Szerző: Koi Tamás

2012. január 11. 12:54

Nem jön egyhamar a PlayStation 4

Az előzetes spekulációkkal ellentétben biztosan nem jelent be új játékkonzolt a Sony az idén nyáron esedékes E3 expón.

Bár egyes internetes források biztosra vették, a Sony a jelek szerint mégsem fog új konzolgépet bejelenteni a Los Angeles-i E3 játékipari kiállításon. Ezt maga Hirai Kazuo, a Sony videojátékokért és szórakoztatóelektronikai termékekért felelős részlegének a vezetője jelentette be tegnap a CES-en egy újságírói panelbeszélgetés során. Hirai szerint a társaság továbbra is kitart amellett, hogy a 2006-ban (Európában csak 2007-ben) megjelent PlayStation 3 életciklusa legalább tíz év lesz, igaz, ez távolról sem jelenti azt, hogy nem érkezik meg az utód 2016-nál előbb.

A PlayStation 3 egyébként éppen az E3 expó keretén belül mutatkozott be 2005-ben, a fejlett processzorral és Blu-ray meghajtóval felvértezett konzol azonban sem az E3-on, sem az ugyanabban az évben rendezett Tokyo Game Show-n nem volt kipróbálható. Az első demót, egy prototípus fázisban lévő termékkel a 2006-os E3-on láthatta a nagyközönség, a játékgép végül november közepén jelent meg Japánban és Észak-Amerikában, két változatban.


Hirai Kaz (balra) és Kutaragi Ken, a Sony Computer Entertainment egykori vezére a PS3 bemutatóján

A konzol életciklusának kezdetére a Blu-ray lézerdiódák rossz kihozatal miatti magas ára nyomta rá a bélyegét, a PlayStation 3 ára ezért az egekben volt, és a szállítás sem volt megoldott minden régióban, Európa például csak 2007 tavaszán kapott a konzolgépből - ekkor a riválisnak tekintett Xbox 360 már csaknem másfél éve kapható volt.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A játékgépet az idő során a kompatibilitás megtartása mellett számos funkciótól megfosztotta a Sony, illetve új tulajdonságokat is kapott a konzol. Így például már az Európában forgalomba kerülő PS3-akban sem volt hardveres PS2 kompatibilitási modul, illetve később - a felhasználók tiltakozása ellenére - kikerült a szoftverből a Linux-támogatás. A Linux-telepítését a 2009-ben érkező, átalakított külsejű Slim modell már nem is támogatta. A szoftverfrissítések révén ugyanakkor minden PlayStation 3 visszamenőlegesen teljes 3D-s kompatibilitást kapott mind a Blu-ray 3D tartalmakat, mind a 3D-s játékokat illetően.

Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy a Sony a következő generációs asztali konzolt hogyan módosítja majd, a gyártó a háttérben zajló fejlesztésekről semmit nem árul el. Az idei E3-on ez tehát biztosan nem változik majd, könnyen elképzelhető azonban hogy a Microsoft új konzoljáról, mely állítólag Xbox 720 néven kerül a boltokba, már az idei kiállításon is elárul részleteket a redmondi cég. Amennyiben a cégek az eddigi termékbejelentési ciklusaikhoz igazodnak ezúttal is, a Sony várhatóan egy évvel később, tehát legkorábban jövőre lebbentheti fel a fátylat az új PlayStationről.

a címlapról