Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 6. 15:35

Bemutatkozott a Lenovo Thinkpad X130e

Megtalálta strapabíró és olcsó ThinkPadjei számára a célközönséget a Lenovo, a sorozat legújabb, X130e nevű darabját elsősorban oktatási intézményeknek ajánlja.

Megérkezett és még idén a boltok polcaira kerül a Lenovo ThinkPad X130e - jelentette be a kínai gyártó. A korábbi változatoktól eltérően ez a modell elsősorban az oktatási intézmények számára készül, ez logikus következménye a strapabíró külsőnek és a vállalati szintű szolgáltatáskínálatnak. A noteszgép természetesen a nagyközönség számára is elérhető marad.

A Lenovo hosszú ideig kereste a legkisebb X-sorozatú ThinkPad célközönségét, az első generációk azonban kevés sikerre leltek a piacon. A nagyobb (és drágább) testvéreiktől megörökölt kiváló billentyűzet mellé ugyanis nem társult az exkluzív gyártástechnológia. A kompromisszumra szükség volt, a kifejezetten olcsó X100-as sorozat árába nem fért bele a csúcsminőség. A ThinkPadek törzsvásárlói számára azonban ezek a gépek túl olcsó hatásúak, az átlagfelhasználók számára pedig felesleges a ThinkPad-vonal vállalati felhasználásra kihegyezett szolgáltatáskínálata.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A nagy kérdésre a választ az oktatási piac adta: a több száz, esetleg több ezer diákkal működő intézmények hatalmas hasznát látják a vállalati funkcióknak. A szolgáltatáscsomag része az automatikus leltározás, az automatikus rendszer- és driverfrissítés, a kiterjedt garancia és rendelhető biztosítás is. Az iskolák informatikusainak munkáját egyszerűsíti a rendszerképek könnyű kezelhetősége, illetve az önellátó támogatást lehetővé tévő Rescue and Recovery alkalmazás.

A Lenovo sajtóközleménye szerint az X130e tervezésénél a megcélzott felhasználásnak megfelelően a strapabíróság került a középpontba, így a gép megerősített fedéllel, billentyűzettel és zsanérokkal rendelkezik. A noteszgép gumírozott élei ütközőként is szolgálnak az oldalirányú fizikai behatások ellen, a leejtés elleni védelemben pedig a sarkoknál különösen megerősített készülékház segít. Az egyik legérzékenyebb elem, az LCD kijelző épségére a megvastagított és megerősített fedél vigyáz. A csatlakozók ugyanilyen logika mentén kaptak megerősített és süllyesztett kialakítást.

A Lenovo a szériában megszokott hardvert pakolja az X130e-be is, így AMD Brazos (E-350 és E-450) szolgálja ki az alapvető számítási igényeket, a gazdagabb iskolák pedig kérhetik Intel i3-2367M ULV processzorral is a gépet - a grafika mindkét esetben integrált. Az X130e megkapta a Lenovo RapidBoot technológiáját is, amely az UEFI finomhangolásával 20 másodperc alá csökkenti a bootoláshoz szükséges időt. A különböző erősítéseknek köszönhetően a gép tömege kissé megnőtt, 1,79 kilóra hízott. Az X130e kérhető 3 és 6 cellás akkuval is, utóbbival akár 7-8 órás üzemidő is elérhető a gyártó állítása szerint. A gép gazdag csatlakozóarzenállal bírt, van HDMI, VGA, Ethernet, 2 USB 2.0 port, kártyaolvasó, vezeték nélküli kapcsolatokra pedig Wi-Fi és Bluetooth használható. Jó hír, hogy a gyártó a memóriával sem spórolt, 4 és 8 gigabájt RAM-mal kérhető a gép.

A ThinkPad X130e többféle színben lesz elérhető december 20 után, a belépő szintű konfiguráció ára 470 dollár - az Egyesült Államokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról