Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 29. 15:55

Visszautasította a Zynga ajánlatát a Rovio

Megtört a Zynga felvásárlási hulláma, a PopCap Games után a Rovio is visszautasította felvásárlási ajánlatát. A döntésben a brutális vállalati kultúrának is része lehet, a kiszemelt cégek alkalmazottai húzódoznak attól, hogy a Zynga részeivé váljanak.

Hatalmas, mintegy 2,25 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot utasított vissza az Angry Birds fejlesztője, a Rovio. A felvásárló a Zynga lett volna, a két fél azonban nem tudott megegyezni az árról. Az információk egyelőre homályosak, így azt sem tudni, hogy a 2,25 milliárdos összeg a Rovio által követelt, vagy a Zynga által ajánlott summának felel meg, annyi azonban az egybevágó értesülésekből kiderül, hogy a két vállalat nem tudott megegyezni.

A Rovio-kudarc már a második a Zynga közelmúltjából. A facebookos játékokkal befutott játékgyár korábban a PopCap Games-t találta meg felvásárlási ajánlatával, a céget azonban végül az Electronic Arts vette meg. A belső információk szerint a PopCap végül a magasabb ajánlattevő mellett döntött, az EA ugyanis 750 millió dollárnyi készpénzt, és a cég további eredményeitől függően újabb fél millárd dollárt adott érte.

A belső információk szerint azonban nem csak az ár miatt vesztett el két fontos felvásárlást a Zynga. Az ilyen ügyleteknél negatív tényezőnek számít a rendkívül szigorú vállalati kultúra is. "Az elnök-vezérigazgatói pozícióban dolgozó Pincus saját bevallása szerint szenvedélyesen követi az adatokat és folyamatosan monitorozza a játékok illetve különböző osztályok fejlődését és teljesítményét. A fejlesztői csapatok vezetői folyamatos heti jelentésekben tájékoztatják a főnököt a forgalomról, az aktív játékosok számáról illetve a felhasználói elégedettségről. A csapatok negyedévente kiértékelik teljesítményüket az Inteltől átvett célok és kulcseredmények rendszerében" - írja a New York Times.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A különböző metrikákra helyezett rendkívüli hangsúly tovább fokozza az iparágra jellemző kiélezett versengést - ami az alkalmazottak jelentős részére rendkívül negatív hatással van. A beszámolók szerint minden szinten gyakori a hangos veszekedés, legyen szó Pincus és közvetlen alárendeltjei, vagy a különböző fejlesztői csapatok egymás közötti kommunikációjáról.

Ugyan a vállalati kultúra hasonló a teljes számítógépes játékokat gyártó iparban, a gyors növekedésre fókuszáló Zynga a hírek szerint egészen extrém módon kemény az alkalmazottakkal. Az eredmények azonban Pincust igazolják, a cég négy rövid év alatt hatalmasra nőtt, a várakozások szerint pedig még az év vége előtt egymilliárd dolláros részvénykibocsátásra készül. A kemény munka eredménye: a cég értékét 10-15 milliárd dollárra teszik, összehasonlításképp az Activision-Blizzard 13 milliárd, az Electronic Arts pedig 7 milliárd dollárt ér.

A szigorú elvárások ugyanakkor nehéz helyzetbe hozzák a Zynga rekrutációját is, a tehetséges fejlesztők gyakran inkább választanak alacsonyabb terheléssel járó munkahelyeket. Ez azt jelenti, hogy a Zynga magasabb bérekkel és részvényopciókkal kénytelen elcsábítani a már bizonyított fejlesztőket és középvezetőket, és csak azok közül a pályakezdők közül válogathatnak, akiket máshová nem vettek fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról