Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 2. 10:59

Itthon is bejelentették az Asus Transformer Prime-ot

Még az ünnepek előtt a boltokba kerül az ASUS és az NVIDIA együttműködéséből megszületett Transformer Prime. A Tegra 3-at elsőként használó tablet prémium termékként, az eredeti Transformer fölé érkezik - még az idén.

Megjelent az első NVIDIA Tegra 3 chippel szerelt eszköz az ASUS Transformer Prime képében, az ASUS ezzel jónéhány hónapot vert a Samsungra és az Apple-re. A négy-öt magot használó processzor mellett egyelőre Android Honeycomb (3.2) operációs rendszer működik, néhány héten belül azonban megérkezik az Ice Cream Sandwich frissítés is.

A Transformer Prime formaterve a Zenbookokkal elindított új iskolát viszi tovább, a dokkoló fémes kialakítású, a tablet hátlapja pedig körkörösen szálcsiszolt fémötvözet. A tablet mindössze 586 grammos lett - ezzel ma a világ legkönnyebb ilyen eszköze, a második generációs iPad 601 g, a Galaxy Tab 10.1 pedig 595 g. A tablet vastagsága 8,3 milliméter, kézben tartva rendkívül masszív benyomást kelt. A Transformer Prime hangsúlyosan prémium kivitelű, tapasztalataink szerint mind a billentyűzet, mind az összeszerelés minősége kifogástalan. A második generációként a Prime javítja az eredeti Transformer hibáit is, így a dokkoló sokkal finomabb mechanizmust és puha bélést kapott, illetve eltűnt a minimális lötyögés is.

A Transformer Prime másik legfontosabb újdonsága a rendkívül jó minőségű kijelző. Az ASUS megőrizte a kisebb testvér 10,1 hüvelykes, 1280 x 800 pixel felbontású IPS kijelzőjét, azonban annál jóval erősebb megvilágítást és nagyobb fényerőhöz optimalizált szűrőfilmeket kapott - hasonló filozófiát követve, mint a Zenbookok esetén. A gyártó szerint az új panel kiválóan olvasható kültéren, napfényes időben is - a mérések szerint a kijelző fényereje bőven meghaladja a 600 nitet, ami tipikusan a kültéri olvashatóság mérföldköve. A rendkívül magas fényerőt adó Super IPS+ névre keresztelt üzemmód nyilvánvalóan nagyon lecsökkenti az akkus üzemidőt, ezért azt a gyorsmenüből tetszés szerint ki-be lehet kapcsolni. A panelre a már szokásosnak számító Gorilla Glass kémiai úton edzett üveg vigyáz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tablet megkülönböztető jegye - kisebb testvéréhez hasonlóan - a csatlakoztatható billentyűzet. A dokkolóként funkcionáló egység második akkut tartalmaz, amely jelentősen, hosszú órákkal képes meghosszabbítani az üzemidőt. Az ASUS adatai szerint a tablet magában 12 órán keresztül képes üzemelni, dokkolóval együtt pedig 18 órán keresztül - energiatakarékos módban, folyamatosan bekapcsolt kijelző és 720p-s videó lejátszása esetén. A külföldi tesztek szerint a "normál", vagyis legnagyobb teljesítményt nyújtó beállítások mellett a tablet 10 órás üzemidőt nyújt.

Dokkoló és tablet.

A Prime-mal az ASUS egyértelműen a piac csúcsát célozta meg, ennek megfelelően az eszköz mindenből az elérhető legjobbat kapta: a hátlapi kamera például hátsó megvilágítású, 8 megapixeles autofókuszos egység, amely mellé LED vaku jár. Ez utóbbi éjszakai videózáshoz is jól jön, a készülék 1080p felbontású felvételre képes. A prémium szegmentálás másik példája a beépített hangszórószett, amely nagyobb lett és az ASUS szerint rendkívüli mennyiségű mérnöki munka ment bele, hogy jól is szóljon.

Prémium termék - prémium ár

A Transformer Prime Magyarországon december 19-től fogva lesz kapható. A hazai képviselet megnyugtatott minket, az eszköz raktárról elérhető lesz, így a szállításra nem kell karácsony utánig várni, az esetleg ajándékul szánt Prime bekerülhet a fa alá. Ettől csupán az ára tántoríthatja el a felhasználókat: 195 ezer forintos áron debütál a készülék, ezért vagy 32 gigabájtos háttértárat és dokkolót, vagy csak a tabletet, de 64 gigabájtos tárolót kap a felhasználó. Az utóbbit választók természetesen később külön megvásárolhatják a dokkolót is. A Prime két színben lesz elérhető, pezsgőarany illetve ametiszt szürke árnyalatokban is. Az eszköz magyar kiosztású hardveres billentyűzetet is kap, az operációs rendszer természetesen támogatja a magyar nyelvet.

Régi és új.

A Prime-ot drágának találók számára jó hír, hogy az eredeti Eee Pad Transformer gyártása nem áll le, az eszköz továbbra is elérhető marad és sorozatban készül - a Transformer Prime olcsóbb változataként. Sajnos a kistestvér továbbra sem kap magyar kiosztással szitázott billentyűzetet, így a hardveres egységen vakon kell gépelni - a virtuális billentyűzet támogatja a magyart. Az ASUS bejelentése szerint az eredeti Transformerre is tempósan készül az Ice Cream Sandwich, így a korábbi és új vásárlók hamarosan kézbe vehetik az új Androidot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról