Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 7. 12:15

Larry vette, Larry elvette: Solaris Cluster 4.0

Néhány héttel a Solaris 11 érkezése után az Oracle bemutatta az operációs rendszerhez fejlesztett, annak rendelkezésre állását, megbízhatóságát növelő kiegészítőt, a Solaris Cluster 4.0-t is.

A Solaris Cluster (SunCluster) segítségével a Solarist futtató szerverek operációsrendszer-szintű fürtözési képességekkel egészíthetők ki, amely révén hibatűrő fürtözött rendszerek építhetők az alkalmazások rendelkezésre állásának növelésére. A Solaris Cluster 4.0 használatával az Oracle 11g adatbázisok leállás esetén át tudnak terhelődni a backup rendszerre, mint ahogy Apache webszerverek, WebLogic alkalmazásszerverek, DHCP és DNS szerverek, Solaris konténerben futó szerverek is. Ugyanez a helyzet  logikai domainekkel (korábban LDom, most VM Server for SPARC).

A Solaris Cluster 4.0 nem leváltja, hanem kiegészíti a 3.3-as verziót, amelyet az Oracle továbbra is támogat. Az Oracle tájékoztatása szerint az újdonságok nagyban építenek a Solaris 11-ben bemutatkozott Image Packaging System csomagkezelőre, így a a Solaris 11-et a Solaris Clusternek csak a 4.0 verziójával lehet fürtözni és a Solaris Cluster 4.0 működéséhez Solaris 11-re van szükség. A Solaris 10-et használók számára továbbra is adott a lehetőség a Solaris Cluster 3.3 futtatására, amelyhez támogatást is biztosít az Oracle.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Ezt a lehetőséget valószínűleg páran igénybe fogják venni, ugyanis a Solaris Cluster 4.0-ból számos olyan technológia támogatása hiányzik, amelyek a 3.3-ban még benne voltak - néhány döntés ésszerű, néhány azonban jól tükrözi az Oracle üzleti stratégiáját, amelynek központjában a saját hardverek és szolgáltatások erősítése, a szinergiák kiaknázása áll, gyakran más, korábban szövetséges gyártók (és néha éppen az ügyfelek) kárára.

A Solaris Cluster 4.0 már nem támogatja a Symantec-féle Veritas File Systemet és a Veritas Volume Managert, csak a Sun UFS, QFS, ZFS, PxFS és NFS fájlrendszereket és a Solaris Volume Managert, illetve a ZFS Volume Managert. Nem működik együtt a szoftver az EMC és a Hitachi tárolótömbök Symmetrix Remote Data Facility, Hitachi True Copy és Universal Replicator replikációs funkciójával sem. Számos olyan szoftver is szerepel az Oracle listáján, amelyek nagy rendelkezésre állást biztosító szolgáltatását a Solaris Cluster 4.0 egyelőre nem támogatja, később azonban ez változhat, ezek között több Oracle-szoftver (pl. eBusiness Suite, PeopleSoft Enterprise, MySQL) mellett versenytársak termékei (PostgreSQL, SAP, Samba, Sybase, WebSphere) is megtalálhatók.

A Solaris Cluster licencdíja teljes processzormagonként 3 ezer dollár, amihez évi 650 dolláros támogatási díj tartozik - az árak a vállalat által használt maglicenc-faktorok függvényében változhatnak a különböző processzort tartalmazó szerverek esetén. A Solaris Cluster 4.0 hardvertámogatása szűkült az elődhöz képest, ami a Solaris 11 hardvertámogatási listájának megkurtításából adódik. Az Oracle oldalán olvasható dokumentum szerint a Sun kurrens SPARC és x86 szervereivel és tárolóival működik a fürtözési megoldás, más tárológyártók rendszereivel azonban a hitelesítés még nem történt meg.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról