Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 19. 14:51

Elkészült az Android 4.0 végleges változata

Kiadta az Android 4.0.3-as verzióját a Google, így ettől a ponttól kezdve minden frissítéssel kapcsolatos feladat a készülékgyártókra hárul. Az Ice Cream Sandwich alapverziójának számító kiadás tovább bővíti az alkalmazásprogramozási felületet

Megszületett az Android 4.0, azaz az Ice Cream Sandwich alapverziója, amelyet már frissítésre ajánl gyártópartnerei számára a Google. A frissítés csupán apróbb változásokat tartalmaz, elsősorban fejlesztők számára, azonban ezekre szükség volt az meghatározó, elterjedésre "ítélt" API-szint kiterjesztéséhez. A gyártók korábban már bejelentették, hogy bár az Ice Cream Sandwich első (majd második) változata már megjelent, forráskóddal együtt, a végleges változatot a Google még mindig nem adta ki.

A 4.0.3 kiadásával a Google megkezdte a Nexus S készülék frissítését is az új operációs rendszerre - mint ismeretes, az azt megelőző referenciamobil, a Nexus One már nem kompatibilis a most kiadott operációs rendszerrel. A gyártópartnerek szintén kézbe kapják a 4.0.3 forráskódját, amelyet megfelelően implementálva kiadják frissítéseiket az arra érdemes telefonok számára. A munka a legtöbb gyártónál már korábban, az eredeti forráskód megjelenésekor elindult, a készülékekre azonban egyöntetűen a 4.0.3-as változatot juttatják majd ki.

Az alverzió fejlesztése alatt elsősorban a hibák kiküszöbölése illetve a korábbi változatokban letiltott funkciók felszabadítása kapott prioritást. Ennek megfelelően a névjegyeket kezelő központi adatbázisban megjelent a Social Stream API, amely az egyes személyekhez képes hozzárendelni a státuszüzeneteket és bejelentkezéseket, így a fotók és a névjegy adatai mellett ez az információ is rendelkezésre áll. A Social Stream eléréséhez az alkalmazások külön jogosultságot kell kérjenek az olvasáshoz és külön az íráshoz is. Az új API segítségével az alkalmazások a státuszokat és üzeneteket beleírhatják a névjegyekbe, így a Twitter- vagy Facebook-kliensek képesek ezeket írni és olvasni is.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Változott a naptár is, a különböző naptárak színes megjelenítése kapott új implementációt, illetve számos újabb szinkronizálható változó jelent meg az egyes naptárbejegyzésekhez. Módosult a kezdőképernyőre tehető widgetek keretrendszere is, a térközt immár nem a widget, hanem az operációs rendszer kezeli. A helyesírás-ellenőrző és a Bluetooth-kezelés is újabb funkciókkal gazdagodott, illetve gyorsult a felhasználói interfész elemeinek megjelenítése is, azáltal, hogy a rejtett elemeket alacsonyabb prioritással tölti be a rendszer. A kamera elérése is változott, ezentúl az alkalmazások kérhetnek QVGA (320 x 240) felbontású videostreamet is, valamint kezelhetik a beépített videostabilizációt.

A számos apró változásnak megfelelően a Google úgy döntött, hogy ez az alverzió saját API-sorszámot kap, így az Android 4.0.3-ra API level 15-ként hivatkozni.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról