Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 19. 14:51

Elkészült az Android 4.0 végleges változata

Kiadta az Android 4.0.3-as verzióját a Google, így ettől a ponttól kezdve minden frissítéssel kapcsolatos feladat a készülékgyártókra hárul. Az Ice Cream Sandwich alapverziójának számító kiadás tovább bővíti az alkalmazásprogramozási felületet

Megszületett az Android 4.0, azaz az Ice Cream Sandwich alapverziója, amelyet már frissítésre ajánl gyártópartnerei számára a Google. A frissítés csupán apróbb változásokat tartalmaz, elsősorban fejlesztők számára, azonban ezekre szükség volt az meghatározó, elterjedésre "ítélt" API-szint kiterjesztéséhez. A gyártók korábban már bejelentették, hogy bár az Ice Cream Sandwich első (majd második) változata már megjelent, forráskóddal együtt, a végleges változatot a Google még mindig nem adta ki.

A 4.0.3 kiadásával a Google megkezdte a Nexus S készülék frissítését is az új operációs rendszerre - mint ismeretes, az azt megelőző referenciamobil, a Nexus One már nem kompatibilis a most kiadott operációs rendszerrel. A gyártópartnerek szintén kézbe kapják a 4.0.3 forráskódját, amelyet megfelelően implementálva kiadják frissítéseiket az arra érdemes telefonok számára. A munka a legtöbb gyártónál már korábban, az eredeti forráskód megjelenésekor elindult, a készülékekre azonban egyöntetűen a 4.0.3-as változatot juttatják majd ki.

Az alverzió fejlesztése alatt elsősorban a hibák kiküszöbölése illetve a korábbi változatokban letiltott funkciók felszabadítása kapott prioritást. Ennek megfelelően a névjegyeket kezelő központi adatbázisban megjelent a Social Stream API, amely az egyes személyekhez képes hozzárendelni a státuszüzeneteket és bejelentkezéseket, így a fotók és a névjegy adatai mellett ez az információ is rendelkezésre áll. A Social Stream eléréséhez az alkalmazások külön jogosultságot kell kérjenek az olvasáshoz és külön az íráshoz is. Az új API segítségével az alkalmazások a státuszokat és üzeneteket beleírhatják a névjegyekbe, így a Twitter- vagy Facebook-kliensek képesek ezeket írni és olvasni is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Változott a naptár is, a különböző naptárak színes megjelenítése kapott új implementációt, illetve számos újabb szinkronizálható változó jelent meg az egyes naptárbejegyzésekhez. Módosult a kezdőképernyőre tehető widgetek keretrendszere is, a térközt immár nem a widget, hanem az operációs rendszer kezeli. A helyesírás-ellenőrző és a Bluetooth-kezelés is újabb funkciókkal gazdagodott, illetve gyorsult a felhasználói interfész elemeinek megjelenítése is, azáltal, hogy a rejtett elemeket alacsonyabb prioritással tölti be a rendszer. A kamera elérése is változott, ezentúl az alkalmazások kérhetnek QVGA (320 x 240) felbontású videostreamet is, valamint kezelhetik a beépített videostabilizációt.

A számos apró változásnak megfelelően a Google úgy döntött, hogy ez az alverzió saját API-sorszámot kap, így az Android 4.0.3-ra API level 15-ként hivatkozni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.