:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 6. 12:17

Az Exchange-adminoknak szervizcsomagot hozott a Mikulás

December 5-én a Microsoft kiadta a z Exchange Server 2010 második szervizcsomagját, amely letölthető a vállalat weboldaláról. A szervizcsomag szokás szerint tartalmazza a szoftverhez eddig kiadott hibajavításokat, de új funkciókkal is felvértezi a vállalati kommunikációs szervert.

A Microsoft által első helyen kommunikált újdonság, a Hybrid Configuration Wizard azoknak a felhasználóknak lehet segítségére, amelyek az Exchange Server 2010-et hibrid telepítésben használják, párhuzamosan egy hosztolt Exchange Serverrel vagy éppen a Microsoft Office 365-tel. A Hybrid Configuration Wizarddal az ilyen hibrid telepítésekben lehet egyszerűbben beállítani az Exchange Server 2010-et, mivel az eszköz számos konfigurációs lépést automatizál.

Az adminok életét további fejlesztésekkel igyekszik egyszerűsíteni a Microsoft: ha valaki korábban a helyben telepített Exchange Serverről az Outlook.comra vagy más erdőbe (AD forest) szeretett volna mozgatni, kézzel kellett az MRSProxyt engedélyeznie a távoli Client Access (CA) szerveren, amelyhez minden egyes gépen módosítania kellett a web.conf állományt. Az Exchange Server 2010 SP2-ben ezt automatizálta a Microsoft, elegendő a szerver megfelelő paramétereit (MRSProxyEnabled és MaxMRSProxyConnections) beállítani.

A postafiókjukat kis felbontású eszközről vagy kis sávszélességű kapcsolaton át elérő felhasználóknak készült az Outlook Web Access csupasz verziója, aminek főképp a mobilról netezők vehetik hasznát. A Microsoft szerint az Outlook Mobile Access 2003-hoz kísértetiesen hasonló képességet azért porolták le, mert egyes régiókban széles körben elterjedtek olyan mobilok, amelyek nem képesek Exchange ActiveSync szinkronizációra és csak böngészőn keresztül érik el az internetet. A https://mail.example.com/owa/oma URL-en elérhető "mini OWA" végletekig egyszerűsített felülete csak a legszükségesebb képességeket kínálja, a levelek, a naptár, a névjegyzék és a teendők elérését, lehet emailt írni, levélre válaszolni, továbbítani, létre lehet hozni naptárbejegyzést, fel lehet venni ismerőst és új teendőt, valamint válaszolni lehet meghívókra.

OWA mini: a szükséges minimum

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szintén OWA-val kapcsolatos újítás a csendes átirányítás (cross site silent redirection): ha egy Client Access szerver olyan klienstől kap lekérést, amelyet egy másik AD telephely (site) CA szervere jobban ki tudna szolgálni, az Exchange Server 2010 SP1 automatikusan átirányíthatja a kérést - amennyiben minden CA szerveren engedéyezve van az űrlapalapú hitelesítés, a cross-site silent redirection afféle single sign-on bejelentkezésként is működik.

Egy potenciális teljesítményproblémát is orvosoltak a fejlesztők: az Exchange 2010 SP2 előtt az Outlook 2007 és 2010 kliensek az AutoDiscover képesség segítségével automatikusan bemappeltek bármilyen postafiókot, amihez a felhasználó teljes hozzáférési jogosultságot kapott (Full Access). Ha egy felhasználó túl sok postafiókhoz rendelkezett ilyen jogosultsággal, az Outlook elindítása fájdalmasan lassú lehetett. Az Exchange Server 2010 SP2-ben az adminok kikapcsolhatják az automatikus mappinget.

A Service Pack 2-t valószínűleg nem csak áldani, átkozni is fogják a rendszergazdák, mivel az új képességek használatához szükség van az AD séma módosítására. A javítócsomag újdonságait részletesen bemutató dokumentum itt érhető el, magát az Exchange Server 2010 SP2-t pedig innen lehet letölteni. A szoftver futtatásához 64 bites Windows Server 2008 vagy újabb operációs rendszer szükséges.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.