Szerző: Koi Tamás

2012. január 23. 13:02

Senkinek nincs ma igazi 4G-s hálózata

Hosszú és parttalan viták végére tehet pontot a Nemzetközi Telekommunikáiciós Unió, vagyis az ITU múlt heti rádiókommunikációs közgyűlése, ahol a jövő következő generációs mobilhálózatainak műszaki alapjait határozták meg.

Az ENSZ-hez tartozó ITU rádiókommunikációs közgyűlésének múlt heti döntése alapján végre egyértelművé vált, mit tekint a világ legnagyobb, távközlési cégeket és gyártókat tömörítő szervezete új generációs mobilhálózati rendszereknek. A három-négyévente összeülő közgyűlés idén 102 ország 500 delegáltját vonultatta fel, melyek az ülésen létrehozták az IMT-2000, vagyis a 3G-s szabványgeneráció új változatát, az IMT-Advancedet.

Ezt még senki nem tudja

Az IMT-Advanced szabványcsalád első két tagja az LTE-Advanced és a WirelessMAN-Advanced (vagyis a 802.16m-2011 WiMAX szabvány) lehet, ezek közös jellemzője a még hatékonyabb spektrumhasználat a nagyobb sávszélesség érdekében, valamint a még lejjebb szorított késleltetési idő. Az előírások szerint ezeknek a technológiáknak fixen telepített klienseknél el kell érniük a gigabites sávszélességet, míg mobil felhasználás esetén a 100 megabites valós sávszélesség a kritérium, akár 100 MHz-es csatornafelhasználással. Jelenleg egyetlen olyan mobilszolgáltató sincs a világon, mely kereskedelmi üzemben kiterjedten ilyen hálózatot működtetne.

Az eddigi tapasztalatokból kiindulva a két szabvány közül várhatóan az LTE-Advanced térhódítását lehet majd tapasztalni Európában és Észak-Amerika nagy részén, ezekben a régiókban már most az IMT-2000 szabványgeneráció legfejlettebb technológiáit használják a szolgáltatók, a 3G és 4G közti váltást azonban a legtöbbször a marketing kényszeríti ki, olyan technológiákat is "4G"-ként illetve, hirdetve, melyek valójában a régebbi szabványcsaládhoz tartoznak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ilyen például az amerikai T-Mobile, mely 4G-s hálózatnak nevezi a HSPA+ technológiára épülő, legfeljebb 42 Mbps sávszélességet elérő mobilszolgáltatását. Ezzel az erővel a Telenor hívhatná itthon is 4G-nek a Hipernetet, hiszen a norvég tulajdonú operátor is ugyanezzel a technológiával szolgáltat mobilnetet teljes 3G-s lefedettségi területén.

Marketing 4G

Nem csak az amerikai operátorok, hanem számos európai szolgáltató is (köztük a magyar T-Mobile) 4G-s technológiának titulálja a 3GPP LTE Release 8 szabványt, mely a HSxPA technológiákhoz képest valóban jelentős előrelépést hoz mind sávszélesség, mint késleltetési idő tekintetében. Ezt az előrelépést a mobilszolgáltatók marketingrészlegei rendszerint igyekeznek is kihasználni a jelentős beruházással továbbfejlesztett hálózatok megkülönböztető lehetőségei kapcsán.

Az ITU illetékeseinek nyilatkozatai mindenesetre egyértelművé teszik, hogy az IMT-Advanced szabványgeneráció révén a jelenlegi okostelefonokkal elérhető sávszélesség többszörösét lesznek képesek biztosítani mind a hálózatok, mind a kliensek: "A jövőbeni IMT-Advanced technológiák olyan hatást keltenek majd, mintha üvegszálas kábelt csatlakoztatnánk egy mobiltelefonra, mely így a jelenlegi 3G-s sávszélesség legalább 500-szorosát tudja majd elérni" - mondta a döntés kapcsán Francois Rancy, az ITU Rádiókommunikációs Bizottságának elnöke.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról