:

Szerző: Koi Tamás

2012. január 2. 10:39

Elindult az LTE-szolgáltatás a T-Mobile-nál

A több mint két hónapos nyilvános tesztidőszakot követően elindult Magyarország első, kereskedelmi üzemben működő LTE-alapú mobilinternet-hálózata. A Magyar Telekom elsőként Budapestet tervezi lefedni, a későbbi, vidéki fejlesztések a frekvenciakorlátok leküzdése után várhatók.

Mától a nagyközönség számára is elérhető a Magyar Telekom (T-Mobile) LTE-alapú szolgáltatása, melyet hosszas előzetes tesztelést követően október közepén tett elérhetővé egy nagyobb tesztelői bázis számára - a HWSW által szerzett tapasztalatokról ebben a cikkben lehet olvasni.

Az új szolgáltatáshoz új díjcsomagot is kínál a Telekom ügyfeleinek: a Net&Roll 4G díjcsomag havi díja 12 ezer forint, 40 gigabájt benne foglalt adatforgalommal (ez a nagyüzemi internethasználóknak még mindig kevés lehet), és 4 Mbps garantált letöltési sebességgel. Az LTE-hálózat egyelőre csak bizonyos budapesti kerületekben érhető el, a szolgáltató szerint a főváros lakosságának 40 százaléka használhatja a gyorsabb hálózatot, akár beltérben is. A T-Mobile bejelentette, idén a teljes fővárosra kiterjesztené az LTE-hálózatot.

2010-ben kezdték

A Telekom 2010-ben az Ericsonnal közösen mutatta be az újságíróknak az LTE technológiában rejlő lehetőségeket, ekkor már több mint egy éve végzett úgynevezett field tesztet (zárt, kvázi laboratóriumi tesztkörnyezet) partnerével karöltve Budapest egyes kerületeiben. Az Ericsson tavaly tavasszal megnyerte a Telekom hálózatmodernizációs tenderét, így a svéd hálózatieszköz-beszálltó cserélheti le a jelenlegi 2G-s és 3G-s bázisállomásokat többszabványos GSM/EDGE, WCDMA/HSPA Evolution, valamint LTE technológiákkal egyaránt kompatibilis berendezésekre.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég nem csak az LTE-fejlesztésekre koncentrál, jelenleg 600 bázisállomáson biztosít elméletileg maximum 21 Mbps elméleti letöltési sávszélességet nyújtó HSPA+ technológiát, a fejlesztési fázis lezárásával a tervek szerint ez lesz a minimum (elméleti) sávszélesség a T-Mobile mobilnetes-hálózatának nagy részén. A társaság jövőre tervezi a tavaly megkezdett hálózatmodernizációs folyamat lezárását.

Kell a frekvencia

Az LTE-hálózat további, vidéki területekre kiterjedő bővítéséről várhatóan azután döntenek a cégnél, hogy kiderül, a Magyar Telekom milyen új, nagy sebességű, vagy nagy kiterjedésű mobiladat-hálózatok kiépítéséhez használható frekvenciák licencéhez juthat hozzá. A távközlési cég a fővárosban az 1800 MHz-es frekvenciasávban üzemelteti a hálózatot, holott erre az erősen urbanizált területeken alkalmasabb lenne a 2,6 GHz-es sáv, ennek használati jogára azonban még nem írt ki árverést az illetékes hatóság.

Vidéken ezzel szemben a 800 MHz-es, digitális hozadék sávban lehetne LTE-szolgáltatást indítani - lényegesen kisebb sávszélességgel -, ez a frekvenciasáv azonban az analóg televíziózás lekapcsolásáig nem használható fel más célra. A T-Mobile által az előfizetés mellé biztosított Huawei modem mindkét említett frekvenciasávon működik az 1800 MHz-es sáv mellett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.