Szerző: Koi Tamás

2012. január 23. 13:02

Senkinek nincs ma igazi 4G-s hálózata

Hosszú és parttalan viták végére tehet pontot a Nemzetközi Telekommunikáiciós Unió, vagyis az ITU múlt heti rádiókommunikációs közgyűlése, ahol a jövő következő generációs mobilhálózatainak műszaki alapjait határozták meg.

Az ENSZ-hez tartozó ITU rádiókommunikációs közgyűlésének múlt heti döntése alapján végre egyértelművé vált, mit tekint a világ legnagyobb, távközlési cégeket és gyártókat tömörítő szervezete új generációs mobilhálózati rendszereknek. A három-négyévente összeülő közgyűlés idén 102 ország 500 delegáltját vonultatta fel, melyek az ülésen létrehozták az IMT-2000, vagyis a 3G-s szabványgeneráció új változatát, az IMT-Advancedet.

Ezt még senki nem tudja

Az IMT-Advanced szabványcsalád első két tagja az LTE-Advanced és a WirelessMAN-Advanced (vagyis a 802.16m-2011 WiMAX szabvány) lehet, ezek közös jellemzője a még hatékonyabb spektrumhasználat a nagyobb sávszélesség érdekében, valamint a még lejjebb szorított késleltetési idő. Az előírások szerint ezeknek a technológiáknak fixen telepített klienseknél el kell érniük a gigabites sávszélességet, míg mobil felhasználás esetén a 100 megabites valós sávszélesség a kritérium, akár 100 MHz-es csatornafelhasználással. Jelenleg egyetlen olyan mobilszolgáltató sincs a világon, mely kereskedelmi üzemben kiterjedten ilyen hálózatot működtetne.

Az eddigi tapasztalatokból kiindulva a két szabvány közül várhatóan az LTE-Advanced térhódítását lehet majd tapasztalni Európában és Észak-Amerika nagy részén, ezekben a régiókban már most az IMT-2000 szabványgeneráció legfejlettebb technológiáit használják a szolgáltatók, a 3G és 4G közti váltást azonban a legtöbbször a marketing kényszeríti ki, olyan technológiákat is "4G"-ként illetve, hirdetve, melyek valójában a régebbi szabványcsaládhoz tartoznak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ilyen például az amerikai T-Mobile, mely 4G-s hálózatnak nevezi a HSPA+ technológiára épülő, legfeljebb 42 Mbps sávszélességet elérő mobilszolgáltatását. Ezzel az erővel a Telenor hívhatná itthon is 4G-nek a Hipernetet, hiszen a norvég tulajdonú operátor is ugyanezzel a technológiával szolgáltat mobilnetet teljes 3G-s lefedettségi területén.

Marketing 4G

Nem csak az amerikai operátorok, hanem számos európai szolgáltató is (köztük a magyar T-Mobile) 4G-s technológiának titulálja a 3GPP LTE Release 8 szabványt, mely a HSxPA technológiákhoz képest valóban jelentős előrelépést hoz mind sávszélesség, mint késleltetési idő tekintetében. Ezt az előrelépést a mobilszolgáltatók marketingrészlegei rendszerint igyekeznek is kihasználni a jelentős beruházással továbbfejlesztett hálózatok megkülönböztető lehetőségei kapcsán.

Az ITU illetékeseinek nyilatkozatai mindenesetre egyértelművé teszik, hogy az IMT-Advanced szabványgeneráció révén a jelenlegi okostelefonokkal elérhető sávszélesség többszörösét lesznek képesek biztosítani mind a hálózatok, mind a kliensek: "A jövőbeni IMT-Advanced technológiák olyan hatást keltenek majd, mintha üvegszálas kábelt csatlakoztatnánk egy mobiltelefonra, mely így a jelenlegi 3G-s sávszélesség legalább 500-szorosát tudja majd elérni" - mondta a döntés kapcsán Francois Rancy, az ITU Rádiókommunikációs Bizottságának elnöke.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról