Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 9. 16:08

Hatalmas szabadalmi csatát vesztett az Apple

Az Apple ellen ítélt egy németországi bíróság, ezzel a Motorola kezébe került az almás termékek német piacon történő forgalmazásának kérdése. Ha a kitiltást kérik, százmilliós letétet kell elhelyezniük.

Váratlan győzelmet aratott a Motorola a mannheimi bíróságon ma reggel, amely szabadalombitorlás vádjában bűnösnek találta az Apple-t. Az áprilisban indult perben ez az első érdemi döntés, melynek értelmében az Apple megsértette a Motorola egy mobilkommunikációval kapcsolatos szabadalmát.

Az ügyet rendkívül bonyolulttá tette, hogy a kérdéses, európai bejegyzésű EP1010336 (B1) jelű szabadalom a csomagkapcsolt adatátvitellel kapcsolatos szabadalom a GPRS óta az összes mobilos adatátviteli szabvány része, így a Motorolának kötelessége FRAND (fair, reasonable and non-discrimative - ésszerű és nem-diszkriminatív) alapon licencelni azt minden jelentkező felé. Az Apple nemrég igényelt is ilyen licencet és elvárta, hogy a FRAND alapon megkapja azt - a Motorola azonban elutasította a kérést arra hivatkozva, hogy az Apple messze túl sok kikötést fogalmazott meg.

A cupertinóiak ugyanis ragaszkodtak ahhoz az álláspontjukhoz, hogy a licenc megszerzése előtti időszakra nem fizetnek - Münchenben ugyanis pert indítottak a szabadalom érvénytelenítéséért. Az Apple azt ajánlotta, hogy a licenc visszamenőleges részét csak akkor fizeti ki, ha a müncheni bíróság ellene ítél. A Motorola álláspontja szerint ugyanakkor FRAND-alapon csak akkor köteles licencszerződést kötni, ha a kérelmező elismeri a szabadalmat és hajlandó visszamenőleg is kérdés nélkül (nem-FRAND alapon) kártérítést fizetni.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A mannheimi bíróság a két álláspont közül a Motoroláét tartotta elfogadhatónak és elmarasztalta az Apple-t. A perfolyamat itt nem áll meg, az ügyben további meghallgatások és fellebbezések várhatóak, a per vége még éves messzeségben lehet. Ettől függetlenül a most meghozott ítéletre hivatkozva a Motorola kérhet tiltóhatározatot az Apple 3G-modult tartalmazó eszközeivel szemben, így az összes iPhone és mindkét generációs iPad 3G ellen is. Mivel a per eredetileg a logisztikáért felelős Apple Sales International ellen indult, a határozattal a Motorola elérheti az említett Apple termékek németországi kitiltását.

A bírósági döntés részeként az Apple kétmilliárd eurós kötelezvényt kért a Motorolától, amely a kitiltás által okozott károkat hivatott finanszírozni. Ha ugyanis a végleges bírósági döntés mégis az Apple-nek ad igazat, a kitiltást kérő és érvényesítő félnek meg kell térítenie a meghiúsult eladásokból származó kárt. A bíróság az Apple kétmilliárd eurós összegét messze túl nagynak találta, és százmillió euróra mérsékelte - ennyit kell letétbe helyeznie a Motorolának, ha úgy dönt, hogy kitiltást kér az Apple termékek ellen.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról