Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Saját tulajdonosait károsítja meg az Apple?

Gálffy Csaba, 2011. december 29. 10:03
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Termonukleáris háborút ígért az androidos gyártók ellen Steve Jobs, a befektetők azonban elégedetlenek a megközelítéssel. Differenciáció vagy licencmegállapodás?

Steve Jobs személyes döntése alapján indult széleskörű szabadalmi háború az androidos gyártók ellen. Egyes befektetők szerint azonban a 18 hónapos stratégia módosításra szorul, a kitiltósdi nem vezet eredményre, miközben a vállalat fontos licencdíjaktól esik el. A jogi csaták tovább húzódnak, miközben a versenytársak folyamatosan leltározzák fel saját, több tízezer szabadalomra rúgó felhalmozott kincsestárukat, válaszfegyverek után kutatva.

Megkerülhető?

Lassan itt lenne az ideje a kapcsolatok normalizálásának - állítja Kevin Rivette, a 3LP Advisors szellemi tulajdonnal foglalkozó tanácsadó cég egyik vezetője a Bloombergnek. Rivette szerint az Apple nem nyerhet ebben a csatában, az elszalasztott licencelési lehetőségek azonban százmillió dollárokban mérhetőek. A szakértő szerint még a győztes, kitiltással záruló pereknek sincs érdemi befolyásuk a piaci állapotokra, az androidos gyártók ugyanis szoftveres módosítással megkerülhetik az ítéletet és tovább forgalmazhatják termékeiket. "Olyan, mintha gátat építenének. A szabadalmakat arra használni, hogy kitiltsák a versenytársakat ahhoz fogható, mintha kövekkel akarnák elzárni egy patak medrét. A víz folyása ettől nem áll meg, hanem felduzzad és új utat keres" - mondja Rivette.

A szakértő és egyes befektetők szerint a stratégia bukását jelenti, hogy még a győztes perek nyomán sem sikerült a versenytársak eszközeit hosszabb időre eltüntetni a piacról. A HTC ellen legutóbb megnyert per után a tajvaniak kaján mosollyal jelentették be, hogy a szabadalomsértőnek talált funkciókat kiveszik a telefonjaikból, amíg nem találnak legális implementációt. Ez azt jelenti, hogy a készülékek forgalmazása egy pillanatra sem fog megállni, ellenben a technológia licencelésének lehetősége elveszett. A helyzet még rosszabb az elvesztett perek esetében, amikor a bírósági döntés értelmében a szabadalmak értéke gyakorlatilag lenullázódik - annak ellenére, hogy valószínűleg a gyártók fizettek volna a licencelésért.

Még sincs igazuk?

A befektetők érvelésével ellentétben azonban a licenceléssel számos probléma is van. Egyrészt a versenytársaktól ilyen formában kicsikarható összeg minimális (maximum néhány dollár készülékenként), másrészt eltünteti az Apple márkához kapcsolódó prémium imázst - amely a vállalat messze legjövedelmezőbb "terméke". Az iPhone-ok átlagos eladási ára messze magasabb, mint az androidos gyártóké, mi több, a cupertinói cég mobilos üzletága halmozza fel a teljes iparágban keletkező profit mintegy kétharmadát.

Steve Jobs stratégiája szerint a házon belül fejlesztett és az iPhone-ban bemutatkozott megoldások összessége adja az iOS platform egyediségét - a kétujjas vezérléstől a "rugós" görgetésig, az automatikusan kiemelt telefonszámoktól a gyors felhasználói felületig. Amíg ezt a felhasználói élményt más gyártók készülékei nem tudják garantálni, az Apple eladásai és profitja biztonságban lesznek. A megoldások licencelése esetén azonban könnyedén iPhone-ekvivalens termékek hozhatóak létre, amelyeken darabonként néhány száz dollár helyett csupán néhány dollárt keres az Apple.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.