnak el a gyártók kereskedelmi partnerei.

a címlapról