Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 7. 12:15

Larry vette, Larry elvette: Solaris Cluster 4.0

Néhány héttel a Solaris 11 érkezése után az Oracle bemutatta az operációs rendszerhez fejlesztett, annak rendelkezésre állását, megbízhatóságát növelő kiegészítőt, a Solaris Cluster 4.0-t is.

A Solaris Cluster (SunCluster) segítségével a Solarist futtató szerverek operációsrendszer-szintű fürtözési képességekkel egészíthetők ki, amely révén hibatűrő fürtözött rendszerek építhetők az alkalmazások rendelkezésre állásának növelésére. A Solaris Cluster 4.0 használatával az Oracle 11g adatbázisok leállás esetén át tudnak terhelődni a backup rendszerre, mint ahogy Apache webszerverek, WebLogic alkalmazásszerverek, DHCP és DNS szerverek, Solaris konténerben futó szerverek is. Ugyanez a helyzet  logikai domainekkel (korábban LDom, most VM Server for SPARC).

A Solaris Cluster 4.0 nem leváltja, hanem kiegészíti a 3.3-as verziót, amelyet az Oracle továbbra is támogat. Az Oracle tájékoztatása szerint az újdonságok nagyban építenek a Solaris 11-ben bemutatkozott Image Packaging System csomagkezelőre, így a a Solaris 11-et a Solaris Clusternek csak a 4.0 verziójával lehet fürtözni és a Solaris Cluster 4.0 működéséhez Solaris 11-re van szükség. A Solaris 10-et használók számára továbbra is adott a lehetőség a Solaris Cluster 3.3 futtatására, amelyhez támogatást is biztosít az Oracle.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ezt a lehetőséget valószínűleg páran igénybe fogják venni, ugyanis a Solaris Cluster 4.0-ból számos olyan technológia támogatása hiányzik, amelyek a 3.3-ban még benne voltak - néhány döntés ésszerű, néhány azonban jól tükrözi az Oracle üzleti stratégiáját, amelynek központjában a saját hardverek és szolgáltatások erősítése, a szinergiák kiaknázása áll, gyakran más, korábban szövetséges gyártók (és néha éppen az ügyfelek) kárára.

A Solaris Cluster 4.0 már nem támogatja a Symantec-féle Veritas File Systemet és a Veritas Volume Managert, csak a Sun UFS, QFS, ZFS, PxFS és NFS fájlrendszereket és a Solaris Volume Managert, illetve a ZFS Volume Managert. Nem működik együtt a szoftver az EMC és a Hitachi tárolótömbök Symmetrix Remote Data Facility, Hitachi True Copy és Universal Replicator replikációs funkciójával sem. Számos olyan szoftver is szerepel az Oracle listáján, amelyek nagy rendelkezésre állást biztosító szolgáltatását a Solaris Cluster 4.0 egyelőre nem támogatja, később azonban ez változhat, ezek között több Oracle-szoftver (pl. eBusiness Suite, PeopleSoft Enterprise, MySQL) mellett versenytársak termékei (PostgreSQL, SAP, Samba, Sybase, WebSphere) is megtalálhatók.

A Solaris Cluster licencdíja teljes processzormagonként 3 ezer dollár, amihez évi 650 dolláros támogatási díj tartozik - az árak a vállalat által használt maglicenc-faktorok függvényében változhatnak a különböző processzort tartalmazó szerverek esetén. A Solaris Cluster 4.0 hardvertámogatása szűkült az elődhöz képest, ami a Solaris 11 hardvertámogatási listájának megkurtításából adódik. Az Oracle oldalán olvasható dokumentum szerint a Sun kurrens SPARC és x86 szervereivel és tárolóival működik a fürtözési megoldás, más tárológyártók rendszereivel azonban a hitelesítés még nem történt meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról